Biće pametniji? Stiže nova nadogradnja Teslinog autopilota

Auto 02. maj. 202110:26
Podeli:
Tesla, Autopilot
Foto: Printscreen/YouTube/AI DRIVR

Nova nadogradnja softvera za autonomnu vožnju trebalo bi da oduševi vlasnike Teslinih vozila. Kako piše zimo.dnevnik.hr, prvim korisnicima ova nadogradnja biće dostupna za oko dve nedelje, a ubrzo zatim moći će da je instaliraju i ostali korisnici FSD-a.

Ilon Mask je u svom stilu najavio sledeću softversku nadogradnju Teslinog Full Self-Driving Beta (FSD) softvera. Na Tviteru – komentarišući nedavnu dostupnost ovog ažuriranja, što bi za ograničeni broj vlasnika Teslinih vozila trebalo da bude za oko dve nedelje, za novu nadogradnju je napisao „FSD Beta V9.0 will blow your mind“.

Iako je ova nadogradnja već trebalo da bude dostupna, ona je do sada odložena nekoliko puta, ali čini se da je ekipa iz Tesle napokon pri kraju. Naime, kako naglašavaju na Electreku, sa novom nadogradnjom Teslini automobili više ne bi trebalo da zavise samo od očitavanja sa radara u vozilu, već i od kompjuterskog beleženja baziranog na kamerama sa automobila.

Nova test verzija softvera prvo će biti namenjena zaposlenima kompanije i osobama u tzv. early access programu, a nakon što oni testiraju softver, Tesla će ga omogućiti većem broju vlasnika njihovih vozila.

Iako je reč o Full Self-Driving softveru, kao i u slučaju opcije autopilota, aktivacija ne znači da će vozač moći da prepusti kontrolu kompjuteru, već i dalje mora da ima ruke na volanu i da bude u potpunosti skoncentrisan na vožnju.

Tesla. Foto: Michael Ventura / Alamy / Alamy / Profimedia

Podsetimo, nedavno je jedan Teslin automobil izleteo sa puta, pri čemu su poginule dve osobe, a prve informacije američke policije govorile su da na mestu vozača nije bilo nikoga i da je automobilom upravljao autopilot.

Iz Tesle su prvo demantovali da je autopilot bio aktiviran, ali prema poslednjim informacijama čini se da je jedna komponenta ovog asistenta u vožnji ipak bila aktivirana pre nesreće, ali i dalje nema zvaničnih podataka i nije poznato šta se tačno desilo i ko je kriv.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar