Bežični punjač za električna vozila ugrađen u kolovoz?

Auto 19. maj. 202120:41
Podeli:
Foto: Shutterstock

Bežično punjenje na samom putu za električna vozila je novi koncept koji je osmislio bivši NASA naučnik Khurram Afridi. Sa svojim timom sa Univerziteta Cornell uskoro će krenuti u razvoj ovog koncepta koji bi značajno trebalo da poboljša iskustvo vožnje električnih automobila, jer bi se tako eliminisalo stajanje i čekanje da se baterija napuni, već bi se ona, takoreći, beskonačno punila tokom vožnje.

Koncept je razvijen kako bi se skratilo vreme putovanja električnim vozilima, jer na taj način ona više ne bi morala da staju i priključuju se na elektropunjače kako bi napunila baterije, piše zimo.dnevnik.hr. Ovako mogu da voze i po ceo dan ako treba.

Ideja je zapravo da sam kolovoz bežičnim putem puni električno vozilo. Afridi i njegov tim pronašli su način kako da praktično eliminišu potrebu za stajanjem i višečasovnim punjenjem e-vozila na putu do odredišta.

Foto: Promo

Prema YouTube kanalu Univerziteta Cornell, Afridi želi da razvije ovakav oblik punjenja električnih vozila, nakon što je uspešno pronašao način da bežično puni električno vozilo iz izvora s tla.

Da bi takvo punjenje funkcionisalo, nije potreban kontakt vozila s tlom, za razliku od bežičnih punjača mobilnih telefona koji koriste magnete. Umesto toga, u samom tlu bi se nalazili metali koji bi reagovali i pravili oscilirajuće energetsko polje za stvaranje struje visoke frekvencije koja rezultira električnim naponom koji se prenosi direktno do baterije električnog vozila.

Ta tehnologija sastoji se od komada reaktivnog metala na donjoj strani vozila kao i drugog takvog metala koji je instaliran u sam kolovoz i oba su spojena na izvore električne energije. Afridijeva vizija jeste da pruži vozačima mogućnost da sami odluče da li žele na putu da stanu i odmore se, ili pomoću „beskonačnog punjenja“ da dođu što brže do svog cilja.

Afridijev tim tu tehnologiju želi da integriše uz samu ivicu puta. Ipak, to ne znači da bi uvođenjem te tehnologije nestale stanice za punjenje električnih vozila, poput Teslinih stanica za superbrzo punjenje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar