Foto: Shutterstock

Čini se da još uvek niko nije postavio ovakvo pitanje, a to je problem sa kojim će se uskoro suočiti svaka država. U Srbiji dobar deo iznosa koji plaćamo za benzin i dizel ide u državnu kasu, a prvenstvena namena je izgradnja novih puteva i obnova postojećih. Međutim, šta će biti kada svi pređu na električne automobile?

Evropski savet je pre nekoliko dana izglasao zabranu prodaje benzinaca i dizelaša od 2035. godine, a neki optimistični bi možda rekli da će i Srbija do tada postati deo evropske porodice. Doduše, čak i da ne budemo deo EU, automobilski proizvođači sigurno neće proizvoditi dizelaše samo za tržišta na Balkanu, tako da je prelazak na električne automobile neminovan.

Međutim, čini se da niko kod nas još uvek ne razmišlja o novcu za izgradnju puteva koji se dobija od akciza za gorivo. Taj novac će jednostavno nestati prelaskom na električne automobile, a Švajcarska već pokušava da nađe rešenje za ovaj problem. Iako nisu zemlja članica EU, u Švajcarskoj je elektrifikacija već uzela maha, jer je tokom prošle godine svaki peti prodati automobil bio na struju, pa se čini da će oni još ranije u potpunosti preći na električne automobile. Međutim, novi predlog vlasti mogao bi mnoge da odvrati od kupovine vozila na struju.

Foto: Shutterstock

Ova država planira dodatno oporezivanje vozila koje pokreće struja i drugi, alternativni izvori energije, kao način da se popuni jaz u finansiranju izgradnje i održavanja puteva jer prihodi od tradicionalnih poreza na gorivo opadaju, saopštila je Vlada Švajcarske.

Putna infrastruktura se sada delimično finansira od akciza na gorivo kao što su benzin i dizel, a Vlada je podnela zahtev Ministarstvu saobraćaja da do kraja godine predstave predlog za održivo finansiranje puteva.

znak
Znak; Foto: Peter de Kievith / Panthermedia / Profimedia

Za sada je ideja da se novi porez za električna vozila sastoji od fiksnog iznosa po pređenom kilometru i kategoriji vozila, ali se još uvek razmišlja o načinu naplate poreza, koji bi trebalo da stupi na snagu od 2030. godine. Novi porez zahteva ustavni amandman, tako da će biti tema referenduma po švajcarskom sistemu direktne demokratije.

Bonus video: Treba vam samo jedan minut da izbacite vreli vazduh iz kabine automobila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram