Velike priče iz 2020. koje su nam promakle zbog korone

Lifestyle 01. jan. 202112:47
Podeli:
Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanche

Pandemija koronavirusa najjače je obojila 2020. godinu, ali to ne znači da nije bilo i velikih, lepih vesti koje su nam možda i promakle dok smo s mučninom gledali izveštaje Kriznog štaba i prebrajali žrtve.

Lako je nanizati loše vesti koje su jedna za drugom protresale planetu – pored korone, tu su i požari, ratovi, zemljotresi, tragedije… Međutim, ne mojte da u tom crnilu zaboravite one dobre, koje vraćaju nadu. Mi smo se setili njih 20, a vi slobodno u komentarima nastavite niz.

Za Srbiju je verovatno najlepša vest godine da su Sofija, Lana, Minja i Anika su zahvaljujući humanoj Srbiji skupile su dovoljno novca za najskuplji lek na svetu koji im može spasiti život, ostao je još mali Oliver koji je na korak do cilja.

***

Na Staroj planini u narednih 15 godina sigurno se neće graditi mini-hidroelektrane. Zabrana izgradnje je rezultat građanske inicijative i upornih nastojanja stručnjaka ekologa da dokažu štetne uticaje MHE na prirodu.

***

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zvanično proglasila da je dečija paraliza (polio) iskorenjena u Africi zahvaljujući masovnoj vakcinaciji dece, četiri uzastopne godine nema ni jednog prijavljenog slučaja.

***

Pročitajte još:

Škotska je postala prva država na svetu koja je obezbedila besplatne uloške i tampone ženama tokom menstruacije.

***

Svetski program hrane Ujedinjenih nacija (World Food Programme – WFP) je ove godine dobio Nobelovu nagradu za mir, a u njemu je i Srpkinja Vanja Karanović.

***

U „Narodnom frontu“ rođeno je najviše beba u poslednje dve decenije.

***

Komisija Ujedinjenih nacija za opojne droge je na preporuku Svetske zdravstvene organizacije skinula kanabis s liste najopasnijih narkotika.

***

U Srbiji 87 odsto stanovnika smatra da je nakon pandemije koronavirusa neophodno više brinuti o životnoj sredini, pokazalo je istraživanje. Možda ipak ima nade za nas…

***

Afrička fondacija Talk Love Africa nagradila je dve izuzetne žene iz Srbije priznanjem Top most beautiful woman awards 2020, koje se dodeljuje humanim ženama koje se bave najlepšim poslom – dobile su ga master javnog zdravlja Tatjana Dimitrijević i advokat Bojana Bogojević.

***

NASA je poslala svoje vozilo ka Marsu, gde će sleteti u februaru 2021. i biće korišćeno za istraživanje terena, ali i potragu za životom na ovoj planeti.

***

Na Međunarodnom naučnom forumu mladih „Korak u budućnost“ u Moskvi, dve polaznice Istraživačke stanice Petnica osvojile su nagrade. Jana Počuča je dobila nagradu iz oblasti biologije, a Mina Crnogorac iz oblasti psihologije.

***

Astrolozi prelazak Saturna i Jupitera u Vodoliju vide kao događaj veka: početak nove ere preporoda koja će trajati narednih 200 godina.

***

Kompanije Telekom Srbija, Vip mobile i Telenor Srbija su konačno omogućile svojim pretplatnicima da pozivi Nacionalnoj SOS liniji za prevenciju suicida pri Klinici “Dr Laza Lazarević” 011/7777-000 budu besplatni.

***

Crna Gora izglasala je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, što je i u Srbiji dočekano kao veliki korak za LGBT zajednicu.

***

Beograd je dobio skulpturu Raše Popova u Ulici 27. marta i dugo neko umetničko delo u javnom prostoru nije izazvalo toliko pozitivnih reakcija.

***

Studenti Kejs stadi kluba na Fakultetu organizacionih nauka, Dorotea Vučković, Zorana Dulović, Dušan Višnjić i Martina Lukić, osvojili su treće mesto na svetskom takmičenju u rešavanju poslovnih problema u Portu.

***

Pčele su s razlogom proglašene najvažnijim živim bićima na planeti, a s Instituta za voćarstvo kažu da kod nas raste broj zainteresovanih za pčelarstvo.

***

Adam Kastiljeo (40), iz Britanije, drugi je čovek u istoriji izlečen od HIV-a. Prvi je bio Timoti Braun, poznatiji kao „Berlinski pacijent“.

***

Na Dorćolu u Beogradu osvanuo je poseban mural, rađen specijalnim bojama koje prečišćavaju vazduh i menjaju čak 540 stabala.

***

Najveća ozonska rupa iznad Arktika konačno je zatvorena.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar