„Udri kuje, Zorane!“

Lifestyle 09. feb. 202111:36
Podeli:
Foto: THIERRY CHARLIER / AFP / Profimedia

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ne namerava da se izvini zbog sporne izjave o žrtvama seksualnog zlostavljanja, a novinarka Jutarnjeg piše o tome kako je "hrabro ustao u zaštitu Hrvata ugroženih od hordi razularenih žena" i sarkastično mu poručuje: "Udri kuje, Zorane!"

Predsednik Hrvatske još ranije se zbog svojih neprimerenih komentara suočavao s optužbama za seksizam, ali je trenutno u fokusu zbog izjava na temu seksualnog zlostavljanja. Naime, na talasu koji je pokrenula glumica Milena Radulović optuživši Miroslava Aleksića za silovanje, i u Hrvatskoj su odjeknule optužbe za seksualno zlostavljanje na fakultetima i na javnoj televiziji, a Milanović se u petak u Petrinji osvrnuo na tu temu i ukazao da bi se s tim stalno trebalo boriti.

„Nije isto ako je neko razmažena holivudska zvezda pa se nakon 30 godina seti nekih stvari jer je račun u banci prazan ili to radi i govori neka žena ili devojka koja pokušava da se probije do svoje srećne zvezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može zato što je nekakav, da ne kažem što, kinji i maltretira godinama“, Milanovićeva izjava je koja je odjeknula u javnosti.

Milena Radulović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Udruženje B.A.B.E. je zatražilo javno izvinjenje jer smatra da je predsednik Hrvatske tim rečima ponizio žrtve, te navelo da Milanović nije obrazovan da donosi sud o tome kakva bi trebalo da bude žrtva nasilja – siromašna ili bogata,  jer žrtva nasilja je uvek žrtva koja nije tražila da to bude.

Milanoviću, ipak, ne pada na pamet da se izvinjava.

Pročitajte još:

Obračun s „logičarkama iz udruge B.A.B.E.“ nastavio se u postovima na Milanovićevom Fejsbuk profilu, gde se požalio da su mu upućene „najoštrije osude zbog toga što ima stav i usuđuje se javno da ga izrekne, pa i objasni“.

„Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’ treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj. Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog“, napisao je.

Novinarka Snježana Pavić odgovara mu kolumnom u Jutarnjem listu – prenosimo vam u celosti njen tekst objavljen pod naslovom:

Predsjednik Milanović hrabro ustao u zaštitu Hrvata ugroženih od hordi razularenih žena

„Udri kuje, Zorane! Predsjednik Zoran Milanović hrabro je ustao u zaštitu muškaraca ugroženih od hordi žena koje ih sačekuju po ulicama, zvižde im, pipkaju ih i nagovaraju na seks. Jedan se javio, drogu su mu ubacile u viski kolu, ujutro se probudio sav zapišan, bolnih prepona. Drske šefice iživljavaju se nad mladićima, pričaju im masne viceve oblizujući se kod delikatnih dijelova. Pritom im značajno zure u međunožje.

Studenti se masovno žale pravobranitelju za ravnopravnost spolova: profesorice ih ucjenjuju, zovu ih doma na kolače, ili u toplice Sveti Martin. Ako žele dvojku, ili potpis u indeks. Jasno da se dečki već boje izaći iz kuće, nikad ne znaš kad će neka iskočiti iz grma i silovati ga. Javiti policiji, to nema smisla. Pa što si toliko čekao, pita ga policajac.

Što si imao na sebi? Razdrapane crne traperice i bijelu majicu? Pa sam si kriv, idiote, znaš da na to najviše padaju. To ih pali. To ih izaziva.

Udri kuje, Zorane! Navijaju obožavatelji na službenoj Facebook stranici predsjednika Republike. Ispod objave kojom je rekao povijesno NE moćnoj udruzi B.a.B.e, pod čijom čizmom je desetljećima drhtao hrvatski sin. Prvi put od stoljeća sedmog Hrvati imaju predsjednika kadrog da ih zaštiti. Hvala ti, predsjedniče, hvala nebu što si nam ga dalo, hvala tebi prislavna i najsvitlija Gospe Sinjska!

Za svoje istupe predsjednik ima široku podršku naroda. Udri kuje, Zorane! Ima i podršku savjetnika, što je logično, s obzirom na to da ih je sam imenovao. Evo, baš kako je predsjednik strogo protiv nasilja nad ženama, ali bi začepio labrnju udruzi B.a.B.e, jednoj od najpoznatijih koja se bori protiv tog nasilja, tako i savjetnik u intervjuu Jutarnjem hrabro poručuje da je on protivnik svakog nasilja, ali…

Pročitajte još:

Ali, khm. Zdravko Zima savjetnik je predsjednika RH za kulturu. Novinarka mu je lukavo podmetnula udicu. „U jeku smo regionalnog, hvalevrijednog #MeToo pokreta, ali što je s književnošću? Hoćemo li morati prevrednovati, recimo, meni osobito dragog Nabokova i ‘Lolitu’?“ I što će jadan savjetnik nego pokleknuti pred jakom ženom, književnicom i novinarkom Mirjanom Dugandžijom? „Protivnik sam svakog nasilja, pa tako i seksualnog, ali sam isto tako skeptičan spram svih kolektivnih trendova, koliko god u načelu opravdani bili“, počeo je savjetnik.

Skeptičan je prema iskrcavanju u Normandiji, prema pokretima za prava crnaca i homoseksualaca? Ne? Samo su mu ženska prava nekako fuuuj? Ovako je Zima to objasnio: „Svako vrijeme ima svoje konvencije, pa je danas dopušteno ono što je jučer bilo infamno, a ima, dakako, i obrnutih primjera. Slažem se, stop nasilju prema ženama, ali jednako tako stop i licemjerju!

Ako bismo konzekventno slijedili regule političke i svake druge korektnosti, onda bi pola povijesti likovne umjetnosti i barem četvrt povijesti svjetske književnosti trebalo spaliti po uzoru na one koji su već posezali za sličnim akcijama.“ Bravo, savjetniče! Već smo morali spaliti kipove razapetog Isusa jer je danas zabranjeno ubijanje i mučenje ljudi, što je iduće?

Oh, kako, zar nismo spalili raspela? Nema hordi raspomamljenih baba koje po Zagrebu, Sarajevu i Beogradu traže spaljivanje knjiga i slika? Mora da su mu podmetnuli!

Umjesto da glasno podrži žrtve nasilja i učini ono što može – a može – da zločin nad ženama prestane biti nekažnjiv, predsjednik – kao i njegov savjetnik prije toga – izmišlja nepostojeće probleme kako bi kao usput opandrčio po ženama i njihovim zahtjevima da ih se ne gazi. Ugroženi muški slave. Udri kuje, Zorane!“

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar