Milanović opet izaziva: Glupe osude zaboravljenih glumica

Svet 07. feb. 202116:03
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je danas, na prozivku iz udruženja B.A.B.E. povodom njegovih izjava o seksualnom zlostavljanju glumica, poručio da stoji iza svojih reči i da društvu nisu potrebna udruženja koja ne dopuštaju drugačije mišljenje.

„Rekao sam da imamo problem o kojem bi trebalo da razgovaramo. Trebalo bi takođe da podstaknemo žene koje su žrtve seksualnog uznemiravanja da prijave svakoga, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći bilo koje vrste. Ono što nam nije potrebno su dogme udruženja koja ne dopuštaju ni razgovor, ni razmišljanje drugačije od njihovog“, napisao je Milanović na Fejsbuku.

Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge…

Posted by Zoran Milanović on Sunday, February 7, 2021

Milanović je ranije ove sedmice komentarisao slučajeve seksualnog nasilja na način koji su neki doživeli kao uvredljiv, prenosi Jutarnji list.

„Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet miliona dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bi se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlene, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji, to je problem. Jer znamo kako se u tim sistemima napreduje, to su sistemi u kojima se puno radi i malo zarađuje“, rekao je Milanović.

Dodao je da nije isto ako je neko „razmažena zvezda pa se nakon 30 godina seti nekih stvari jer je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku, ili to radi i govori neka devojka ili žena koja pokušava probiti svoj put do svoje sretne zvezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, kinji i maltretira godinama“.

Iz sveta i regiona čitajte:

Za Dnevnik Nove TV udruženje B.A.B.E. su sinoć navele kako Milanović nije obrazovan da donosio sud o tome kakva bi trebalo da bude žrtva nasilja – siromašna ili bogata, jer žrtva nasilja je uvek žrtva koja nije tražila da to bude.

Oni smatraju da Milanović takvom izjavom o holivudskim glumicama ponižava žrtve i zato traže da se predsednik Hrvatske izvini.

Milanović je danas odgovorio na te prozivke i istakao kako su najoštrije osude zbog toga što ima stav i usuđuje se da ga javno iskaže i objasni, ovoga puta stigle od udruženja „glupog i neduhovitog akronima“.

„Ne znam kakvu bi to laboratorijsko obrazovanje trebalo imati da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće rešiti problem seksualnog uznemiravanja u Hrvatskoj“, poručio je Milanović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar