elektrostimulacija
Elektrostimulacija; Foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Sajtovi sa popustima puni su superpovoljnih ponuda za anticelulit tretmane. Šteta što su se, bar u mom slučaju, ispostavili kao totalno bacanje para i gubljenje vremena. Ali, evo, probala sam da vi ne biste morali...

Pre nego što me žene s ozbiljnijim problemima s celulitom stave na stub srama i krenu da gađaju sopstvenim iskustvima, očekivanjima, možda čak i sjajnim rezultatima, odmah da priznam da sam se u celu akciju testiranja anticelulit tretmana upustila više iz radoznalosti i da nikakve efekte nisam videla. Stručnjaci su mi objasnili da ne treba ništa ni da očekujem, jer je za vidljive rezultate potrebno minimum 10 tretmana. A mene je samo jako zanimalo kakav je osećaj kad ti rade maderoterapiju – za eventualne neupućene, to je masaža drvenim oklagijama.

anticelulit
Maderoterapija – ilustracija; Foto: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

I tako ja na jednom od sajtova za grupnu kupovinu nađem posebnu ponudu – 5 maderoterapija, 5 ultrazvučnih kavitacija i 5 termo pakovanja za samo hiljadu i nešto dinara, a da nije preko tog sajta koštalo bi me više od 10.000. Nasednem potpuno neupućena u temu, zakažem prvi tretman i bez nekih konkretnih očekivanja se izvalim na sto za masažu… Bilo je to vrlo neprijatno iskustvo. Na svaki potez oklagijom, moje telo je samo pokušavalo da se izmakne. Ne zato što me je bolelo, osećaj je više kao da te neko grubo golica, kao da se ti drveni zupci utiskuju sve do kosti i teraju te da se grčiš iako pokušavaš to dostojanstveno da izdržiš…

Pročitajte još:

Ne mogu da kažem da sam uspela, ali maserka se potrudila da zadrži uljudan smešak i strpljivo mi objasni da ja baš i nisam pravi kandidat za maderoterapiju, nego više za običnu anticelulit masažu. Posle sam čula da se nekim ženama prave strašne modrice od oklagija, a Miloš Bogdanovski, fizioterapeut i maser, ispričao mi je sve što treba da znam o maderoterapiji u Srbiji. 

Što se tiče ostatka „aranžmana“, ispostavilo se da termo pakovanje podrazumeva da ti „problematične zone“ namažu gelom i umotaju folijom na sat-dva, dok je ultrazvučna kavitacija prilično ok, ne boli, ne pecka, ležiš i uživaš dok ti maserka metalnim vrhom aparata prelazi preko odgovarajućih tačaka. Pretpostavljam da njoj nije bilo naročito zanimljivo, pa je za sledeći put predložila nešto drugo, bolje, „čisto da probam“… Elektrostimulaciju.

Elektrostimulacija mišića se koristi kod povreda kad treba pokrenuti mišić, navodno je i sportisti koriste da bi se zagrejali za trening, a evo, sad sam saznala, i za muke s celulitom. U toj varijanti vam oko nogu i zadnjice pričvrste sunđerčiće na određenim mestima i – puste struju. Pokriju vas peškirom i mogu da se bave drugim stvarima narednih pola sata, kad treba da dođu da vas „isključe“.

Dok je struja blaga, osećate samo prijatno podrhtavanje mišića, ali kako se pojačava, osećaj je sve intenzivniji, bukvalno gledate svoje mišiće kako se grče i opuštaju bez vaše kontrole, jer, kako mi je maserka objasnila „oni misle da vežbate“.

Pročitajte još:

Ali ako baš nemate sreće (a pogađate već ko je od takvih) desiće se da aparat nije baš najbolje naštelovan i struja će vas protresti tako da ćete već sutradan krenuti na trčanje – radije nego da ponovo rizikujete sa „čudotvornim tretmanom“.

Još jedan tretman za oblikovanje tela isprobala sam nešto kasnije, i to samo zato što sam dobila priliku da to besplatno uradim, a u pitanju je bila presoterapija. I to je jedan zabavan doživljaj gde vas stave u neko gumeno odelo i prikače za aparat koji ga „naduvava“ dok vam ne zaustavi dah. Ne znam kako bi to trebalo da vam skine „viškove“ niti koliko je tretmana potrebno da bi imalo ikakvog efekta, za mene je bio uspeh što nisam pala u nesvest.

Inače, s mojim iskustvom tek sam zagrebala paletu hit tretmana koji obećavaju da će vaše telo dovesti do savršenstva čak i bez treninga i dijete – vidim sad da je u domaćim salonima aktuelna neka brazilska vakum maderoterapija, pa gipsane bermude, nekakav HiFU Body tretman (ne smem ni da pogledam šta je tačno), radiotalasni lifting, laserska lipoliza, mezoterapijski koktel… Cene su i nekoliko hiljada po tretmanu, a obećavaju vam vidljivu transformaciju tela – posle samo 10-20 ponavljanja. Možda neki od njih i jeste čudotvoran, ali sam potpuno sigurna da nijedan ne može da parira kombinaciji zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare