Monika Beluči kao Kleopatra
Monika Beluči kao Kleopatra; Foto: RENN PRODS-TF1 FILMS PRODUCTIONS- - Album / Album / Profimedia

Kleopatra i danas važi za jednu od najlepših žena u istoriji, a neki od njenih rituala, starih preko 2.000 godina, i danas su aktuelni i delotvorni.

Čuvena kraljica iz starog Egipta negovala se potpuno prirodnim sredstvima, budući da u to vreme nije ni postojalo bilo šta drugo. Ali, čak i uz svu naprednu hemijsku industriju koju imamo danas, neki od njenih trikova su i dalje odličan izbor za svaku ženu koja brine o sebi.

So iz Mrvog mora

Kleopatra je redovno koristila so iz Mrtvog mora, i to najčešće za piling, tačnije za kupanje. Danas znamo da su minerali koji se mogu naći u soli jako delotvorni za kožu, pa su preparati na bazi ovog sastojka redovno među najpopularnijih proizvodima.

Olovka za oči

Njena šminka je poznata uzpravo po očima, koje su uokvirene crnom olovkom. Kleopatra nije koristila kajal samo za ulepšavanje, već je imao i ulogu da joj štiti oči od sunca, kao i od infekcija.

Med i mleko

Veruje se da je Kleopatra, kao i druge Egipćanke, koristila masku za kožu od meda i mleka, što je i danas jedna od najpopularnijih kombinacija za negu. Poznato je da je med odličan za hidrataciju, kao i za borbu protiv bakterija.

Kupanje u mleku

Kupanje u mleku
Kupanje u mleku; Foto: Supplied by LMKMEDIA / Landmark / Profimedia

Iako pravo kupanje u čistom mleku danas nije toliko popularno među običnim ženama, ovo je verovatno najpoznatiji Kleopatrin ritual. Mlečne kiseline su poznate po tome što neguju i omekšavaju kožu, dok ujedno i vrše neku vrstu hemijskog pilinga, pa su danas često korišćene za kreme i kupke. 

Kana

Kleopatra i žene u starom Egiptu su kanu koristile kao neku vrstu primitivnog laka za nokte! Danas se kana uglavnom koristi za dekorativno i ceremonijalno crtanje po koži, kao i za negu kože, ali je i dalje i te kako prisutna u bjuti industriji.

Egipatska depilacija

U pitanju je depilacija šećernom pastom, od potpuno prirodnih sastojaka, koja je sve popularnija širom sveta jer je dosta blaža za kožu od one koja se radi sa voskom. Ovaj recept je opstao hiljadama godina i, očigledno, s dobrim razlogom.