Začini; Foto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

Istraživanja sugerišu da neki začini zapravo mogu da ciljaju masnoće na stomaku, smanjuju nadutost i pomažu u mršavljenju. Evo nekih koje ćete naći u svakoj prodavnici.

Đumbir

Lekovita svojstva đumbira su poznata, između ostalog može pomoći kod brojnih gastrointestinalnih problema, a studija objavljena u Journal of Gastroenterology and Hepatology sugeriše da ima jedinstvenu sposobnost ubrzavanja pražnjenja želuca, piše Eat This, Not That.

Crni biber

Piperin, moćno jedinjenje koji crnom biberu daje karakterističan ukus, vekovima se koristi u istočnjačkoj medicini za lečenje mnogih zdravstvenih stanja, uključujući upale i probleme sa stomakom. Nedavna ispitivanja na životinjama otkrila su da piperin takođe ima sposobnost ometanja stvaranja novih masnih ćelija, što rezultira smanjenjem obima struka, telesne masti i nivoa holesterola.

Cimet

Cimet sadrži snažne antioksidanse zvane polifenoli koji poboljšavaju osetljivost na insulin. Studija na životinjama objavljena u Archives of Biochemistry and Biophysics pokazala je da dodavanje cimeta jelima smanjuje nakupljanje masti na stomaku. Takođe, niz studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition pokazao je da dodavanje kašičice cimeta skrobnom obroku može da pomogne stabilizaciji šećera u krvi i spreči skokove insulina.

Pročitajte još:

Čili papričica

Kapsaicin je aktivna komponenta čili paprike, i pokazalo se da smanjuje masnoću na stomaku, suzbija apetit i pojačava termogenezu – sposobnost tela da sagoreva hranu kao energiju. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da svakodnevna konzumacija kapsaicina poboljšava gubitak masnoće na stomaku, a studija kanadskih istraživača otkrila je da su muškarci koji su jeli začinjena predjela konzumirali 200 kalorija manje u kasnijim obrocima od onih koji nisu.

Seme slačice

Naučnici s instituta Oksford otkrili su da jedenje jedne kašičice senfa (oko 5 kalorija) može da ubrza metabolizam i do 25 odsto tokom nekoliko sati nakon jela. I ne samo to, studija objavljena u časopisu Asian Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je masno tkivo pacova smanjeno kada je ishrana dopunjena uljem slačice, prenosi Index.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar