kelj
Vreme je da zavolite kelj; Foto: Profimedia.rs

Za ovo lisnato povrće iz porodice kupusnjača već dugo se zna koliko je zdravo, mada ga mnogi ne vole zbog specifičnog ukusa. Ipak, kelju treba pružiti šansu, a u tome će pomoći odlični recepti.

Pravi izvor zdravlja

Obiluje antioksidantima, vitaminima K, A i C,  kog u 100 g ima čak 120 mg, što je 10 puta više nego što ima, recimo, spanać. Bogat je i mineralima bakrom, gvožđem, kalijumom, fosforom, manganom, a u 100 grama sadrži tek 50 kalorija. Zahvaljujući tome, pospešuje pravilnu funkciju jetre, snižava nivo lošeg holesterola, dobar je za vid i kožu, jača imunitet, odlična je preventiva za osteoporozu. Uz to, kelj poboljšava probavu, pomaže kod alergija, kontroliše upalne procese u telu.

Dobra vest je što ga je uglavnom moguće nabaviti tokom cele godine, samo pazite da glavica ne bude previše lagana, što znači da kelj nije svež i da je izgubio dosta vlage.

Pripremite ga po svom ukusu

A kada ga spremate, prvo ga naseckajte na željenu veličinu, pa ga možete bariti, puniti nekim nadevom ili pržiti, te može biti i toplo predjelo, čorba, glavno jelo, prilog.

Ukusno varivo

Sastojci:

1 kg kelja

300 g krompira

1 kašičica suvog biljnog začina

40 g luka

20 g brašna

2 čena belog luka

so i biber po želji

Priprema:

Isecite glavicu kelja na četvrt, odstranite čvrste delove, pa ga naseckajte na rezanca, a krompir očistite i nasecite na kocke.

Stavite u posudu s malo vruće vode, ubacite so i biljni začin i stavite da se kuva. Pred kraj umešajte brašno razmućeno s malo vode, naseckani beli luk i biber.

smuti od kelja
Možete i da napravite smuti; Foto: Profimedia.rs

Zapečeni kelj

Sastojci:

1,5 kg kelja

800 ml punomasnog mleka

3 kašike maslaca

1 naseckana glavica crnog luka

1 naseckan čen belog luka

2 kašičice brašna

so i biber po ukusu

Priprema:

Očistite kelj, krupno ga isecite, dobro posolite vodu, prokuvajte pet minuta, pa iscedite. Na laganoj vatri zagrejte mleko do ključanja. U srednjem loncu rastopite maslac, propržite crni i beli luk, pospite brašnom  i mešajte minut. U to sipajte ključalo mleko, dobro promešajte, te krčkajte uz mešanje oko pet minuta, dok se ne zgusne.

Tom smesom prelijte kelj, začinite i promešajte. Preručite u posudu za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 15 minuta.

Pročitajte još:

Sjajan prilog

Sastojci:

1 kg kelja

2 kašike maslinovog ulja

3 čena belog luka

so i biier

Priprema:

Kelj očistite, iseckajte na komade i kuvajte 20 minuta. Ocedite ga i usitnite. Na zagrejano ulje u tiganj ubacite naseckan beli luk i kelj, te biber i so. Promešajte i krčakajte dva minuta.