Žaklina Tatalović Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

"Ostajem na terenu naravno, jer ne bih želela nijednom političaru da uskratim mogućnost da odgovara na moja pitanja", svojevremeno je rekla Žaklina Tatalović, koja je pre nekoliko godina napustila televiziju Prva i prešla na N1, gde je nastavila da profesionalno obavlja svoj posao. Danas je, umesto zbog "nezgodnog" pitanja koje obično postavlja članovima vladajuće stranke, glavna tema domaće javnosti zbog toga što joj je folk pevač Aca Lukas, poznat i po nastupima na SNS mitinzima, uputio gomilu seksističkih uvreda na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Međutim, nije prvi put da novinarku N1 tabloidi i televizije bliske vlasti pokušavaju da kompromituju. Po svemu sudeći, Žaklina Tatalović je zbog svojih direktnih pitanja i želje da javnost dozna istinu, "nekome" ozbiljan trn u oku.

PROČITAJTE JOŠ

„Novinarka sam skoro dve decenije. Za to vreme stekla sam veliko iskustvo i doprinela da televizije na kojima sam radila, BK, Foks, Prva, postanu najgledanije. Cilj mi je da dok objektivno izveštavam gledaoce, to sa mnom radi i moja televizija. Zato je prelazak na N1 jedini logičan potez, jer je to jedina televizija na kojoj danas možete da čujete drugačije mišljenje i da se objektivno informišete. Novinari N1 vam govore kako jeste, a ne kako bi neko želeo da bude i to je glavni razlog zašto sam otišla sa Prve“, svojevremeno je rekla Tatalović za domaće medije.

Njena popularnost na mrežama od tada je doživela veliki uspon, iako su je, istina, mnogi „slavili“ još onda kada je novoj-staroj premijerki Ani Brnabić „sasula“ istinu u lice iznevši pred nju račune za struju i komunalije koje prosečan građanin plaća i upitala je kolika je penzija najstarijima, te koliko im ostaje nakon što plate vodu, struju, i sve ostalo po redu.

Ona je, kako kaže jedan deo javnosti, trn u oku predsedniku republike, koji je više puta imao neprimerene izjave na konferencijama za medije, govoreći upravo o Žaklini Tatalović. Članovi vladajuće stranke su je često nazivali Đilasovom poslušnicom i američkom plaćenicom, iako, kaže Žaklina, takve optužbe nemaju veze sa istinom.

Tabloidi i televizije bliske vlasti, takođe su imale svoj deo u pokušajima da kompromituju novinarku N1. Više puta je bila glavna tema naslovnih strana prorežimskih medija i tabloida, čiji su urednici i novinari objavljivali njene fotošopirane fotografije, ne bi li je ponizili na račun fizičkog izgleda – valjda jer profesionalno nemaju šta da joj zamere.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, i pre nego je došla na N1, suočavala se sa raznim nepredvidivim situacijama.

Primera radi, svojevremeno je napadnuta tokom izveštavanja o hapšenju Ratka Mladića u selu Lazarevo, ili kada su snimatelj i ona za dlaku izbegli stradanje u eksploziji zapaljenog automobila ispred zapaljene beogradske džamije, u danu proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Međutim, od toga je mnogo teže kada urednik traži da nekom političaru ne postavite pitanje koje interesuje javnost. Naravno, na takve zahteve nisam pristajala i zato mi je drago što je prelaskom na novu televiziju takav pritisak sada iza mene“, rekla je svojevremeno za domaće medije po prelasku na televiziju N1.

Bila je takođe i jedna od zvezdi ovogodišnjih julskih protesta u Beogradu, kada je uprkos policijskoj brutalnosti, suzavcima i opštem haosu na ulicama, ostala dosledna svom poslu i obaveštavala javnost o svemu što se dešava.

Privatno, a delom i zbog posla, novinarka N1 je aktivan korisnik Tvitera, gde je veoma uticajna. Toliko – da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, primetivši to, svojevremeno rekao da voli da ga proziva, samo kako bi dobila više lajkova na toj društvenoj mreži.

„To je mreža na kojoj možete da saznate nešto novo, da vidite koliko smo zaista duhoviti kad je najteže i najpametniji kada su u pitanju tuđi problemi. Iz novinarskog ugla, Tviter je uvek prvi u svemu, ali treba biti oprezan, jer lako možete da budete i obmanuti“, rekla je svojevremeno za Blic.

S druge strane, Žaklina Tatalović upravo je jedan od retkih novinara bez dlake na jeziku, uvek spremna da direktno i „bez uvlačenja“ postavi pitanje predstavljajući glas naroda. Tu naravno nisu samo pitanja upućena članovima vladajuće stranke, već i ona koja se tiču svih društvenih i političkih tema koje, ruku na srce, mogu biti trn u oku onima na vlasti.

Pa zato i ne čudi što predsedniku Vučiću možda nije svejedno kad Žaklina Tatalović na konferencijama digne ruku da postavi pitanje.

 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare