Foto:The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Glumica Elen Pejdž na svom Tviter nalogu objavila je emotivnu poruku u kojoj je otkrila da se oseća kao transrodna osoba, te je svima poručila da joj se od sada obraćaju u muškom rodu, kao i to da se ona sada zove Eliot. Da li ste se ikada zapitali koliko je teško priznati prvo samom sebi da zapravo niste ono za šta vas ceo svet ubeđuje da jeste, samo zato što ste rođeni u takvom telu? Koliko je teško transrodnim osobama da se prvo sami suoče sa ovakvim saznanjem o sebi, pa onda da to priznaju i ostatku sveta, koji će ih zatim često osuditi, a neretko biti i nasilan prema njima? Patnja kroz koju prolaze transrodne osobe, najbolje je opisana u filmovima "Dankinja" i "Ustav Republike Hrvatske". Ukoliko ste do sada osuđivali ovakve osobe, ovi filmovi će vas naterati da promenite ugao posmatranja.

PROČITAJTE JOŠ

Film koji najbolje objašnjava kroz šta sve jedna transrodna osoba prolazi svakako je „Dankinja“ (The Danish girl). Ovo je ljubavna, biografska drama koja opisuje život mladog bračnog para.

Slikar Ajnar Vegner, koji je poznat po svojim slikama pejzaža, oženjen je umetnicom Gerdom Vegner, koja je prevashodno slikala portrete uvaženih građana. Njihov brak je stabilan i pun ljubavi. Međutim, sve počinje da se menja jednog dana, kad Gerda zamoli svog supruga da zameni model koji mora hitno da naslika. Zarad bolje inspiracije, Greta tera muža da obuče haljinu.

Ovo, na prvu ruku jako stresno iskustvo transformisaće Ajnara, koji u sebi započinje borbu između muškarca i žene. On stvara Lili, koja je zapravo izraz njegove prave ličnosti. Od tog trenutka, on počinje da živi svoj novi život, ali kao žena.

Ironično je to što se Lili rodila u trenutku kada umire – operacija promene pola koštala ju je života, ali i večite, duhovne slobode.

Mnogi istoričari kritikovali su ovaj film, kao i transrodni aktivisti, koji su smatrali neprimerenim da lik Lili Elbe tumači glumac Edi Redmejn, odnosno strejt muškarac. Mnogi za ovu njegovu glumu i ulogu tvrde da je bolje odigrana od uloge Stivena Hokinga, za koju je dobio Oskara.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

„Ustav RepubliKE Hrvatske“ je film obrađuje komplikovanu, a opet krajnje jednostavnu priču o četvoro običnih ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih zbog razlika, što od onih po imovinskom statusu, sudbinama, tako i onima o seksualnim afinitetima, nacionalnosti i veri.

Verovatno nikada ne bi međusobno porazgovarali, da ih nesreća na to ne natera i učini da zavise jedni od drugih… Veoma polako ali i bolno, oni počinju da se otvaraju i prepoznaju ono ljudsko jedni u drugima.

Naš poznati glumac Nebojša Glogovac, koji je preminuo pre dve godine, igrao je glavnu ulogu u ovom filmu. Njegova gluma donela mu je nagradu za najboljeg glumca, a „Ustav Republike Hrvatske“ postao je najnagrađivaniji hrvatski film.

Foto:Promo/IMDb

Na zvaničnom sajtu ovog filma, napravljen je zanimljiv uvod sledećim rečima:

„Ovaj se film se pita da li netko uronjen u predrasude i mržnju može pretvoriti u normalno ljudsko biće?

I da li takav netko može ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi.“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.