Foto: Instagram/an_amihajlovski

Voditeljka Ana Mihajlovski podelila je na svom Instagramu post o problemima nezaštićenosti trudnica i porodilja u Srbiji, nakon čega su joj se obratile mnoge žene sa svojim pričama. Naime, one su Ani pisale kako su se poslodavci odnosili prema njima dok su bile na porodiljskom odsustvu.

„33 odsto ispitanih je odlagalo materinstvo zbog straha od otkaza ili gubitka poslovne pozicije“, objavila je Mihajlovski na društvenoj mreži Instagram.

Nakon toga Ani su se javile mnoge žene koje su se prepoznale u njenoj objavi, sa prilično uznemirujućim pričama, o tome kako su se poslodavci odnosili prema njima dok su bile na porodiljskom odsustvu.

„Ja moram i svoj slučaj da podelim. Ja sam ostala trudna u januaru prošle godine, radila sam bez prijave, jer je poslodavac čekao da mi se navrši šest meseci na birou, pa tek onda da me prijavi jer mu se tako isplati, jel’ te. Prijavio me u martu, ja krajem aprila otišla na trudničko. I primala sam porodiljsko 673 dinara, verovali ili ne“, napisala je jedna žena, da bi potom Ana objavila još jednu poruku.

Foto: Instagram/an_amihajlovski

„Porodiljsko koje je 8.000. Eeej, pa to nema nigde, zato što sam počela da radim, pa posle šest meseci rada ‘namerno’ ostala trudna. To je kazna! Da ne pišem o tome koliko su me šetali po komisijam kojekakvim zato što postoji trudnička mafija koja uzima pare od države, zamisli. Užasno je biti i trudnica i porodilja u ovoj trenutnoj Srbiji, nažalost“, požalila se nepoznata gospođa.

Foto: Instagram/an_amihajlovski

Kako su Ani pristizale nove poruke žena koje traže svoja prava, ona ih je tako delila na svom Instagramu.

„Meni su po povratku s porodiljskog smanjili platu, degradirali me za dve pozicije, ukinuli putne troškove i parking mesto“, glasi jedna od poruka, a odmah posle nje i sledeća.

Foto: Instagram/an_amihajlovski

PROČITAJTE JOŠ

„Dva deteta, oba puta posle porodiljskog dobila otkaz, jednom bila u stalnom radnom odnosu, bila sam čak i ucenjena da moram da potpišem da se odričem otpremnine. Oba puta ista priča: ‘Politika firme nije da zapošljavamo majke sa malom decom, jer znamo da ćete biti više odsutni nego prisutni zbog bolovanja, mi moramo plaćati još nekog ko će raditi vaš deo posla dok niste tu, i to nam je bukvalno dupli trošak’. Posle na TV-u čujem kako nam je natalitet u opadanju, kao kukaju. A šta očekuju?“, napisala je nepoznata žena.

Foto: Instagram/an_amihajlovski

U nastavku pogledajte i ostale poruke koje su Ani Mihajlovski slale žene, koje su imale problema tokom porodiljskog odsustva:

Ovo nije prvi put da voditeljka ukazuje na razne probleme koji potresaju društvo u Srbiji. Ana je nedavno u videu na svom Instagramu ispričala o problemu siromaštva u Srbiji. I tada su joj se javili mnogi pratioci izloživši svoje probleme, o čemu je Nova.rs već pisala.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.