Podeli
Foto: REUTERS/Markus Brandt/Pool/File Photo

Glumac Šon Koneri preminuo je danas u 91. godini života. Rođen je kao Tomas Šon Koneri, za umetničko ime je odabrao Šejn, ali se kasnije ipak "vratio" na Šon. Kada se rodio, njegovi roditelji - mama pralja i tata vozač kamiona - su bili toliko siromašni da su ga, umesto u kolevku, stavljali na spavanje u fioku ormara. Kao klinac, ribario je u kanalu koristeći mamine stare najlonke, ali je kasnije u intervjuima izjavljivao da nikada nije dozvolio da ga skromni početak sputa u životu. Po rodnom mestu Fauntinbridž u Škotskoj nazvao je svoju producentsku kompaniju.

Koneri je igrao u ukupno sedam filmova o Džejmsu Bondu. Pored njih glumio je i u filmovima Nesalomivi, Ime ruže, Lov na Crveni oktobar, Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod i mnogim drugim. Godine 2000. Koneri je dobio titulu viteza.

PROČITAJTE JOŠ

Ženio se dva puta — prvi put sa Dajanom Silentom, sa kojom ima sina Džejsona koji je takođe glumac, a drugi sa Mišel Rokenburn sa kojom je još uvek u braku. Šon Koneri se povukao sa filma u aprilu 2011, a viđen je na US openu 2012. gde je davao podršku škotskom teniseru Endiju Mareju u finalu protiv srpskog tenisera Novaka Đokovića. Preminuo je 31. oktobra 2020.

Nagrađen Oskarom kao najbolji sporedni glumac u filmu Nesalomivi, 1987. godine.

Mnogobrojni fanovi širom sveta zauvek će ga voleti i pamtiti kao jednog od najboljih holivudskih frajera svih vremena.

Više o njegovom životu možete pogledati u videu na početku teksta.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar