Od Bonda do Indijane Džonsa: 5 legendarnih Konerijevih rola

Film 31. okt. 202013:53 > 15:15
Podeli:
Šon Koneri Foto: Cineliz / Allpix Press / Profimedia, Lucasfilm / AFP / Profimedia, Featureflash Film Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Glumac Šon Koneri preminuo je u 91. godini, preneo je BBC. On je prvi Bond, Džejms Bond (mnogi kažu i pravi), u isto vreme je i otac Indijane Džonsa. Tokom devet decenija obeležio je Holivud kao niko drugi.

O njegovom izgledu i pojavi dosta govori i to što mu je 1999. u filmu Klopka partnerku igrala Ketrin Zita Džons – tada mlađa od njega 40 godina. Ona je u tom trenutku imala 30 godina, a on gotovo 70 i to niko nije primetio. U proteklih devet decenija Koneri je bio deo brojnih kultnih filmova, jedan je od najvećih glumaca sveta i svi su ga barem nekad gledali.

PROČITAJTE JOŠ

Koneri je igrao u ukupno sedam filmova o Džejmsu Bondu. Pored njih glumio je i u filmovima Nesalomivi, Ime ruže, Lov na Crveni oktobar, Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod i mnogim drugim. Ovo su ujedno i njegove najpoznatije uloge u karijeri o kojima je svojevremeno pisao „BBC“.

Nesalomivi

Koneri u ostvarenju Brajana de Palme igra Džima Melona, nepotkupljivog policajca grada Čikaga, koji se pridružuje Eliotu Nesu u borbi protiv čuvenog mafijaša Al Kaponea.

Džejms Bond

Šon je Bonda igrao sedam puta – prvi put u filmu Doktor No iz 1962. godine u kojem istražuje nestanak kolege i probleme sa američkim svemirskim programom.

Indijana Džons i poslednji krstaški pohod

Borba protiv nacista, jurnjave, tuče, drevni artefakti, ogromne kamene kugle od kojih se mora bežati, mnogo zmija – avantura je zagarantovana. U trećem delu franšize Indijana Džons je dobio oca i to nikog drugog do Šona Konerija.

Čovek koji je hteo da bude kralj

Reč je o adaptaciji novele Radjarda Kiplinga, autora čuvene Knjige o džungli, a film prati dvojicu bivših britanskih vojnika i njihovu avanturu u kojoj stižu do udaljenog Kafiristana u koji beli čovek nije kročio još od Aleksandra Velikog. Glavne junake, kojima je Indija mala i žele da postanu kraljevi, igraju Koneri i Majkl Kejn.

Lov na crveni oktobar

Špijuni, Hladni rat, CIA, podmornice… Sasvim dovoljno da se baci pogled, reklo bi se. Koneri ovde igra Marka Remijusa, komandnog oficira Crvenog oktobra, nove sovjetske podmornice koja je nevidljiva za sonare, a koja je krenula ka SAD.

BONUS VIDEO:

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar