Oliver Mandić bio deo Arkanovih tigrova, pretio Srbima iz Krajine tokom „Oluje“

Sudbine 06. avg 202211:5416 komentara
Podeli:
Željko Ražnatović Arkan i Oliver Mandić Foto: EPA/MILOS VUKADINOVIC/ TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Godišnjica "Oluje" podsetila nas je na mnogobrojne opskurne likove koji su se tih dana pojavljivali u medijima. Jedan od njih bio je i pevač Oliver Mandić, tada "velikosrpski borac" koji je bio jedan od dobrovoljaca u ozloglašenim Arkanovim redovima.

Poznati muzičar bio je dobrovoljac Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića Arkana – paravojne formacije koja je „žarila i palila“ u vreme opsade Vukovara i sejala za sobom smrt i nesreću.

PROČITAJTE JOŠ

Mandić se predstavljao kao „portparol Garde“ i načelnik „pozadine“, a postao je poznat i po pretnjama upućenim Krajišnicima koji su izbegli u Srbiju i Beograd.

Jedna od sramnih ratničkih izjava ovog Arkanovog tigra ostaće zauvek upamćena jer je direktno pretio izbeglim Srbima iz Krajine da "moraju odmah da se vrate na ratište" a ako se ne vrate "da će im oni (Arkanovi dobrovoljci, prim.aut.) kada se vrate u Srbiju objasniti, i pokazati kako će proći".

"Samo želim ovom prilikom da poručim svima i da pozovem sve dobrovoljce da dođu i da se bore i brane svoje pragove, i ove p... koje su pobegle iz Krajine i sede sada po kafićima u Beogradu što pre da se vraćaju i da brane srpske zemlje i svoje kuće... Jer ako ne dođu, mi kad se vratimo u Beograd ćemo im objasniti i kako će proći i šta će im se desiti", rekao je Mandić, tada Arkanov dobrovoljac.

Kada se vratio u Beograd, Mandić se po ovom pitanju nije oglašavao. Miloševićev režim je neposredno pred "Oluju" mobilisao na hiljade ljudi koji su u Srbiju pobegli iz raznih delova Hrvatske jer im je zbog etničke pripadnosti život bio u opasnosti tamo gde su živeli.

Protiv Ražnatovićeve „Srpske dobrovoljačke garde“ je nakon rata Međunarodni sud u Hagu podigao optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Između ostalog, Ražnatovića je 1997. godine Haški tribunal optužio da je komandovao Gardom koja je, po navodima optužbe, odgovorna za brojne zločine protiv čovečnosti, ozbiljno kršenje Ženevske konvencije i zakona i običaja rata. Ražnatović je ove optužbe odbacio.

BONUS VIDEO: Koča Popović - narodni heroj koji je odbio Tita, Tuđmana i Miloševića

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar