Merima Isaković Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Ja Danijeli verujem. Na Lečića ne treba trošiti reči. Sve je rečeno. Njegovi sadašnji nastupi po medijima su čin ponovnog nasilja nad Danijelom”, kaže za Nova.rs Merima Isaković, jugoslovenska glumica, a sada i doktor psihologije, koja je u aprilu u ispovesti za "Nedeljnik" rekla da je i sama bila žrtva Lečićevog napada.

Tužilaštvo je odbilo da pokrene dalju krivičnu istragu na bazi prijave koju je glumica i producentkinja Danijela Štajnfeld podnela protiv Branislava Lečića, političara i glumca kojeg je optužila za silovanje, a potom odbacilo i žalbu njenog advokata na prvostepenu presudu čime je slučaj i pravno okončan. Dr Merima Isaković za Nova.rs objašnjava:

PROČITAJTE JOŠ

„Činjenica da je sud odlučio da nema dovoljno dokaza ne znači da sud kaže da imaju dokaze da on nije počinio silovanje i seksualno zlostavljanje. Sud nije rekao da Lečić nije kriv, već da je Tužilastvo odbilo da pokrene dalju istragu. Ne verujem da nemaju dovoljno dokaza. Verujem da su odustali pod pritiskom“, govori Isaković.

„Ružno i žalosno. Tužilastvo nije saslušalo ni ljude koji Danijelu poznaju, nikog od glumaca, reditelja, direktora pozorišta, producenata koji su bili očevici Lečićevog nasilnog ponašanja. Nisu saslušali ni kliničare iz Amerike koji su tokom godina radili sa Danijelom, a od kojih je jedan klinički psiholog žena našeg porekla, te su eto mogli da pričaju na srpskom. Ova odluka je tragedija morala i pravosuđa. Žao mi je naših čestitih ljudi i devojaka koje žive u strahu. Čak nisu saslušali ni devojke koje su se svojom voljom javile kao dodatne žrtve njegovog nasilja, u nadi da će ga pravosuđe zaustaviti“, objasnila je Merima.

Kako navodi, devojke koje su joj se poverile, a koje tvrde da su bile žrtve seksualnog zlostavljanja od strane Branislava Lečića, osećaju se uplašeno.

„Ja sam Tužilaštvu napisala kratko zvanično pismo i objasnila da im mogu odmah dati pristup audio snimcima izjava ovih devojaka – svedoka, u kojima je njihov glas maskiran i identitet zaštićen. Objasnila sam da im da ne mogu otkriti identitet tih devojaka, jer se boje da će Tužilaštvo to dati Lečiću. Ja sam, međutim, rekla da se one slažu da im damo maskirane snimke kao i da otkrijemo identitiet nekome u Udruženju Psihologa Srbije, ako Tužilaštvo i nadležni organi budu garantovali da neće forsirati psihologe da te identitete otkriju dalje“, objasnila je Merima.

Branislav Lečić Foto:printscreen/RTV BOSPHORUS/snimatelj Dragan Gojković

Dr Merima Isaković navodi da čak postoji svedokinja, starija glumica, koja je videla Lečićevo zlostavljanje barem jedne od devojaka.

„Mogli su intervjuisati nove svedoke pomoću profesionalnog psihologa ili psihijatra koji bi sedeo u bezbednoj klinici sa svedokom. To je bio uslov. Ove mlade žene su po godinama bliske Lekinoj ćerki i rekle su da se plaše da će Lečić saznati njihov identitet i da će im nauditi. Ja ispovesti devojaka imam snimljene, ali nemaskirane snimke nikada neću objaviti, jer je reč o bezbednosti svedoka. One žive u Srbiji, a nadležni organi ne mogu da im garantuju kompletnu tajnost i bezbednost u postupku“, rekla je Merima za Nova.rs.

„U pismu koje sam poslala Tužilaštvu u Srbiji objasnila sam da su devojke koje su se meni obratile izjavile da su doživele psihičko, emotivno ili fizičko nasilje od strane Branislava Lečića. Navela sam i ime jedne glumice, koja je starija od mene, a za koju je jedna od devojaka rekla da je bila direktan svedok njegovog zlostavljanja“, dodatno objašnjava Isaković.

„Ta žena je spasila jednu žrtvu glasno je pozivajući kada je videla da je Lečić maltretira iza scene. “Kloni ga se…,” rekla je potom devojci, “ takav je bio još sa studija …”. Tužilaštvo zna njeno ime. I mogli su da razgovoraju sa njom, ali očigledno nisu“, dodala je Merima i zakljucila:

“Odluka Tužilastva da ne pokrene dalju istragu jer nemaju dovoljno dokaza za pokretanje krivične istrage nikako ne predstavlja dokaz da je neko nevin. Lečićeva sadašnja navala napada na Danijelu upravo ukazuje na suprotno. Bio bi mudriji da se uzdržao.”

Branislav Lečić je, s druge strane, tokom proteklih nekoliko dana bio gost režimskih televizija, te je davao intervjue za tabloide bliske vlasti, tvrdeći da mu „Šolakovi mediji smeštaju aferu“.

BONUS VIDEO: Merima Isaković o Lečiću

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare