Tamara Grujić, Lepa Lukić i Zlata Petrović Foto:ATAImages/ Antonio Ahel/ATAImages

U proteklih nekoliko dana, glavna tema svetskih medija jeste izmena zakona o abortusu u SAD, gde on više neće biti svuda dozvoljen. Odluka suda izazvala je brojne suprotstavljene reakcije, a veliki broj ljudi izrazio je nezadovoljstvo.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država promenuio je odluku donetu još 1973. godine, kojom se garantovali pravo na abortus.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon nove parnice, prema presudi „Ustav više ne štiti pravo na abortus“, a to znači da zakoni o abortusu i zabrane variraju u različitim državama, pa sada abortus neće biti dozvoljen svuda u SAD, jer je promenjena odluka na federalnom nivou.

Od trenutka kada je preinačena ova odluka, pojedine države su odmah aktivirale nove zakone, te su oni već na snazi, pa je abortus u ovim državama zabranjen. Druge, i sada, garantuju i štite pravo na abortus.

Kada su zaživeli novi zakoni, mnoge javne ličnosti su na svoj način stale u zaštitu žena i na svoj način se pobunile protiv ove odluke.

Glumica Uma Turman ustala je javno protiv ove odluke, nakon što je ovaj zakon zaživeo u Teksasu.

Uma Turman Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

„Zakon je još jedna diskriminišuća alatka protiv onih koji sa ekonomske strane nisu u prednosti, ali često i protiv njihovih partnera. Žene i deca bogatih porodica zadržavaju pravo na izbor, ne rizikuju mnogo. Boli me što zakon okreće građanina protiv građanina, kreirajući nove predatore koji oko bacaju na žene kojima je oduzeto pravo da odbiju da imaju decu za koju ne mogu da se staraju, uništavajući njihove nade o porodici koju bi mogle izabrati u budućnosti“, rekla je svojevremeno Uma, pa je objasnila da je ovakvu odluku donela jer tada nije bila u mogućnosti da obezbedi uslove neophodne za dete.

Glumica iz prethodnog braka ima dve ćerke, a treću devojčicu dobila je sa svojim bivšim verenikom.

„Ovo je do sada bila moja najveća tajna. Imam 51 godinu i delim je s vama iz kuće u kojoj sam odgajala troje svoje dece, koji su moj ponos i moja radost. Svima vama, ženama i devojkama Teksasa, koje se boje da ne budu maltretirane od strane predatora, svim ženama koje su besne jer im je oduzeto pravo na njihovo sopstveno telo od strane države, i svima vama koji ste ranjivi i rečeno vam je da treba da se sramite jer imate matericu, kažem vam: vidim vas. Budite hrabre. Lepe ste. Podsećate me na moje ćerke“, zaključila je Uma Turman.

Međutim, Uma nije jedina zvezda koja je javno pružila podršku ženama. Nakon zabrane abortusa u Džordžiji oglasila se holivudska glumica Mila Jovović.

Foto:REUTERS/Jean-Paul Pelissier

„Ne volim da se bavim politikom“, započela je holivudska zvezda u opisu objave na Instagram profilu, pa je objasnila da je trudnoću prekinula u drugom trimestru iz zdravstvenih razloga, te da to nikada neće moći da preboli.

„Ja sam imala hitan abortus pre dve godine. Bila sam trudna četiri i po meseca i snimala sam film u Evropi. Rečeno mi je da moram da budem budna tokom cele operacije i to je bio jedan od najtežih i najstrašnijih trenutaka u mom životu. I dalje imam košmare zbog toga. Bila sam sama i bespomoćna. Kada čujem da će neke žene prolaziti kroz abortus u još težim situacijama nego što je bila moja, stomak mi se prevrće. Trebalo i je mnogo vremena da pronađem način da se izborim s tim. Pauzirala sam pola godine i trudila se da moja deca ne vide tugu na mom licu. Hranila sam se zdravo i vežbala jer nisam želela da uzimam antidepresive. Hvala Bogu što sam pronašla put izlaska iz sopstvenog pakla, ali sećanje na to kroz šta sam prošla i šta sam izgubila biće sa mnom dok sam živa“, ispričala je Mila i dodala:

„Moramo da se borimo za pravo na bezbedan abortus. Nikada nisam želela da govorim o ovom iskustvu, ali ne mogu da ćutim kada je toliko toga uključeno.“

Na našoj sceni, pevačica Zlata Petrović otvoreno je pričala o abortusu. Naime, Zlatu su još kao tinejdžerku udali protiv njene volje.

Zlata Petrović Foto: E-Stock/Strahinja Kostic

„Bilo je to davno. Kad sam pošla u prvi razred srednje škole, moji su me udali. Takav je bio običaj u selu. Udali su me za lepog dečka, lepšeg od svih mojih kasnijih muškaraca, ali ga nisam volela. Moji i njegovi roditelji su se tako dogovorili, nas niko ništa nije pitao“, ispričala je Zlata svojevremeno za medije, pa je dodala:

„Tri meseca sam konstantno plakala. Nažalost, brzo sam ostala u drugom stanju. Od muke sam pobegla kod tetke u Beograd. Bila sam četvrti mesec trudnoće. Majka je videla koliko sam odlučna i pristala je da abortiram. Niko nije hteo da me očisti. Na kraju nađemo jednog doktora i on mi bez anestezije uradi abortus.“

Jedna od najpopularnijih pevačica narodne muzike Lepa Lukić više puta pričala je na ovu temu. Lepa je u jednom intervjuu otkrila svoje iskustvo, te je podelila da joj je žao što se nije ostvarila u ulozi majke.

Lepa Lukić Foto:Nemanja Jovanović

„Ja sam se u mladosti svega odrekla da bih pevala, nisam ja nerotkinja. Prvo dete sam abortirala zbog karijere. Bila sam mlada. Kasnije više nikad nisam mogla da zatrudnim“, ispričala je pevačica za „Svet“, pa je opisala kako je pronašla svoju sreću kada su deca u pitanju:

„Imam ja svog bratanca, unuku i unuka od rođenog bratanca za koje bih sve dala, čak i život. Njima pomažem uvek i kupujem im šta god im treba.“

Pored pevačica i voditeljka Tamara Grujić iskreno je pričala o svom iskustvu.

Tamara Grujić Foto: Zoran Lončarević

„Imala sam jedan pobačaj nesrećnim slučajem sa 33 godine, čim smo suprug i ja počeli da se zabavljamo, a jednom sam morala da prekinem trudnoću zbog druge produkcije u kojoj sam tada počinjala da radim“, rekla je Tamara za „Story“ i dodala:

„Mislila sam da sam prerano ostala trudna jer smo tek počeli da se zabavljamo.“

BONUS VIDEO: Zlata Petrović o dijeti

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.