Sonja Savić, žena ispred svog vremena koja je rušila tabue

Showbiz 15. sep. 202019:46
Podeli:
Sonja Savić, Foto: Vladislav Mitić

Sonju Savić su pratile brojne kontroverze. Rođena je na današnji dan 1961. godine, a pronađena je mrtva u svom stanu 23. septembra 2008. godine. Imala je 47 godina. Preminula je od prevelike doze narkotika. Sonja je sahranjena u rodnom selu Donja Gorevnica, a niko od njenih kolega nije prisustvovao sahrani.

Kako su domaći mediji više puta pisali, Sonja Savić važila je za ženu koja ruši tabue. Živela ispred svog vremena i često je zbog toga bila neshvaćena. Nekoliko godina je živela i radila u Sloveniji, gde je tretirana kao velika zvezda.

PROČITAJTE JOŠ

Glumom je počela da se bavi u mladosti, a debitovala je na filmu „Leptirov oblak“ 1977. godine. Na Fakultetu dramskih umetnosti dramskih umetnosti diplomirala je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa: Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem i ostalim našim zvezdama.

Osamdesetih godina prošlog veka igrala je u brojnim čuvenim filmovima domaće kinematografije , kao što su „Živeti kao sav normalan svet“, „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“  i „Čavka“. Za ulogu u filmu „Život je lep“, 1985. godine nagrađena je na festivalu u Veneciji.

Devedesetih se ređe pojavljivala u filmova, ali je ipak ostvarila nekoliko značajnijih uloga, i to u ostvarenjima „Mi nismo anđeli“, „Uvod u drugi život“, „Ni na nebu ni na zemlji“

Veliki povratak na glumačku scenu usledio je posle uloge u filmu „Hleb i mleko“ 2001. godine, nagrađenog „Zlatnim lavom“ u Veneciji. Film „Jug-jugoistok“ u kojem je igrala, dobio je nagradu beogradskog FEST-a „Nebojša Đukelić“. Poslednju ulogu ostvarila je u filmu „Zabranjena ljubav“, a gledaoci su imali prilike da je gledaju i u TV seriji „Vratiće se rode“.

Pronađena je mrtva u stanu u Beogradu, a obdukcijom je konstatovano da je preminula usled prevelike doze heroina i morfijuma. Njena poslednja želja bila je da bude sahranjena u rodnoj Donjoj Grbavici kod Čačka, a na dan smrti imala je 47. godina.

„Dok sam bila mlada, često sam zamišljala kako ću se udati i zasnovati porodicu sa čovekom koga beskrajno volim i kome ću se potpuno posvetiti. Imala sam veliku ljubav, ali otkako je on otišao iz mog života kada sam imala dvadeset devet godina, sebe smatram udovicom“, rekla je Sonja u jednom ranijem intervjuu za magazin „Story“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar