Zbog anonimnog seksa, slavni reditelj je bio gotovo uništen

Showbiz 05. jul. 202018:57
Podeli:
Foto:Masheter Movie Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

Prepoznatljiva mešavina patriotizma i optimističkog populizma Frenka Kapre - koju su oni što ga ne vole nazivali "kaprakorn" - uticao je na generacije reditelja osrednjeg intelektualnog dometa, od Roberta Zemekisa, preko Ivana Rajtmana do Rona Hauarda. Svaki put kad neko "ode u Vašington" ili do kraja filma uvidi koliko je život divan, to se zapravo vidi Kaprin uticaj. Publici, čini se, nikada nije dosta te bljuzge. Kako bi se osećali kada bi znali da je pravi Frenk Kapra bio rasista i kriptofašista koji je radio u bordelu i jednom prilikom zaradio polno prenosivu bolest?

Frenk Rasel Kapra rođen je 18. maja 1897. godine u mestu Bizakvino na Siciliji kao Frančesko Rozario Kapra. Njegova porodica emigrirala je 1903. godine u Ameriku. Nastanili su se u Los Anđelesu, Kalifornija gde je diplomirao i postao inženjer hemije. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu, a 1920. postaje američki građanin i uzima ime Frenk Rasel Kapra. Dva puta se ženio. Prva supruga mu je bila Helen Hauel od koje se razveo 1927. godine. Druga supruga mu je bila Lu Kapra sa kojom je imao četvoro dece. U Drugom svetskom ratu je šef filmske jedinice koja je snimala propagandne ratne filmove.

PROČITAJTE JOŠ

Kako nije mogao da nađe posao u struci počeo je da piše scenarija. Veliki uspeh postiže filmom Tramp, Tramp, Tramp iz 1926. godine. Do 1929. godine režira neme filmove. Prvi zvučni film koji je režirao je The Donovan Affair (1929) za Columbia Pictures studio. Poslednji film koji je režirao je Šešir pun čuda (Pocketful of Miracles) (1961). Pored režije pisao je scenarija i bavio se produkcijom.

Međutim, njegov privatni život mnogo je interesantniji od onoga što piše u zvaničnim biografijama.

Dok je bio u radnim dvadesetim, Kapra je ‘zaradio’ težak slučaj gonoreje, pošto je pokupio na jednu noć ženu koju je upoznao na žurki u Los Anđelesu. Pokušao je da se izleči u ilegalnoj triperdžinici i delovao je da je problem pod kontrolom, sve dok ga sledeći anonimni seksualni odnos nije ostavio sa izluđujućim svrabom u donjem vešu. Ovaj put mu je kvazilekar kojeg je posetio sugerisao radikalniji lek: obrezivanje.

Procedura se odigrala u improvizovanoj sali, a umesto anestezije je imao čašicu alkohola. Na Kaprino iznenađenje, amaterski mohel – Jevrejin koji vrši obrezivanje – bio je malčice agresivniji sa skalpelom, tako da ne samo što mu je uklonio kožicu, već i sve meso oko glavića. Posle opreacije, Kapra se previjao u agoniji, krvareći u peškir – i ostao je seksualno uništen do kraja života, opisao je u svojoj knjizi pisac Robert Šnakenger.

Kasnije se žalio na neverovatne bolove pri svakoj erekciji, a takođe je prerano ejakulirao. Tokom godina se savetovao sa raznim lekarima u pokušaju da prevaziđe svoju seksualnu disfunkciju. U svojim poznim osamdesetim je izjavio da je izlečen, rekavši novinaru da nikada nije podbacio u krevetu.

Tokom života je imao i brojne rasističke ispade, dajući intervjue u kojima je govorio da „Crni u srcu nose mržnju“, te da su jedini Afromaerikanci koje podnosi oni koji su se uklopili u „belačku kulturu“.

Deo preuzet iz knjige “Tajni život velikih reditelja” Roberta Šnakenberga.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar