Džoel Šumaher Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Poznati američki reditelj Džoel Šumaher, preminuo je u svojoj osamdeset prvoj godini života. Bio je poznat po mnogobrojnim holivudskim hitovima, tokom poslednjih godina života nije krio svoje homoseksualno opredeljenje pa je tako jednom prilikom otkrio da je spavao sa više od dvadeset hiljada muškaraca, a film "Betmen i Robin", koji je režirao 1997. godine ostao je upamćen kao njegov najveći debakl.

Kada je svojevremeno na listi sedamdeset najgorih filmova svih vremena završio i blokbaster iz 1997. godine „Betmen i Robin“, američki mediji pisali su da je Džoel Šumer spreman da okonča svoju, tada samo deceniju dugu karijeru. Film je koštao oko 160 miliona dolara, a zaradio je samo 238 miliona bruto iznosa – što je producente filma ostavilo na velikom gubitku kada su bile isplaćene sve naknade za prikazivače filma.

PROČITAJTE JOŠ

Publika mu je tada dodelila i nagradu za najgoreg reditelja, takozvanu „Smrdljivu nagradu“, koja je imala podnaslov „Sprečite ih pre nego što ponovo nešto režiraju“.

Ipak, u Holivudu je važio za velikog profesionalca, a „neuspeh“ tadašnjeg filma ga nije demotivisao. Umesto toga, odlučio je da se prebaci na druge žanrove pa je već krajem devedesetih godina ponovo objavljivao hit filmove poput „Nepodnošljivim prijateljima“ ili „Zemlja tigrova“.

Rođen je 1939. godine u Njujorku, a pre filmske režije radio je u modnoj industriji. Svojevremeno je bio kostimograf, a najzapaženije je prošao u filmovima Vudija Alena poput „Sleeper“ i „Enterijeri“. Svoj filmski debi imao je 19981. godine sa naučno – fantastičnom komedijom „Žena koja se neverovatno smanjuje“.

Tokom 2019. godine, u jednom od intervjua za američke medije, otkrio je da je do tada, sa svojih osamdeset godina spavao sa više od dvadeset hiljada muškaraca.

„Spavao sam sa između 10.000 i 20.000 muškaraca. Imao sam odnose sa poznatima, sa oženjenima i sve ću to poneti u grob. Nisam pričao nikome ko mi je pružio tu čast da sa mnom deli krevet“, rekao je on tada.

On je tada napravio i paralelu sa svojim životom, ali i gore pomenutim filmom „Betmen i Robin“ – navodeći da je film doživeo neuspeh jer nije u potpunosti mogao da iznese svoju ideju na velikom platnu.

„Sada ima puno gejeva koji se udaju, žene, imaju decu ili je usvajaju. Kad sam ja bio mlad, ništa od toga nije bilo moguće.“

Njegov najuspešniji film bio je „Fantom iz opere“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.