Čarli Čaplin je voleo maloletnice i užasno je smrdeo

Showbiz 13. jun. 202017:38
Podeli:
Foto: THE ESSANAY FILM MANUFACTURING COMPANY - Album / Album / Profimedia

Čarls Spenser Čaplin, poznatiji kao Čarli Čaplin, bio je britanski režiser, glumac, scenarista i producent i u jednom trenutku karijere, najpoznatiji čovek na planeti. Njegov život obeležile mnoge misterije, anegdote i bizarnosti. Priča se da je voleo maleloletnice, da nikada nije koristio kondom, jer je imao fobiju od gume, ali i da je užasno smrdeo, te da nije vodio računa o ličnoj higijeni.

Na vrhuncu slave, krajem dvadesetih godina prošlog veka primio je više od 73.000 pisama tokom dvodnevne posete Londonu. Bio je prvi glumac i prvi reditelj koji se pojavio na naslovnici časopisa „Time“, kao i prvi pravi zabavljač po kojem je napravljen strip, komični „Tatin uvezeni zet“ iz 1916. godine. Njegova „Mala skitnica“ osim što je najpoznatiji izmišljeni lik u istoriji, Čaplina je načinio milionerom pre tridesete.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, dugo nakon što se obogatio, štedljivi autor uporno je živeo u ofucanim hotelskim sobama, retko je kupovao novu odeću i mesecima je držao neunovčene čekove od plata u koferu. Legenda kaže da je lik Skitnice zasnovao na sopstvenoj neurednoj pojavi, dok je, kao mladić živeo na londonskom Ist Endu.

U istoriji je ostao upamćen i kao čovek koji je voleo mlade žene, tačnije maloletnice. Reći da je voleo mlade žene zapravo bi predstavljalo eufemizam. Prvom ženom, Mildred Haris, oženio se 1918. godine. Ona je tada imala šesnaest, a on dvadeset devet godina. Prema nekim izvorima, ona ga je na prevaru namamila u brak, slagavši da je trudna. Zatrudnela je nedugo nakon što su stali na ludi kamen, ali je beba rođena sa teškim deformitetima i poživela je samo tri dana. Strmoglavi brak dvoje ljubavnika trajao je tek godinu dana. Ona je tvrdila da ju je on tukao u postelji, a on da ga je prevarila sa drugom ženom, opisao je u svojoj knjizi pisac Robert Šnakenger.

Foto: akg-images / AKG / Profimedia

U svoj drugi brak takođe je ušao sa šesnaestogodišnjom devojčicom, glumicom Lilitom Makmari. Upoznali su se kada je ona imala petnaest, a on trideset i pet godina. Ubrzo je, prema rečima jednog njegovog biografa, upao u „seksualni delirijum“ i spavao sa njom, a ona je nakon toga ostala u drugom stanju. Njena porodica ga je ucenom naterala na brak 1924. godine, a razveli su se samo nekoliko godina kasnije, kada mu je mlada glumica zapretila ucenom, navodivši da će otkriti imena glumica sa kojima ju je varao.

Na vrhuncu svoje slave, Čarli Čaplin je bio najpoznatiji čovek na planeti, uprkos lošoj ličnoj higijeni i odbojnom telesnom mirisu. Američka publika ga je obožavala, a on nikada nije bio dovoljno popularan unutar filmske zajednice. Prema rečima Minte Derfi, žene Fetija Arbakla, za to je postojao dobar razlog – Čaplin je smrdeo. Navodno je odavao grozan telesni miris zbog loše lične higijene.

Smrad je bio toliko nepodnošljiv, izvestila je jednom prilikom Derfijeva, da su mnogi reditelji odbijali da rade sa njim. Navodno je nosio isto odelo, čarape i cipele više od dve nedelje, nijednom se ne presvukavši. To je u letnjim mesecima dovodilo do zapanjujućih posledica. Na setu filma „Tilina izbušena romansa“ iz 1914. godine, Čaplin je zgrozio svoju filmsku partnerku Mari Dresler tako što je šesnaest dana na kragni košulje imao isto užeglo parče banane, pod reflektorima – u julu mesecu.

Foto: akg-images / AKG / Profimedia

Navodi se i da je Čaplin bio rob mnogobrojnih fobija, pa se tako grozio gume i svega što ima veze sa njom. Odbijao je da koristi gumene rekvizite na setu, a iz istog razloga nikada nije koristio ni kondom, što objašnjava mnogobrojne neželjene trudnoće kojima je tokom decenija doprineo.

Deo preuzet iz knjige „Tajni život velikih reditelja“ Roberta Šnakenberga.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar