Foto:EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Zarada holivudskih filmova strmoglavila se prošle godine i zabeležila pad od 80 odsto na području Severne Amerike jer je koronavirus zatvorio bioskopske dvorane, a filmski studiji odložili su premijere mnogih filmova.

Prema istraživačkoj kompaniji Komskor prikazivanje filmova na području Severne Amerike u 2020. je donelo 2,2 milijarde dolara, a godinu ranije 11,4 milijarde dolara.

PROČITAJTE JOŠ

Prihod ostvaren u 2020. tako je nizak da nije zabeležen gotovo 40 godina, prema podacima Box Office Mojo.

Od prihoda u prošlog godini manji su bili oni daleke 1981, kad je zarada iznosila 918 miliona dolara, a te godine „Superman II“ bio je najveći hit.

Prema časopisu Variety globalna zarada holivudskih filmova u 2020. pala je 71 odsto.

Pandemija je zatvorila bioskopske dvorane širom sveta sredinom marta 2020. i dovela neke male, ali i velike lance poput AMC Entertainment na rub stečaja.

Ukupno 274 filma među kojima i najiščekivaniji 25. film o Džejsmu Bondu „No Time to Die“, „Top Gun: Maverick“ i deveti „Brzi i žestoki (Fast and Furious)“ odgodili su premijere za 2021, prema izveštaju Komskora.

Zbog toga je u prošloj godini najviše zaradio film studija Sony Pictures „Zločesti momci zauvek (Bad Boys for Life)“. On se počeo prikazivati u dvoranama u januaru i zaradio je 206 miliona dolara.

Komskor navodi da je većina prihoda u 2020. bila od drajv-in bioskopa.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)