Foto:EPA-EFE/NINA PROMMER

U doba velike krize, poput ove u kojoj živimo sada, ljudi širom sveta imaju tendeciju da pokažu svoje pravo lice, odnosno ono što zaista jesu – dobri, humani, empatični, ili pak, sebični, samoživni, bahati i bezobrazni. I to je univerzalna istina za sve, od onih koji na društvenim mrežama apeluju na svoje sugrađane da ostanu kod kuće i upražnjavaju socijalno distanciranje, do onih koji objavljuju fotografije zajedničkog partijanja tokom prvih prolećnih dana.

PROČITAJTE JOŠ

U grupacije iznad možemo ubrojiti i milione zdravstvenih radnika koji se nesebično bore za živote drugih, ali i mnogobrojne prodavce i kasire u samoposluzi, kao i javne ličnosti, koje su na kraju dana, baš kao i mi, samo obični građani – sa svim vrlinama i manama jednog običnog čoveka.

Ipak, ovom tekstu ćemo dati svetlu notu, i zaobilazeći one javne ličnosti koje nisu bile dobar primer svojim obožavateljima tokom pandemije koronavirusa, fokusiraćemo se na mnogobrojne ikone Holivuda koje su iskoristile svoj glas i bogatstvo kako bi pomogle u suzbijanju jedne od najvećih zdravstvenih kriza koja je u poslednje vreme zahvatila planetu.

Lejdi Gaga

Pored toga što je zakazala humanitarni karantinski koncert 18. aprila, kao vid podrške Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), Lejdi Gaga udružila se sa „Global citizen“ organizacijom i donirala više od 35 miliona dolara za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa.

Stiven i Ališa Kuri 

Zajedno, bračni par je pokrenuo fond za pomoć „Feeding America“ organizaciji koja je zadužena za obezbeđivanje obroka deci školskog uzrasta, kojima je vrlo često ovo jedini obrok u toku dana. Do drugog aprila 2020. godine, njih dvoje i pomenuta organizacija sakupili su više 160 hiljada dolara.

Rijana

Pevačica Rijana donirala je više od 5 miliona dolara humanitarnim udruženjima i Svetskoj zdravstvenoj organiziji (SZO) kako bi pomogla u suzbijanju širenja pandemije koronavirusa.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Leonardo Dikaprio

Leonardo Dikaprio je pokrenuo fond za obezbeživanje obroka građanima nižih slojeva u SAD, ali i onima koji su zbog pandemije koronavirusa trenutno zbog posla. Do sada, fond je uspeo da prikupi više od 12 miliona dolara.

Opra Vinfri

Voditeljka i spisateljica Opra Vinfri donirala je deset miliona dolara humanitarnim udruženjima u SAD, kako bi pomogla u sprečavanju širenja pandemije koronavirusa. Finansijska donacija namenjena je za obezbeđivanje hrane za one najugroženije – decu, starije ljude i one nezaposlene.

Doli Parton

Doli Parton  prošle nedelje je donirala milion dolara Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO). Kako je rekla za američke medije, ovo je njen mali doprinos pronalaženju vakcije za koronavirus – COVID19.

FotoEPA/EFEJOE CASTRO AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Blejk Lajvi i Rajan Rejnolds

Njih dvojica su bili jedni od prvih javnih ličnosti u Holivudu koje su donirale novac humanitarnim udruženjima u SAD po izbijanju pandemije koronavirusa. Oni su donirali milion dolara humanitarnim udruženjima koje su ovaj novac iskoristile za obezbeđivanje obroka najugroženijim građanima.

Sijara i Rusel Vilson

Sportista i pevačica donirali su milion dolara gradu Sijetl, kako bi pomogli tamošnjim građanima da što bezbolnije prebrode krizu pandemije.

Džej Zi i Mek Mil

Njih dvojica su donirali više od sto hiljada zaštitnih maski policijskim čuvarima u zatvorima širom SAD.

Kajli Džener

Najmlađa milijarderka na svetu, Kajli Džener donirala je milion dolara kako bi se kupile zaštitne maske kao i druga prateća zdravstvena oprema za doktore koji leče pacijente od koronavirusa.

Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Miranda Ker i Ivan Špigl

Manekenka i osnivač Snepčeta donirali su milion dolara humanitarnim udruženjima širom SAD, kako bi pomogli u sprečavanju širenja pandemije koronavirusa.

Holzi 

Kako je rekla na svom Instagramu, pevačica Holzi kupila je sto hiljada zaštitnih maski koje je donirala bolnicama širom SAD.

Rodžer Federer

Rodžer Federer i njegova supruga Mirka, kako su izjavili za američke medije, donirali su više od milion dolara najugroženijim domaćinstvima u Švajcarskoj.

Foto: EPA-EFE/ROB PREZIOSO