Foto: MediaPunch BACKGRID Backgrid USA/Paul Fenton / Zuma Press / ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Mnogobrojne svetske zvezde prethodnih nedelja opravdale su svoj status "heroja dvadeset prvog veka", milionskim donacijama humanitarnim udruženjima i neprofitnim organizacijama radi suzbijanja širenja pandemije koronavirusa u SAD i svetu.

Koristeći svoj glas i uticaj koji uživaju u javnosti, umesto da „sede skrštenih ruku“, holivudske javne ličosti iskoriste su priliku da dobiju koji „poen više“, ali i da pomognu ljudima širom sveta velikodušnim donacijama iz sopstvenog džepa – ili deljenjem procenata zarade od prodaje albuma i propratnih promo materijala.

PROČITAJTE JOŠ

Među njima su se proteklih nedelja naročito istakli muzičar Elton Džon, voditeljka Opra Vrinfri, kantatorka Lejdi Gaga, rijaliti zvezda Kajli Džener, pevačica Rijana, ali i mnogi drugi koji su iskečirali više miliona dolara.

Elton Džon 

S obzirom na to da su isprva zvezde donirala „tek po milion“, prvi u nizu koji se istakao bio je muzičar Elton Džon. On je organizovao humanitarni karantinski koncert u nedelju 29. marta, putem kojeg je zaradio više od osam miliona dolara. Sav prihod od koncerta, donirao je humanitarnim udruženjima koja pomažu u sprečavanju širenja koronavirusa.

Muzičar je nastupao iz svoje dnevne sobe, a mnogobrojne javne ličnosti poput Ališe Kiz, Maraje Keri i Bili Ajliš, pridružile su se koncertu iz svojih studija ili soba.

Koncert je trajao skoro dva sata, a emitovan je uživo na televiziji “Fox” i “iHeart” radiju.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Opra Vinfri

Nedelju dana nakon Eltona, voditeljka i spisateljica Opra Vinfri podigla je lestivicu malo više, te je donirala deset miliona dolara humanitarnim udruženjima u SAD, kako bi pomogla u sprečavanju širenja pandemije koronavirusa.

Finansijska donacija namenjena je za obezbeđivanje hrane za one najugroženije – decu, starije ljude i one nezaposlene.

“Doniram deset miliona dolara kako bih pomogla svom narodu u ovoj pandemiji u gradovima širom zemlje i u područjima u kojima sam i sama odrasla”, izjavila je Opra, prenose američki mediji.

Foto: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Lejdi Gaga

Lejdi Gaga i organizacija „Global Sitizen“ sakupili su 35 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa i organizovaće specijalnu TV emisiju u kojoj će između ostalih učestvovati i Pol Makartni, Stivi Vonder i Bili Ajliš.

Kantautorka je rekla danas da je novac sakupljen za sedam dana i da će biti upućen u Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO)

“Treba da ispričamo priče i proslavimo zajednicu koja je u prvim redovima – zdravstvene radnike” rekla je Lejdi Gaga preko video-veze tokom današnje konferencije za novinare SZO kada je najavljen događaj, prenose američki mediji.

“Želimo da ukažemo na ozbiljnost ovog istorijskog kulturnog pokreta bez presedana i želimo da slavimo i ohrabrimo moć ljudskog duha”, rekla je Lejdi Gaga novinarima.

Ona je rekla da ovaj specijalni televizijski događaj nije namenjen sakupljanju sredstava.

“Sklonite svoje novčanike i zavalite se i uživajte u predstavi koju svi zaslužujete”, rekla je ona, dodajući da odvojeno planira da sakupi još sredstava za borbu protiv pandemije.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Kajli Džener

Nešto ranije i sa nešto manje novca – koji je podjednako važan – svet je oduševila i najmlađa milijarderka na svetu Kajli Džener.

Ona je donirala milion dolara kako bi se kupile zaštitne maske kao i druga prateća zdravstvena oprema za doktore koji leče pacijente od koronavirusa.

“Bez teksta sam, moje oči su pune suza radosnica, a moje srce je ispunjeno zahvalnošću… Hvala ti Kajli Džener. Ti si moj heroj. Ova velikodušna donacija će pomoći u spašavanju mnogih života”, rekla je tada doktorka iz jedne bolnice u SAD za američke medije.

Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Rijana 

Pevačica Rijana 22. marta donirala je sumu od pet miliona dolara preko svoje fondacije “Clara Lionel”.

Kako strani mediji prenose, ona je odlučila da podrži nekoliko organizacija kojima je potrebna pomoć, uključujući i Banke hrane u SAD.

Većina novca će ipak biti usmerena za pomoć medicinskom osoblju i kupovini potrebne opreme, ali i održavanju odeljenja intenzivne nege i pomoć u razvoju vakcina i drugih metoda borbe protiv koronavirusa, naveli su tada inostrani mediji.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Tajlor Svift

Iako kantautorka nije donirala milione humanitarnim organizacijama – ona je pomogla sopstvenim fanovima i pojedinim radnjama u Nešvilu – svom rodnom gradu.

Nakon što je fanovima putem društvenih mreža slala novac ranije prošlog meseca zbog pandemije koronavirusa i teškog ekonomskog stanja u kome se građani SAD nalaze, kantautorka Tejlor Svift donirala je novac jednoj muzičkoj radnji u Nešvilu kako bi pomogla da njihove plate i prethodnog meseca budu isplaćene.

Ona je zaposlenima u prodavnici “Grimey’s New & Preloved Music”u Nešvilu pomogla tako što je donirala svotu novca dovoljnu za plate za svakog od zaposlenih, a uplatila im je i zdravstveno osiguranje za tri meseca.

Suvlasnik radnje Dojl Dejvid istakao je da je iznenađen postupkom pevačice, jer nije ni znao da je ona čula za njih.

“Prvo se pokazala kada je tornado udario Nešvil i Tenesi, a sada pokušava da pomogne malim preduzetnicima u gradu u kome je rođena”, izjavio je on za američke medije i dodao:

“Njena pomoć nam mnogo znači, jer sada možemo da apliciramo za državnu pomoć kako bismo platili rentu i druge troškove. Pomoć gospođice Svift daje nam mogućnost da pobedimo.”

Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

 

Arijana Grande

Arijana Grande navodno donira novac fanovima koji su ugroženi koronavirusom. Prema njihovim rečima, iznosi koje su dobili jednače se sa njihovim mesečnim primanjima.

Kako pišu američki mediji, pevačica je putem aplikacije za slanje novca “Venmo obradovala više od dvadeset fanova cifrom između 500 i 1000 dolara.

Ljudi kojima je Grande poslala novac bili su ugroženi zbog zatvaranja radnih mesta širom Sjedinjenih Američkih Država.

“Javila se i poslala mi platu koju bih zaradio tog meseca”, ispričao je jedan od fanova za američke medije, koji je ostao anoniman.

Pevačica se navodno odlučila na ovaj human gest nakon što je guverner Njujorka Endru Kuomo naredio da sa radom prestanu sve firme i kompanije od čijeg rada ne zavise ljudski životi, neposredno nakon što su u Njujorku zatvoreni svi restorani i barovi.

Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

 

Pored navedenih javnih ličnosti, novac su donirali i Dženifer Aniston, Selena Gomez, Bili Ajliš, Sem Smit, Adel, Pol Mekartni, Selin Dion, Ališa Kiz i mnogi drugi.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.