Svima koji osuđuju Danijelu Štajnfeld: Ponovo je silujete

Showbiz 29. mar. 202121:01 > 21:24
Podeli:
Foto: N1/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Glumica Danijela Štajnfeld osim što je, prema iskazu koji je pre desetak dana dala u Višem javnom tužilaštvu, žrtva silovanja od strane Branislava Lečića, poslednjih dana je žrtva i javnog linča, što zbog osuđivačkih komentara na društvenim mrežama, što zbog, malo je reći, odvratnih naslovnih strana pojedinih štampanih medija. Ovakvi primeri odgovaraju na pitanje onih sumnjičavih - "zašto je toliko čekala da ga prijavi". Evo odgovora: verovatno zbog svega što će uslediti nakon otkrivanja da je doživela ovako nešto strašno, a to su javne osude, linč, procenjivanje je li "sama kriva", "sama tražila", jednom rečju - silovanje. Verbalno silovanje.

PROČITAJTE JOŠ:

Psiholog Zoran Musterović je za Nova.rs objasnio koliko javna osuda i razne manipulacije koje joj se pripisuju mogu loše uticati na žrtvu.

„Ne možemo sa sigurnošću reći kako pojedinačno, ali sigurno na svaku manje ili više javna osuda ovakvog tipa loše utiče. Neko ko je podelio takvu neprijatnu intimu sa drugima, a onda mu se pripisuju razne manipulacije, može da doživi novo ponižavanje, odbacivanje, vređanje, koje je u ovakvom činu već doživela“, kaže Musterović i dodaje da ovako neodgovornim ponašanjem javnost daje loš primer i obeshrabruje sve potencijalne žrtve koje imaju želju da javno progovore:

„Ovo je svakako loš signal za nove žrtve koje bi se usudile da obznane ovo kriminalno delo koje su doživele. Sredina još nema dovoljno poverenja u ženu i nije senzibilisana za ova teška životna iskustva, jer to ne bi bio predmet žute štampe da nije tako.“

Psiholog dalje ističe da je podrška veoma bitna za predupređivanje retraumatizacije, te da prihvatanje može biti veoma lekovito, a da je nerazumevanje u stvari samo još jedan način povređivanja žrtve.

„Za žrtvu bi bilo najbolje da njena priča ne izađe u javnost kako bi izbegla svaku moguću stigmatizaciju. Ako se to već desi, onda je podrška jedina koja je bitna i koja joj može olakšati situaciju i neprijatni sudski postupak, koji sam po sebi nosi veliki potencijal za retraumatizaciju. Prihvatanje njene priče može biti lekovito. Kao i suprotno – nerazumevanjei sumnjičenje kao novo povređivanje“, Zaključuje Musterović.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, Danijela Štajnfeld je prvi put u svom filmu “Zaceli me” izjavila da je silovana, dok je javnost pre nedelju dana saznala da za to optužuje Branislava Lečića. Nakon ovog događaja Danijela je rešila da se preseli u Ameriku.

Pošto su u javnost dospele pomenute informacije, Branislav Lečić se oglašavao više puta, gde je između ostalog i rekao da je spreman da ide na poligraf, te da su optužbe Danijele Štajnfeld gnusna laž.

U međuvremenu, Beogradsko dramsko pozorište je na zahtev većeg dela ansambla predstave “Kad su cvetale tikve”, odlučilo da izuzme Lečića iz predstojećih igranja.

Lečić je u četvrtak saopštio i da se povlači sa čela pokreta Demokrate Srbije.

U petak je preko sedam sati u svojstvu građanina saslušavan u policijskoj stanici 29. novembar, gde je, prema njegovim rečima, insistirao na poligrafskom ispitivanju, koje je, kako tvrdi, prošao.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar