Studenti FDU: Podrška osobama koje je Prokić zlostavljao

Showbiz 17. jun. 202112:11 > 13:07
Podeli:
Foto: NOVA S

Nekadašnji studenti i studentkinje dramaturgije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu putem otvorenog pisma dali su punu podršku studentskom parlamentu ovog fakulteta, a povodom tužbi za seksualno uznemiravanje koje su studentkinje podnele protiv Nenada Prokića, redovnog profesora na FDU.

Njihovo otvoreno pismo prenosimo u celosti.

„Mi, nekadašnje studentkinje i studenti dramaturgije Fakulteta dramskih umetnosti, podržavamo saopštenje Studentskog parlamenta povodom slučaja neakademskog ponašanja redovnog profesora Nenada Prokića prema studentkinjama, i delimo razočaranje izraženo u saopštenju Studentskog parlamenta što nisu izrečene nikakve sankcije profesoru Prokiću tim povodom. Smatramo da je Studentski parlament postupio pravilno i istupio u zaštitu svojih interesa i ličnog, telesnog i svakog drugog integriteta studentkinja koje su prijavile slučaj seksualnog uznemiravanja. I same/i smo nekada bile/i u prilici da kao studentkinje i studenti FDU, i nakon završetka studija, kroz godine i klase rada Nenada Prokića na Fakultetu, slušamo od koleginica o seksualnom uznemiravanju koje su trpele od njega. To je bila javna tajna o kojoj se godinama ćutalo. Posebno je indikativno da se to u većini slučajeva dešavalo pred diplomski ispit na kom je on bio mentor.

PROČITAJTE JOŠ

Prokić bi studentkinjama slao nedolične poruke, dodirivao ih, predlagao viđanje, i kad one ne bi pristale na ove „predloge“, bilo je i slučajeva revanšizma i osvete nad studentkinjama tokom ispita. Poznata nam je svima atmosfera u kojoj prijave nasilnika nisu dobrodošle i često izazivaju kontraefekat. Umesto podrške, žrtve nasilnika nailaze na sumnju i nipodaštavanje. Ceo sistem napravljen je da štiti nasilnika, a da omalovažava žrtvu, što se vidi i iz ovog slučaja gde se i pored poziva na prijavu nasilja i uveravanja studentkinja da će se nešto uraditi sa prijavama, vrlo brzo udarilo kako u proceduralni tako i u tihi nezvanični zid. Takvo tretiranje žrtava od strane akademske institucije koja bi morala da zaštiti svoje studente od bilo kog oblika nasilja vodi ka retraumatizaciji, dodatnoj viktimizaciji, izloženosti i doživljaju da ništa ne može da se uradi.

U želji da se ovo ne završi obeshrabrivanjem svih narednih prijava, želimo da podržimo sadašnje studentkinje i studente i zaštitimo buduće. Ne prihvatamo da proceduralni razlozi, pretnje tužbama i pozivanje na zastarele pravilnike budu prepreka ostvarivanju pravde za sve one koje su Nenad Prokić i drugi seksualno uznemiravali i kontinuirano zloupotrebljavali poziciju moći. Uostalom, poznato nam je koliko, za sve žrtve seksualnog nasilja, pravo i pravda teško dolaze istovremeno. Zahtevamo da Fakultet pronađe način da udalji Nenada Prokića sa radnog mesta, ne samo sa nastave i ispita. Smatramo gnusnim i neetičkim da on nastavi da prima platu i uživa u blagodetima akademskog života nakon svega što je uradio a što je konstatovala i Etička komisija Fakulteta. FDU posle godina ćutanja ima jedinstvenu priliku da odreaguje za budućnost.

Zahtevamo od Fakulteta da što pre ustanovi adekvatne procedure i donese pravilnike za sankcionisanje seksualnog uznemiravanja i nasilja bilo koje vrste, da se seksualno uznemiravanje definiše kao težak i ozbiljan prekršaj, i da od ove godine više nijedna generacija ne studira u kulturi ćutanja, straha i zloupotrebe moći – da nijedna studentkinja ili student ne napusti studiranje zbog zlostavljača. Na taj način će FDU dati primer i drugim institucijama, kako akademskim tako i kulturnim, da na najbolji način reše pitanje seksualnog i drugih oblika nasilja. Napad na Fakultet su upravo Nenad Prokić i njemu slični, a ne zahtevi studentkinja i studenata da nasilje napokon prestane.“

Potpisnici ovog otvorenog pisma su: Sara Radojković, Olga Dimitrijević, Maja Pelević, Jelena Mijović, Filip Vujošević, Tanja Šljivar, Branislava Ilić, Senka Pajić, Tatjana Ilić, Milica Jevtić, Neda Gojković, Isidora Milosavljević, Katarina Mitrović, Marko Popović, Dejan Prćić, Filip Jokanović, Nina Džuver, Paša Petrović, Kosta Peševski, Ivan Velisavljević, Slobodan Obradović, Nemanja Nikolić, Ana Ivanović, Tijana Grumić, Milan Ramšak Marković, Aleksandra Jovanović, Milena Depolo, Staša Petrović, Neda Radulović, Filip Grujić, Dunja Petrović, Ana Vučković, Kristina Đuković, Silvija Jestrović, Mina Sablić, Maša Seničić, Tamara Baračkov, Tamara Antonijević, Jelena Popadić Sumić, Stevan Vraneš, Iva Brdar, Ivan Jovanović, Marina Ćetković, Doroteja Gajić.

Podsetimo, Andrea Pjević, studentkinja prodekanka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na svom profilu na Fejsbuku objavila je saopštenje Studentskog parlamenta ovog fakulteta, a povodom tužbi za seksualno uznemiravanje koje su studentkinje podnele protiv Nenada Prokića, redovnog profesora na FDU. Juče je Fakultet dramskih umetnosti (FDU) uputio javno izvinjenje svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nije moglo adekvatno da se reaguje zbog zakonskih ograničenja.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar