Skup u Tozovčevu čast: Pregovori oko koncerta

Showbiz 11. apr. 202114:45
Podeli:
Predrag Zivkovic Tozovac
Predrag Živković Tozovac Foto:Petar Marković

Legendarni pevač Predrag Živković Tozovac nedavno je preminuo u 85. godini od posledica koronavirusa u Vojnomedicinskoj akademiji, a sahranjen je u petak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Njegovi saradnici i obožavaoci odlučili su da prirede koncert u pevačevu čast kako bi ga još jednom ispratili kako dolikuje takvom velikanu.

Zbog aktuelnih mera predostrožnosti usled koronavirusa neće moći da se održi skup u dvorani, pa će se najverovatnije koncert emitovati onlajn putem.

Detalji oko ovog spektakla još uvek nisu poznati, ali akciji će se sigurno pridružiti Tozovčeve kolege sa kojima se družio, a među njima su Merima Njegomir, Lepa Lukić, Slavko Banjac, Dragan Kojić Keba i mnogi drugi.

Podsetimo, Predrag Živković Tozovac poslednjih nedelja lečio se od koronavirusa. Prvo je bio smešten u KBC „Dragiša Mišović“, a posle tri nedelje prebačen je na VMA.

Rođen je u Kraljevu, od oca Svetozara-Toze Živkovića po kojem je i dobio nadimak i majke Budimke. Pravo ime mu je Predrag Živković. Otac Toza je u to vreme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj Banji, gde je mali Predrag provodio često svoje vreme slušajući stare narodne pesme. Oca Tozu su Nemci streljali 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, počeo je da svira i tako zarađuje za hleb, svirajući na svadbama sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Završio je gimnaziju i studije ekonomije. Prve singlove je snimio 11. juna 1965. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Postao je poznat 1967. godine pesmom za singl ploču (pesma Miće Milutinovića) „Ispod lipe, kraj potoka“. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić („Devojčice garava“).

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na Pesmi leta kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača. Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar