Glumicu Milicu Zarić sreli smo na obeležavanju veka od rođenja glumca Radeta Markovića. Tim povodom u Beogradskom dramskom pozorištu upriličena je izložba fotografija iz predstava u kojima je on igrao. Njenom otvaranju prisustvovala je i Milica Zarić, koja je diplomirala na njegovoj klasi i stalna je članica pomenutog pozorišta.

Ona se na početku razgovora prisetila studentskih dana.

PROČITAJTE JOŠ

– Mi smo studirali od ’94. do 2000. Tada su bile demonstracije – radi Akademija, ne radi Akademija, idemo, šetamo se, ne šetamo se… To su bile užasno turbulentne i teške godine za sve, ali i za nas koji smo u osetljivim godinama, koji studiramo. Tu je bio Rade koji pokušava da nas održi, da balansira, da nas razume, ali i da nas vraća… Zamislite – vi studirate, a 200 km od vas besni rat, raspada se zemlja… Haos je bio, ali je on uspeo da nas izvede, da diplomiramo. Nije bilo lako, a on je uz sve te teškoće uspeo i da nas izvede, da svi negde radimo. Ali je bio specifičan jer nam nije pomagao. Nije bio kao ostali profesori glume koji zaposle klasu u nekom pozorištu ili im pomognu da naprave diplomsku predstavu, pa se ona igra u nekom teatru… Bio je tačno profesorska figura. Neću da kažem očinska, jer nije. On je bio baš pravi profesor.

Na pitanje koliko je Rade Marković bio strog profesor, glumica kaže:

– Jeste bio strog, ali to je za glumu neophodno. Vi ne možete da vodite klasu od 12-oro različitih mladih ljude koje ste izabrali i okupili, a da ne budete strogi. Moraju da se znaju pravila. Tu ima jako puno stvari koje treba naučiti i disciplina je važna za naš posao. Nikad nije vikao, ali je bio strog – priča Milica, koja se dalje osvrnula i na status glumaca u današnjem društvu.

Milica Zarić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

– Ima različitih glumaca. Mislim da nismo na mestu na kom bi trebalo da budemo u jednom uređenom društvu. Sad, da li smo za to mi krivi što se nismo izborili ili su krive okolnosti… Nije ni važno ko je kriv, ali prosto je atmosfera takva i kod nas je tako da su glumci u stvari potpuno skrajnuti. Pogotovo govorim o pozorišnim glumcima. Pozorište je nama bitno, nama koji ga obožavamo, koji igramo i koji se trudimo da nešto saopštimo i da pošaljemo neku poruku, nama je bitno. A pozorišna publika je mala i volela bih da pozorište ima veći uticaj, ali mislim da će doći to vreme. Mislim da ono dolazi – smatra ona.

Milica Zarić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Milica Zarić igra i u nekoliko popularnih serija, a kad je u pitanju hiperprodukcija domaće kinematografije, ona kaže:

– Ima dosta serija i nama glumcima je divno da ima puno posla, jer se svako nađe u nečemu. S druge strane, svako ima pravo da odabere šta će gledati. Naravno da ja neću odgledati svih trideset serija. Ne mogu ni da stignem. To niko ne može da stigne, ali je u tome dobro što za svakoga ima po nešto. A sad, da li je to isplativo i zašto je tolika količina serija koje se snimaju, to nije pitanje za mene, to je ipak pitanje za nekog drugog.

Razgovor s glumicom Milicom Zarić pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Bonus video

Milica Zarić na komemoraciji Marka Živića

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.