Uroš Tomić
Foto: Dušan Grubin

Od 18. avgusta počinje snimanje nove serije "Kljun", u režiji Jelene Gavrilović i Uroša Tomića, u produkciji United Media. Seriju obrađuje nekoliko zanimljivih i intrigantnih tema, a u velikom delu je zastupljena i migracija, o čemu su nešto više za portal Nova.rs govorili reditelji Jelena i Uroš.

Kako su nam otkrili, glavnu junakinju, Sonju Kljun, tumačiće mlada glumica Ivana Vuković, koju će široka javnosti imati prilike bolje da upozna od januara 2021. kada je planiralno emitovanje serije na Nova S televiziji u produkciji „United media“. Takođe, u glavnim ulogama će se naći i Ljiljana Blagojević, Filip Đurić, Mario Knežević, Nataša Šolak, Stefan Vukić i desetogodišnja devojčica Drena Mršić, kojoj će ovo biti prvi put da se pojavi na malim ekranima.

S obzirom na trenutnu situaciju sa koronavirusom, u kom periodu bi gledaoci mogli da očekuju premijeru serije „Kljun“?

– Emitovanje je planirano za januar 2021.

Koju temu serija obrađuje i koja je univerzalna ideja projekta?

– Nekoliko tema. U najvećem fokusu su snovi i pitanje da li naši junaci mogu analizom onoga što sanjaju da pomognu sebi, ali i porodici i okolini. Ono što se takođe provlači kao tema je talenat kao dar, ali i teret. Naši junaci pokušavaju da sačuvaju svoj talenat od institucija i osoba koji pokušavaju da ga eksploatišu. Dok na nekom širem nivou, tema, dakle jeste borba čoveka da bude nezavistan od svih opresivnih figura, pa čak i porodice. Da dodamo još i da je dosta zastupljena tema migracija. Naši likovi i njihovi preci dolaze u nove sredine, pa onda tu dolazi do sukoba, zabluda, ali i poništavanja identiteta. Kroz glavnu junakinju sprovedena je ta neka najšira ideja serije da je život u sopstvenoj istini manje bolan od života u laži.

Uroš Tomić
Foto: Dušan Grubin

PROČITAJTE JOŠ

U kom vremenskom kontekstu je smeštena radnja serije?

– Sadašnjost, tačnije 2020. godina, ali i u jedan jako bitan paraleni tok, smešten nekih, sad već, četvrt veka u prošlost.

Koliko će korona otežavati čitavo snimanje? Da li će možda glumačka ekipa morati da bude u nekoj vrsti karantina tokom snimanja?

– Ne. Postoje propisane mere zaštite koje moraju da se poštuju, ali omogućavaju i dovoljno efikasan rad i sigurnost ekipe.

Imate li neku vrstu treme, u smislu na kakve će reakcije naići serija, s obzirom na trenutnu hiperprodukciju u domaćoj kinematografiji?

– Pa možda više u smislu da li će publika stići da pogleda sve te serije. Nije nam bilo teško, pa smo nedavno seli i izbrojali – očekuje nas oko 55 serija, što je stvarno smešno i apsurdno.

Uroš Tomić
Foto: Privatna arhiva

Ko će tumačiti lik glavne junakinje, Sonje Kljun?

– Ivana Vuković, jedna od najtalentovanijih glumica koje imamo. Velikom srećom, jos uvek nije toliko popularna i nije u 20 od tih pomenutih 55 serija.

Ivana Vuković
Foto: Privatna arhiva

Koliko je bilo teško odabrati glumačku postavku? Angažovano je dosta mladih glumaca…

– Mi obožavamo kasting. I ovde kao i prethodnim projektima koje smo radili trgali smo za novim licima, i starim i mladim. Hteli smo što više glumaca iz Vojvodine, jer je dobar deo radnje smešten u Subotici. Jedno od većih uzbuđenja nam predstavlja rad sa mađarskim glumcima.

Da li je generalno rad s mladim glumcima veći izazov za njih ili za reditelja?

– Zavisi ko je u pitanju, koji glumac. Na prethodnoj seriji smo radili sa četiri mlada glumca, i da nije bilo njih, ne bi ni stariji iskusniji glumci bili tako dobri, ali ni naša režija. Stvarno to mislimo. A tu opet dolazimo do kastinga. Dobar izbor je najbitniji. Ipak neki put promašite, i nije kriv taj glumac, nego vi.

Da li je rediteljski posao kompleksniji kad se radi u paru ili samostalno? S obzirom da ova serija ima dva reditelja.

– Opet zavisi ko je u pitanju. Mi smo već zajedno radili seriju „Grupa“, pa dosta brzo razmišljamo i komuniciramo zajedno. Takođe, ova serija je dobar primer timskog rada, gde su jednako bitni i uključeni u ceo kreativni proces i producent Biljana Prvanović, i „showrunner“ Srđan Dragojević, i ceo scenaristički tim (Matija Dragojević, Ljubica Luković, Anja Mijović) kao i direktor fotografije, Dušan Grubin.

Jeste li se nekada kao reditelj pojavili u nekom svom projektu u vidu glumca/statiste i šta mislite o tome generalno?

– Da. Planiramo i ovde neke jako dobre uloge sebi da nađemo.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.