Esther Williams Foto:Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Ester Vilijams je bila američka filmska glumica i plivačica, najpoznatija po ulozi u filmu "Bal na vodi" iz 1944. godine.

Rođena je 8. avgusta 1921. godine u Kaliforniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Počela je da trenira plivanje sa osam godina. Početak Drugog svetskog rata ju je sprečio da učestvuje na Letnjim olimpijskim igrama 1940. Posle toga potpisuje ugovor sa filmskim studijom MGM, za koji tokom četrdesetih i pedesetih godina snima takozvane „mjuzikle na vodi“.

U razmaku od 1945. do 1949. godine Ester je imala najmanje jedan među 20 filmova sa najvećom zaradom godine. Godine 1952. ona se pojavila u jedinoj biografskoj ulozi, kao australijska plivačka zvezda Anet Kelerman u „Sirena od milion dolara“, što je kasnije postalo njen nadimak.

Nakon raskida ugovora snima nekoliko neuspešnih filmova, pa odlučuje da se povuče sa filma. Zatim je otpočela novu karijeru poslovne žene tako što je pozajmila svoje ime liniji kupaćih kostima i bazena i snimala kratke filmove učeći decu da plivaju. Tokom šezdesetih godina prošlog veka snimila je nekoliko TV emisija i bila voditelj takmičenja u plivanju za televiziju ABC, tokom Olimpijskih igara 1984. godine.

Esther Williams Foto:The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Rođena je kao peto i najmlađe dete u porodici. Kada je imala 16 godina, kako je priznala u svojoj biografskoj knjizi, jedan rođak ju je silovao dok je jedno vreme stanovao kod njih.

Bila je uplašena, pa je tek posle dve godine rekla roditeljima koji su tog rođaka proterali iz kuće.

Ona se udavala četiri puta, a sa drugim mužem je dobila troje dece. U trećem braku je bila totalno podređena mužu koji joj nije dozvoljavao da bude to što jeste, a nije dozvolio ni da njena deca žive sa njom. Ipak, ostala je sa njim sve do nejgove smrti.

Ester je preminula u snu 2013. godine, a  njen pepeo posut je u Tihi okean.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar