Foto:Youtube/Kimi's Life

Šokantan video snimak koji kruži društvenim mrežama, a na kojem se vidi kako jedan bahati mladić sa svoje terase u naselju Beograd na vodi prazni vodu iz bazena, izazvao je bes građana. Ispostavilo se da je reč o jutjuberu Milošu Kostiću Kimiju, koji je od ranije poznat po svom bahatom ponašanju i skandaloznim video klipovima u kojima neretko, na potpuno pogrešne načine, pokušava da izazove reakcije.

Ukoliko pratite domaću Jutjub scenu, sigurno ste čuli za Miloša Kostića, čije ime na ovoj platformi glasi „Kimi’s Life“. On je svojevremeno snimao video klipove sa romskim dečakom Medžijem, kome je, sudeći po rečenom u video klipovima, želeo da pomogne – u svakom smislu te reči. Kostić mu je više puta davao novac, vodio ga u šoping, opremao kuću u kojoj živi sa roditeljima, braćom i sestrama, i generalno, trudio se da mu, kako kaže, ulepša život.

PROČITAJTE JOŠ

Bilo je dosta oprečnih komentara na račun ovakvih poteza mladog jutjubera, a pojedini su navodili da ova dobročinstva radi zbog sopstvene popularnosti i sadržaja, što je Miloš objasnio kratkom rečenicom.

„Meni je dobro, njemu je dobro, on uživa, ja imam kontent, radim ovo na obostranu korist i ne vidim problem“, rekao je on svojevremeno.

Jedno vreme se, čini se, primirio, te šira javnost nije imala prilike da prati njegov rad i delo – sve do snimka nastalog u Beogradu na vodi.

Naime, nakon snimka na kom je pokazao kako je kupio, napunio i kupao se u bazenu na terasi, Miloš je odlučio da bazen isprazni, i to tako što će vodu prosuti sa terase, kako je objasnio na kišni dan, jer je tada sve ionako mokro.

Na početku snimka se vidi kako momak pritiska ivicu manjeg gumenog bazena kako bi se voda prelila van. Svu prljavu vodu iz bazena bahati Miloš je prosuo baš na šetalište ispred ulaza zgrade, ne mareći da li se možda u tom trenutku neko nalazi na šetalištu.

Da sve bude gore, on u jednom trenutku kaže da će za kraj da izruči sve iz bazena. Na snimku se vidi kako pokušava da ga prevrne, a sve je usnimila devojka koja se nalazila ispred zgrade.

Prošle godine, krajem avgusta, ovaj jutjuber je izazvao bes domaće javnosti nakon što je u Knez Mihailovoj jurio romskog dečaka, a sve je zabeležio u video kilipu pod nazivom „Špijuniram Medžija 24h u Knezu“. 

PROČITAJTE JOŠ

O čemu se radi u klipu?

Kostić je dečaku Medžiju dao, kako kaže, trideset hiljada dinara da bi prestao da prosi u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Nakon što se romaski dečak oglušio o njihov dogovor, te nastavio da prosi, Miloš je pokrenuo „poteru“ za dečakom, plaćajući svojim fanovima da ga pronađu na ulici, te da ga snime kako prosi, a sve sa krajnjim ciljem – da ga uhvati u laži i da se njih dvojica na kraju suoče.

To se i dogodilo, a krajnji ishod je krajnje poražavajuć – ostavlja gorak ukus nelagodnosti u ustima i blagi tremor u stomaku.

Kostić je u jednom trenutku video klipa opkolio Medžija na klupici, zajedno sa desetinama svojih fanova koji su jutjuberu pokušavali da pomognu u potrazi, a onda su ga svi zajedno ismevali i „držali mu predavanje“, kao da je u pitanju američka srednjoškolska tinejdž drama.

Jutjuber je terao dečaka i da mu se izvini, a kada je ovaj to učinio – jutjuber ga je prekorio navodeći da se izvinio samo zato što mu je ovaj to tražio.

Video možete pogledati na Jutjub kanalu „Kimi’s Life“. 

Dario Hajrić / Foto: Printscreen N1

Eksponiranje dečaka i porodice zarad „kontenta“, kako jutjuberi nazivaju svoj sadržaj na internetu, jeste jedan deo problema u vezi sa serijom klipova „Mežija i Kimija“, komentarisano je ranije na internetu, o čemu je pisao i portal Nova.rs. Sa time se tada složio i naš sagovornik, sociolog Dario Hajrić.

„Situacija je problematična na više nivoa. Najpre, ne može se od maloletnika očekivati da u potpunosti razumeju posledice svojih postupaka: zbog toga postoji koncept poslovne sposobnosti. Dete ne može nekom da proda svoju privatnost, na isti način na koji ne može da sklopi ugovor da proda nekom svoj bubreg sve i da je odrasloj osobi tako nešto dozvoljeno. Jasno nam je zašto ne gledamo maloletnike po domaćim rijalitijima: ta vrsta prodaje sopstvene privatnosti može da ih obeleži za čitav život. Emitovanje preko Jutjuba je ista stvar, a kada se ima u vidu da je autoru primarni motiv broj klikova a ne dobrobit maloletnika onda ne čudi ni to da ga namerno stavlja u problematičan kontekst, prikazujući ga kao prevaranta a ne kao dete“, rekao je on i dodao:

„Moguće je u isti mah pomagati nekome finansijski i svejedno ga zloupotrebljavati. Ova situacija je vrlo slična onoj u kojoj stranke dele pakete humanitarne pomoći samo zato da bi se fotografisale sa sirotinjom i signalizirale biračima da su humane. Takva vrsta pomoći kratkoročno koristi primaocima, ali im u isti mah oduzima bilo kakvo dostojanstvo i dugoročno ih zakopava u njihov trenutni položaj.“

Drugi deo problema jeste, naveo je Hajrić, pothranjivanje predrasuda o pripadnicima romske nacionalnosti.

„Što je najgore, ovim se pothranjuje predrasuda o Romima kao pohlepnim sitnim prevarantima koji će zloupotrebiti čak i ljude koji žele da im pomognu u nevolji. Navikli smo da ih i javnost i sistem tretiraju kao društvenu grupu koja se nalazi na marginama pravnog poretka, pa zato u ovom slučaju izostaje i pritisak da se dete zaštiti i empatija koju bi imalo da ne pripada obeleženoj i omalovažavanoj društvenoj grupi. Ovo takođe pokazuje da milostinja i takozvana „dobra volja“ nikad ne mogu da budu održiva zamena za socijalnu zaštitu“, rekao je on.

Portal Nova.rs ovim povodom u avgustu prošle godine kontaktirao je i Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, ali do objavljivanja tadašnjeg teksta nismo dobili odgovor.

Foto:Screenshot/Youtube/Kimi’s Life

Nije hteo da plati članarinu u teretani

Izvor za Nova.rs takođe navodi da je tokom prošle godine ovaj Jutjuber navodno odbio da plati članarinu u teretani u blizini Ruzveltove ulice u Beogradu.

Prema rečima našeg izvora, Miloš je odradio trening u teretani, a kada je nakon toga trebao da plati članarinu, ili zaseban trening u iznosu od pet stotina dinara, jutjuber je to odbio rečima da „njegova reklama na Instagramu vredi više od članarine za teretanu“.

Nakon kratke rasprave za zaposlenom na šalteru, Miloš je rekao da će članarinu platiti sledeći put kada dođe, i napustio je lokal.

Bonus video

Koncert Bajage i Instruktora

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare