Glumce na sceni prate video radovi Sare Marković i muzika Ivana Mirkovića Bambija Foto: Jakov Simović/Promo

"Odgovor na pitanje šta će biti sa glumcima i pozorištem nakon koronavirusa ima samo jedan čovek, a to nisam ja. Svedoci smo da su kultura i umetnost poslednji na listi prioriteta ove vlasti, dok je sa druge strane upravo kultura imala ključnu ulogu u pružanju sadržaja i podrške građanima tokom perioda izolacije. Pozorište i glumci čekaju da im se neko obrati i kaže im da li je koronavirus “prošao”. Pozorišta su kidnapovana, a glumcima oduzet identitet. Vlast je preuzela tu funkciju, prave loše pozorište i opasno glume. Kao i u svim drugim oblastima oni su izabrali sebi svojstven žanr izvođačkih umetnosti i od Srbije napravili cirkus", govori reditelj Vojkan Arsić za Nova.rs, odgovarajući na pitanje kada i kako će glumci nastaviti da rade svoj posao nakon koronavirusa.

Reditelj Vojkan Arsić i osnivač Reflektor teatra, govorio je za Nova.rs o ulozi pozorišta i glumaca u današnjem društvu, ali i o trenutnoj nezavidnoj poziciji u kojoj se oni nalaze zbog pandemije koronavirusa. On se dotakao svojim predstava, ponajviše „Urenika“ koji je premijerni blok imao tek nekoliko dana pre početka vanrednog stanja u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

„Imam utisak da se pozorište na prvu loptu odlično snašlo i reagovalo na ovu krizu. Festivali su se prilagodili online okolnostima, pozorišta su masovno krenula da predstave emituju na internetu, ali je onda tu sve stalo. Ovo nam govori da su naša pozorišta vrlo konzervativna za nove vidove stvaranja, a razlog tome je strah od prepuštanja mogućnostima koje nam je vreme donelo, čuvajući osnovne postulate pozorišta, prisustvo kolektivnom činu i razmeni
energije sa izvođačima. Ovo me ne čudi, do promene će doći kada pozorišta budu vodili mladi ljudi koji imaju mogućnost razumevanja trenutak“, govori on za Nova.rs i dodaje:

„Nažalost nismo dobili od umetnosi puno novih sadrža koji odgovaraju trenutku, a učili smo da su u istoriji krize uvek donosile velike revolucije. Međutim, ne odustajem od tog očekivanja i verujem da će u narednom periodu umetnici i nezavisna scena kulminirati i doneti svežinu koja nam je preko potrebna. Reflektor teatar je odlučio da svoje predstave ne emituje tokom krize, već da svojoj publici pokušamo da pondimo novi sadržaj, pa smo tako emitovali 7 emisija u kojima su gostovali autori naših predstava, svakog radnog dana “Veče pod Reflektorom” gde naši glumci vode zanimljive razgovre, a krerali smo i mini serijal “Urednik u krizi” jer istina mora biti ključna mera u periodu pandemije.“

Na pitanje kada ćemo ponovo biti u mogućnosti da gledamo predstave u pozorištu, Arsić odgovara:

„Juče mi je osoba čiji identitet neću odati javnosti rekla u strogom poverenju da ima dojavu i da će od 15. juna biti dozvoljeni skupovi na otvorenom. Umesto zvaničnih informacija, mi živimo od dojava. Nadam se da ova dozvola neće trajati samo do 21. juna i da će bezbednost građana biti na prvom mestu. Reflektor teatar će tada početi sa igranjem predstava koje će publika ovog leta imati prilike da gleda na otvorenom u Dorćom platz-u, epicentru pametnog provoda. Uz poštovanje svih mera zaštite za publiku, ali i za izvođače. Reflektor teatar često tokom leta organizuje igrnaja na otovrenom i znamo koliko publika to voli.“

PROČITAJTE JOŠ

Reditelj se potom dotakao i predstave „Urednik“, navodeći da će predstavu zajedno sa glumcima izvoditi u junu na otvorenom.

„Predstava “Urednik” je premijerni blok igranja završila bukvalno veče pre zabrane okupljanja i praktično početka (samo)izolacije. Privilegija je jer smo uspeli da izvedemo i realizujemo sve što smo zamisli. Mesecima smo radili na predstavi “Urednik”, puno ljud, njihovog entizijazma i želje za istinomn je tu upleteno i tešno nam je palo da iz tog adrenalina i u punoj snazi za igranje, odemo na prinudnu pauzu. No dobro, preživeli smo, a ako je moja dojava tačna, bićemo na sceni Dorćom platz-a i pred publikom već krajem juna“, izjavio je on za Nova.rs i dodao:

„Virus nas je naterao da ostanemo sami sa sobom. Već zvuči poetično, ali nije tako lako. Puno tema koje sa sobom nikada ne otvorimo sada su došle na red, bez izgovora. Uskoro krećemo sa novim projektom u kom želim da se bavim vremenom. Imam u planu da pozorište stavim u virtualnu stvarnost, na jednom vrlo ličnom i intimnom nivou. Imam u planu da pokušam to da pretvorim u iskustvo.“

Za kraj, Arsić je izjavio da je, kako kaže, tužno to što umetnici ne poznaju svet u kome slobodno stvaraju.

„Koliko je tužna činjenica da na obična pitanja o planovima za pozorište i igranje predstava, je nisam u stanju da odgovorim već kroz svako od tih pitanja ne mogu da ne se ne osvrnem na stanje u kom se naša zemlja nalazi. Koliko je tužna činjenica da mi ne poznajemo kako izgleda svet u kom umetnici slobodno stvaraju, bez pritiska i sa poštovanjem. Koliko je tužna činjenica da je režim uspeo da otruje svaku sferu našeg života. Koliko bih voleo da živim u uređenom društvu i ne mogu da predstanem da mu se nadam“, zaključio je reditelj za naš portal.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.