Nikolina Pišek: Godinama unazad je nazivaju ku*vom četničkom

Showbiz 15. apr. 202119:12 > 21:30
Podeli:
Foto:Zoran Lončarević

"Nacionalistička mržnja je možda trenutno najprisutnija, a 'ukus' iste osetila sam i ja. Na meti tih nacionalističkih 'bljuvača mržnje' sam došla kada sam počela da radim na prvom regionalnom projektu na našim prostorima", kaže Nikolina Pišek Ristović u razgovoru za Nova.rs, hrabra voditeljka koja već godinama trpi šovinističke uvrede, ali i one na nacionalnoj osnovi.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednjih dana kampanja „Hejt, SLOVEni. Još ste živi?“, u kojoj se diže glas protiv govora mržnje na Balkanu privlači pažnju javnosti. Nikolina je i sama bila mnogo puta na meti govora mržnje, te je u razgovoru za naš portal otkrila kako se izborila sa raznim uvredama i pretnjama.

„Ta mržnja na Balkanu ima najrazličitije korene i zapravo uticaj za nastajanje te mržnje su i najbanalniji primeri. Ono što nam je svima zajedničko sa ovih prostora, je to da volimo da iskazujemo mržnju. Nacionalistička mržnja je možda trenutno najprisutnija, a ‘ukus’ iste osetila sam i ja. Na meti tih nacionalističkih ‘bljuvača mržnje’ sam došla kada sam počela da radim na prvom regionalnom projektu na našim prostorima, a to je ‘Operacija trijumf’. Tamo sam bila reprezentativni hrvatski uzorak, a s obzirom na to da su to bila malo pipava vremena kada je odnos između naših zemalja u pitanju, iz tog razloga su me targetirali kao osobu pogodnu za iskazivanje te mržnje“, otkila je Nikolina i dodala:

„Kasnije se to nastavilo zato što to nije bio moj jedini projekat u Srbiji, a ni moj brak nije baš bio okarakterisan kao nešto što je za velike nacionaliste ‘normalno i ispravno’. Zato sam već godinama unazad na udaru mržnje i teških šovinističkih uvreda. Najviše sam na udaru ljudi koji se skrivaju iza anonimnosti koje pružaju društvene mreže. Komentarisanje i razne uvrede, ali sam doživljavala to i uživo od strane meni potpuno nepoznatih ljudi. Oni su me terali da se vratim nazad i izgovarali razne uvrede, kao i strašne stvari: ‘Vrati se tamo odakle si došla, kurvo četnička’, ‘Četnikuso!'“, samo su neke od najgnusnijih uvreda koje je Nikolina dobijala na svoj račun.

Nikolina Pisek
Nikolina Ristović Foto:Vesna Lalić

„Kad na tu nacionalisticku mržnju dodam i onu mržnju usmerenu ka ženama, majkama, to je stvarno strašno… U početku je bilo jako teško, bolno. Kada sam postala poznata, prvi put sam se susrela sa tom nacionalističkom mržnjom. U početku sam se preispitivala: Šta je to što ne valja? Zašto sam to doživljavala i šta sam skrivila? Međutim, onda shvatim da problem nije u meni, već je nešto mnogo dublje“, kaže Nikolina.

PROČITAJTE JOŠ:

Kampanju protiv govora mržnje potpuno podržava, ali ističe da se tematikom mržnje treba pozabaviti „dublje“.

„Ja pozdravljam i potpuno podržavam kampanju ‘Hejt, SLOVEni’. Međutim, ono zbog čega se pribojavam je to da će akcija ‘Me too’, ali i kampanja koja je trenutno popularna ‘Hejt, SLOVEni’ da brzo splasne, zato od nje ne očekujem mnogo. Trebalo bi se dublje pozabaviti temematikom mržnje. Ta nacionalistička mržnja je na našim prostorima jako pogodna kao neki politički spin, da bi se odvratila pažnja javnosti od nekih drugih problema. Zato ta mržnja i postoji, jer je stvaraju s namerom“, ističe voditeljka.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.