Netfliks bi ruku dao za seriju o škaljarcima i kavčanima

Showbiz 13. jun. 202020:49 > 21:15
Podeli:
Foto: Shutterstock, Nacionalna policija Ukrajine

Ukoliko iole pratite medije u Srbiji, sigurno ste čuli za škaljarski i kavački klan koji "vedre i oblače". Međutim, ukoliko nemate dovoljno vremena i živaca da u medijima ispratite sve kriminalne afere u koje su momci i devojke iz ovih grupa umešane, sigurno bi vam mnogo više legla jedna dobra serija na ovu temu, koju biste eventualno mogli da bindžujete tokom slobodnog vikenda.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, tokom proteklih nekoliko godina svedoci smo ekspanzije TV serija čija je radnja smeštena u centar narko-kartela i krimi-bosova širom sveta. Bilo da je u pitanju Holivud ili Srbija, gotovo smo svakodnevno izloženi sadržajima koji su prepuni ubistava, droge, silovanja, i slično.

Netfliksova serija „Narkos“ važi za jednu od najpopularnijih i najgledanijih na ovoj striming platformi. S druge strane, posmatrajući samo Srbiju, tokom proteklih nekoliko godina najpopularnije serije kod nas bile su „Južni vetar“, „Besa“, „Grupa“, a kada je u pitanju i region, serija „Novine“ naših komšija Hrvata takođe je postigla veliki uspeh. Svima je zajednička jedna stvar – radnja vezana za kriminal, drogu, šverc i korupciju isprepletana sa samim vrhom političke elite.

Jedna od aktuelnih tema u Srbiji danas jeste rat takozvanog kavačkog i škaljarskog klana, koji bi bio odličan materijal za Netfliksovu seriju po ugledu na „Narkosa“.

Kavački klan, koji se bavi međunarodnim švercom droge godinama je u sukobu sa škaljarskom kriminalnom grupom. Rat je izbio 2014. godine, kada su se posvađali oko 200 kilograma kokaina u Valensiji, a vremenom su se u njega uključile i druge kriminalne grupe sa ovih prostora. Uz kavački klan nalaze se „Janjičari“, koje je predvodio ubijeni Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a koji imaju veze u srpskoj policiji i sa porodicom predsednika Aleksandra Vučića. Na strani „škaljaraca“ je grupa koju predvodi kriminalac Filip Korać, desna ruka Luke Bojovića.

PROČITAJTE JOŠ

U ratu je ubijeno najmanje 40 osoba, kako su utvrdili novinari „KRIK-a„. Među njima su slučajne žrtve, ali i vođe klanova – početkom ove godine u Atini je ubijen jedan od dvojice lidera škaljarskog klana – Igor Dedović. Drugi vođa ove grupe, Jovan Vukotić, nalazi u pritvoru u Crnoj Gori i protiv njega se vode istrage za pokušaj ubistva.

O svojoj ideji za moguću realizaciju ovakve serije za Nova.rs govorio je reditelj i scenarista Stevan Filipović.

„Mislim da imamo i više nego što je potrebno serija o narko-dilerima – i realizovanih, i ovih u najavi, tako da su balkanski karteli dobili sasvim dovoljno reklame. Meni su ti koncepti koje sam viđao mahom neinspirativni. Ključna stvar koja im fali su cojones (mu*a, prim. aut.). Jer, svaki iole ozbiljan kriminal kod nas ima pipke koji idu ka politici, i to je ono što niko ne sme dira, pošto ti pipci idu do samog vrha. Kad vidim seriju o kriminalcima sa severa Kosova i njihovim vezama sa srpskim političarima, onda možemo da pričamo, ali, eto, izgleda da niko nema hrabrosti da to napiše. Tu su hrvatske ‘Novine’, uz sve zamerke, svetlosnim godinama daleko od naše produkcije“, rekao je Filipović za naš portal i dodao:

„Ono što mene privlači i kao gledaoca i kao autora su višeslojne serije koje se bave kompleksnim likovima i društvenim fenomenima, poput onoga što je radio David Simon na seriji ‘The Wire. ‘Žica’, kako su seriju kod nas preveli, je neka vrsta biopsije jednog grada, u tom konkretnom slučaju, Baltimora u Americi, voleo bih da uradim nešto tako sa Beogradom. Radio sam na razvoju jedne slične serije. Nažalost, taj rad nikad nije doveden do kraja. Ono što domaći producenti često zanemare je investicija u istraživački rad, ono što mora da prethodi pisanju. Malo ko to kapira. Jedina domaća serija koja mi se stvarno svidela (i na kojoj sam radio, doduše kao montažer) je bila ‘Besa’, ali ‘Besa’ nije serija o ‘dilerima’ – daleko je kompleksnija i ima jako interesantne, trodimenzionalne, likove. Mislim da je donela u region jedan profesionalni pristup i nivo – prvo (pomenutom) istraživanju teme i pisanju, a onda i svim ostalim aspektima produkcije. Verovatno najveća vrednost te serije je bila hrabrost da se, konačno, uloge Albanaca povere (fenomenalnim) albanskim glumcima, i to je otvorilo jedan sasvim novi svet, uspostavilo komunikaciju sa gledaocima i na Kosovu i u Srbiji. Lep primer kako umetnost može da pravi mostove, i kako se može biti ‘fer’ u pričanju i lakih i teških priča.“

Foto: NOVA S

Na pitanje koju bi nesvakidašnju i „brutalnu“ scenu ubacio ukoliko bi, kojim slučajem, režirao jednu ovakvu krimi-dramu, Filipović je odgovorio:

„Na primer, ubacio bih scenu u kojoj predsednik države sedi sa vođom mafije na severu Kosova i oni zajedno sastavljaju listu za tamošnje izbore, uz terciranje političara iz OVK? Mislim da bi bila scena za pamćenje. Jedino nisam siguran za glumačku podelu.“

Filipović trenutno, inače, radi na nastavku filma „Pored mene“, koji se takođe bavi kriminalnom tematikom. Iako je radnja smeštena u trenutak vanrednog stanja u Srbiji, ona zapravo govori o tabloidnoj novinarki Kseniji, koja pokušava da razreši misteriju nestanka svog prijatelja.

„‘Pored tebe’ je najavljen kao ‘film o Koroni’, ali je epidemija tu samo kao neka vrsta okvira u kom je smeštena radnja. Film je zapravo o novinarstvu u Srbiji danas. Važna tema, rekao bih, jedna od najvažnijih. Kako biti i ostati čovek u toj vašoj profesiji, koja nam svima oblikuje stvarnost? Kako odoleti pritiscima? Glavna junakinja, tabloidna novinarka Ksenija, koju igra Mina Nikolić, pokušava da reši misteriju nestanka mladića sa kojim je išla u gimnaziju, Matije (Andrej Pipović). Slučaj se zakomplikuje, umeša se i policija, a Ksenija dovodi i sebe i istragu u opasnost pokušavajući da sakrije činjenicu da je Matija sve vreme bio – njen izvor, doušnik koji joj je dostavljao kompromitujuće informacije o ljudima iz razreda, sa kojima je, pre pet godina bila zaključana u gimnaziji“, zaključio je Filipović za Nova.rs.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar