Steva Simeunović
Steva Simeunović Foto: Nova.rs

Srpski kompozitor i tekstopisac Stevan Simeunović vlasnik je velikih hitova folk pevača poput "Kraljice trotoara" Mileta Kitića, "Veseljak" Ane Bekute, "Bela ciganka" Stoje Novaković, "Za nas kasno je" Aleksandre Priković" i mnogih drugih koji su im postali "lična karta".

Simeunović, koji već tri decenije radi i piše za našu estradu, uvek je želeo da ostane u senci i ne eksponira se, sve do trenutka dok ga Saša Popović pre nekoliko godina nije pozvao da u više navrata žirira u muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“. Iako se retko pojavljuje pred kamerama, Stevan je za Nova.rs ispričao trenutnu situaciju na srpskoj estradi, kao i u Sokoju čiji je dugogodišnji član. Pored toga, osvrnuo se na svoj rad i hitove koje je napisao, pa je kao primer naveo Stojinu „Belu ciganku“ koja se jednom desila i, verovatno, više nikad.

„Ja to ne mogu da tvrdim. Kad pričam o njoj, na njenom početku dok je snimala „Ćiki, Ćiki“, pa posle velike hitove „Samo“, „Neću da ostarim“ i druge, uvek misliš to je to. Nikad ne možeš da planiraš i kažeš: „Sad ću ja da uradim ponovo Belu ciganku“. Pa to je nemoguće. Moguće je uraditi novi hit, ali ne znaš koje će veličine biti. Danas se sve proglašava hitovima, izađe neka pesma i odmah: „Izašao je novi hit“. Pa, koji novi hit? Zna se šta je hit. To je ono što je ostalo posle 10, 20 godina. Što se tiče lično Stoje, ja imam sreću, a i ona, što većina njenih pesama koje sam ja radio žive i dan danas.“ rekao je Simenunović i objasnio kako zna da li nešto može da postane hit ili ne.

„I sad imam pesama „na lageru“, ali najviše volim da radim kad znam za koga radim jer tad znam i šta ću da uradim. Radim po osobi kojoj radim. Ne mogu da kažem da je sreća, ali mislim da je taj sistem dobar jer mogućnost promašaja smanjuje na minimalu. Da li će biti slušana, više slušana ili hit zavisi od mnogo drugih okolnosti.

Stevan je dodao da u njegovoj branši ima mesta za svakoga, ali samo pravi opstaju.

PROČITAJTE JOŠ

„Ja sam 30 godina u ovom poslu i uvek je bilo novih lica što se tiče pevača i kompozitora. Oni koji vrede, oni ostaju. Vreme je filter za sve. Najgluplje mi je kad neko kaže: „Baš se nakupilo onih što snimaju, sramota“. Toga je uvek bilo. Od njih 100 ostane jedno ili dvoje. Oni ipak imaju nešo što je zavredelo da ostanu jer ih narod prihvatati“, rekao je tekstopisac.

Simeunović kaže da se u Sokoju situacija popravlja, ali da od te plate ne može da živi.

„Član sam Sokoja. Meni su te priče bezveze. Mnogo je bolji sada rad Sokoja nego što je bio pre 10 godina. Ne može da se meri. Dratstično se bolje naplaćuje ono što oni naplaćuju, ali još to nije u onoj fazi da svi budu zadovoljni. Jedno je kad imaš jedan hit i očekuješ da si se obogatio. Mi nismo zapad da bi živeli od jednog hita. Ja ih imam mnogo, pa opet ne mogu da kažem da mogu da živim samo od tih para. To još nije zaživelo“, završava vlasnik brojnih hitova.

Ceo video intervju sa čuvenim tekstopiscem i kompozitorom pogledajte u prilogu na početku teksta.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.