Džastin Biber, Džejms Franko i Robert De Niro Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT/EPA-EFE/MIKE NELSON/EPA-EFE/NINA PROMMER

Lista seksualnih predatora u Holivudu koji su godinama maltretirali svoje kolege, prijateljice, saradnice ili studente nastavlja da raste, a poslednji u nizu našao se i pop pevač Džastin Biber, koga je nepoznata Danijela na Tviteru optužila za silovanje.

Naime, nepoznati Tviter nalog koji se identifikuje kao Danijel, objavila je seriju Tvitova 20. juna, koji su kasnije obrisani, a u kojima je navela da je upoznala Bibera kada joj je bila dvadeset jedna – dok je pevač imao dvadeset.  Prema njenim navodima, nakon što se Biberov koncert završio 9. marta 2014. godine, on je pozvao nju i nekoliko njenih prijateljica u hotel u kome je odsedao. Navodno ju je odvukao u drugu prostoriju i silovao.

PROČITAJTE JOŠ

“The Guardian” navodi da nije uspeo da kontaktira Danijel za komentar, a da ona nije javno govorila o pojedinačnim detaljima.

Ove tvrdnje je izvorno negirao Alison Kanje, jedan od članova Biberovog menadžementa, koji je rekao da je Biber te noći odseo u AirBnB-u, a ne u hotelu. Biber je takođe negirao ove tvrdnje, navodeći da je tu noć proveo sa tadašnjom devojkom, pop pevačicom Selenom Gomez.

“Svaka optužba na račun seksualnog uznemiravanja treba da bude uzeta u obzir. Zbog toga moram da se oglasim i da kažem da je ovo apsolutna laž i da je faktički nemoguća”, napisao je Biber na Tviteru.

Iako optužbe na Biberov račun za sada nisu utemeljene, te se svode na obične „Tviter tračeve“, njegove kolege u Holivudu iza sebe imaju istoriju optužbi za seksualno zlostavljanje devojaka i maloletnica, ali i muškaraca.

Na listi su i poslavljeni glumci Džejms Franko i Robert de Niro, za koje se navodi da su uznemiravali nekadašnju asistentkinju Čejs Robinson i nekadašnje studentkinje, a od prošle godine i glumice Saru Titer-Kaplan i Toni Gaal.

Mnogi od njih negirali su ovakve optužbe navodeći banalne razloge poput onih da se ne sećaju dotičnih osoba, ili da se takve stvari jednostavno nisu dogodile, a sud je u više navrata otvarao krivične postupke i pokrenuo istragu u vezi optužbi, ne želeći da olako odbaci postupke.

Voditelj Met Lauer – zlostavljanje na televiziji

Jedna od najvećih televizijskih korporacija u Americi „NBC“ prošle godine otpustila je dugogodišnjeg voditelja „Today“ šou-a Met Lauera, zbog višestrukih tvrdnji da je polno uznemiravao zaposlene na televiziji. Protiv njega je pokrenut i krivični postupak u kome se navodi da je televizija dugo godina zataškavala njegovo ponašanje sve dok incidenti koji su se dešavali nisu postali vidljivi i široj javnosti.

Televizija je negirala ovakve tvrdnje navodeći da nije znala šta se dešava iza zatvorenih vrata njegove emisije, i odgovorila izvinjenjem i momentalnim otkazom za voditelja. On se samo dan kasnije izvinio svojim kolegama i američkoj javnosti, navodeći da optužbe nisu u potpunosti istinite, ali da se svejedno oseća krivim.

„Ono što je rečeno o meni nije u potpunosti istina, ali većinskim delom jesam kriv za stvari koje me optužuju. Osećam se posramljeno i nadam se da ćete mi oprostiti. Izvinjavam se svima koje sam na bilo koji način povredio“, izjavio je voditelj.

Dani Masterson – imao odnose sa ženom bez svesti

Četrdesetjednogodišnji glumac optužen je da je polno uznemiravao četiri žene sredinom 2017. godine. Među ženama koje su prijavile nasilje našla se i njegova supruga sa kojom je bio u braku više od četiri godine. Ona je izjavila da ju je Dani silovao nekoliko puta tokom braka i prisiljavao na odnose. Ona je u svojoj potresnoj ispovesti rekla da je imao odnose sa njom čak i kada je bila bez svesti.

Kompanija „Netflix“ odmah je odreagovala na ovakav negativan publicitet otpustivši Danija sa nekoliko projekata na kojima je radio u okviru njihove kompanije. Dani je negirao sve ovakve optužbe.

Čarli Rouz – polno uznemiravanje na poslu

Osam žena prijavilo je polno uznemiravanje od strane televizijskog voditelja Čarlija Rouza sa „CBS-a“. U svojim ispovestima, uznemiravane žene tvrde da ih je Čarli zvao telefonom u gluvo doba noći, šetao potpuno nag u njihovom prisustvu, kao i da je viša puta na silu, bez njihove dozvole dodirivao njihove grudi i intimne delove tela.

Svaka od žena koja je prijavila ovaj vid uznemiravanja radila je sa Čarlijem na njegovim emisijama u periodu od 1990. godine pa sve do 2011. godine, a u tome periodu su imale između dvadesetjednu i tridesetdve godine, dok je Čarli bio barem petnaest godina stariji od njih. „CBS“ je takođe otpustio voditelja, koji se nakon toga izvinio za svoje ponašanje i rekao da je duboko osramoćen.

Oliver Stoun – terao glumice da kleče i mole na kolenima za odnose sa njim kako bi dobile ulogu u filmovima

Glumica Melisa Gilbert optužila je režisera i producenta Olivera Stouna da je 1991. godine, kada je otišla na audiciju za jedan od filmova na kome je Oliver tada radio, tražio od nje polne usluge kako bi joj dao ulogu. On je nju navodno pozvao da dođe na privatnu audiciju sutradan, a potom je navodno napisao novi scenario u kojem je od nje tražio da kleči na kolenima i da ga moli da spava sa njom.

Ona tvrdi da je napustila audiciju plačući. Inače, Stoun je već ranije optužen da je polno uznemiravao i druge poznate glumice i da ih je dodirivao bez njihove dozvole.

Luis CK – samozadovoljavanje ispred grupe žena

Komičar i glumac Luis CK otkazao je premijeru svog novog filma „I love you, Daddy“ , zbog, kako je rekao, nepredviđenih okolnosti. Istog popodneva, list „Njujork Tajms“ objavio je veliki članak u kome se navodi da je Luis optužen za polno uznemiravanje više od pet žena, uključujući komičarke Danu Min Godman, Ebi Šačner, Džuliju Volov i Rebeku Kori koje su navele da je glumac nagrađivan „Emijem“ skinuo pantalone i samozadovoljavao se ispred njih.

Kuća „HBO“ momentalno je otkazala predviđenu saradnju na projektima sa glumcem, a on je i sam priznao svoja dela. „Jako se stidim što sam to uradio, sve je istina, ne postoje reči kojima bih mogao da se opravdam“ , izjavio je on za američke medije.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.