Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Tokom proteklog vikenda nastala je do sada možda najveća drama na svetskoj Jutjub bjuti sceni. Makeap blogeri Šejn Davson i Džefri Star, ili dve najveće zvezde na ovoj platformi, suočavaju se sa kritikama većinske javnosti zbog navodnih rasističkih komentara i seksualizacije maloletnika. Javna kritika proizvela je viralne heštegove na mrežama koji su za ove influensere rezultirali gubljenjem više stotina hiljada pratilaca.

Šejn i Džefri važe za dva najveća influensera na Jutjubu već gotovo deset godina. Obojica su zajedno sarađivali na gomili projekata, a Džefri je poznat i kao neko ko je od nedavno osnovao svoj veoma uspešni mejkap brend. Međutim, u poslednje vreme su pojedini video klipovi koji su ovi influenseri snimali od 2008. godine pa do danas, dobili više pažnje nego što su oni očekivali.

PROČITAJTE JOŠ

Šejn Davson je tako sakupio više milijardi pregleda objavljujući klipove uvredljivog humora u kojima ima takozvano „crno lice“, ili ismeva ljude sa fizičkim nedostacima, seksualizuje maloletnike, a jednom je čak i rekao da razmišlja da „figurativno ubije nekoga“. Zbog negativnih kritika javnosti, Davson je objavio video klip 26. juna ove godine, u kome je kroz suze u očima rekao da se kaje zbog stvari koje je radio u prošlosti, kao i da „zaslužuje da izgubi sve što ima“.

Džefri Star je baš poput svog prijatelja, takođe imao prilike da se tokom protekle nedelje susretne sa „cancel kulturom“, a korisnici Jutjuba nazvali su ga „super zlikovcem“ na platformi.

Američki mediji međutim navode da ovo nije prvi put da javnost saznaje da neprimereno ponašanje ovih influensera. Tokom proteklih godinu dana, nekoliko Jutjub kanala dokumentovalo je i objavljivalo ranije zabeležene materijale na internetu, navodeći da i Šejn i Džefri zaslužuju da budu „otkazani“.

„Njujork Tajms“ navodi da javnost, s druge strane, nikada nije bila ovoliko uznemirena zbog dvojice blogera, ali da trenutno stanje u SAD, kada su u toku antirasistički protesti i spremaju se, kako navode, velike kulturološke promene, može u potpunosti izmeniti Jutjub scenu i kazniti nekada najveće zvezde ove platforme u Americi.

I to se već dešava.

Lanac prodavnica „Target“ u SAD već je uklonio sve Davsonove knjige sa polica, a Jutjub je najavio da će onemogućiti „Kralju jutjuba“ da u buduće zarađuje putem njihove platforme.

Pomenuti magazin  za kraj navodi i da fanovi u 2020. godini daju sve više šanse različitim Jutjuberima i influenserima koji „nisu problematični“ da se probiju, a da je vreme u kome su Džefri i Šejn nedodirljivi – prošlo.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)