Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ekspanzija muzičkih takmičenja u regionu poslednju deceniju iznedrila je mnoge dotad neafirmisane pevače. Međutim, nisu svi pevači imali prilike da u njima učestvuju, iz onih ili onih razloga, te su se na drugi nači "probijali" kroz estradno nebo. Mnoge velike regionalne zvezde imale su tu sreću da ih neko "otkrije" i pomogne im na početku karijere i tako dobiju šansu da svoj talenat i unovče.

PROČITAJTE JOŠ

DINO MERLIN

Dino Merlin najpoznatiji je bosanskoherčekovački kantautor i jedna od najvećih i najpopularnijih muzičkih zvezda na prostorima bivše Jugoslavije. Ipak, njegov muzički početak nimalo nije bio lak.

Kako nije imao podršku roditelja, sve je sam činio ne bi li snimio prvu ploču. Radio je teške fizičke poslove i noćne smene u fabrici termičke obrade metala, ne bi li sakupio nešto novca za snimanje pesama. Uspeo je da obezbedi novac za 5 pesama, što mu nije bilo dovoljno za album, a diskografske kuće u njemu nisu videle potencijal.

Sudbina je onda učinila svoje, i u Dinovom životu pojavio se čovek koji je zaslužan za to što je danas postao ono što jeste. Reč je o Muradifu Brkiću Mufti, producentu i bivšem mužu Hanke Paldum.

Čim ga je čuo u studiju u Skenderiji, Mufta je Dina odvezao svojoj kući, pozvao ženu Hanku da im donese rakiju i rekao mu da će biti velika zvezda, kao i da će mu prvi album štampati u tiražu od 50.000. Na putu od Skenderije do Mutfine kuće Dinov život u potpunosti se promenio.

Foto: Zoran Lončarević

„Nad ponorom svi se menjamo. Tad kad sam tu malu čašice rakije progutao, nikad u životu ne bih zamislio da ću probati alkohol, ali tad u tom ponoru života, kad sam bio na pola puta između nigde i nigde, jer sve što sam imao novca sam dao u te 4 pesme, a ne možeš album snimiti sa 4 pesme, treba ti 8 ili 10, baš u tom trenutku Mufta Muradif Brkić nailazi i ta provalija preskočila se u jednom koraku“, prisetio se Merlin svojih početaka u dokumentarcu „Sredinom: Film o Dini Merlinu“.

DŽEJ RAMADANOVSKI

Jedan od najplodnijih srpskih tekstopisaca, Marina Tucaković, „odgovorna“ je za mnoge velike karijere, između ostalog i za karijeru Džeja Ramadanovskog.

Foto:Nemanja Jovanović

„Jedan dečko koji mi je prodavao garderobu rekao mi je jendo ‘što ja imam jednog gancija, čudo je kakva će zvezda da bude’. Ja sam ga pitala jel radi negde, jel peva, on mi je rekao ‘ma samo ovako kad izađemo u kafanu, mi mu kažemo ajde Džej’, i meni je odmah dobro zazvučalo to ime odmah. Futa i ja smo mu rekli da ga dovede, i mi se oduševimo. Prva pesma je bila ‘Zar ja da ti brišem suze'“, ispričala je Marina Tucaković jednom prilikom u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“.

Foto: Zoran Lončarević

SLOBODAN VELJKOVIĆ COBY

Momak koji je odrastao u Prokuplju, u skromnoj porodici, a koji je napravio impozantnu karijeru, došao je u Beograd zahvaljujući Relji Milankoviću, poznatijem kao Reksona, koji je prepoznao njegov talenat.

Foto: E-Stock caslav vukojicic

„Prvo sam mu slao neku muziku i on je bio u fazonu ‘Oćeš da dođeš ovde da radiš?’ Ja sam rekao naravno, brate. U suštini, tako sam i došao, preko njega. Bio sam kod njega, delovali smo sa njegove gajbe, gde smo radili muziku za reklame, muziku za druge repere, valjali smo nekim nepoznatim crncima u Americi muziku, šta god“, ispričao je Coby jednom prilikom u intervjuu za „Vice“.

SENIDAH

Slovenačka pevačica, koja je postala regionalna trep zvezda, uspon doživljava singlom „Slađana“, koji je producirao „Bassivity Digital“. Mada je bila glavni vokal slovenačke grupe MUFF, regionalnu popularnost je stekla upravo ovim singlom. „Slađana“ je postala njena „lična karta“ i otvorila joj vrata mnogih muzičkih studija u Beogradu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Usledila je saradnja sa reperom, tekstopiscem i muzičkim producentom Slobodanom Veljkovićem Cobijem, te je saradnjom s njim doživela vrhunac popularnosti.

Kako je Senidah jednom prilikom rekla, već su tokom prvog susreta napravili nekoliko demo snimaka, pa joj je Cobi ponudio da snime pesmu. U septembru 2018. godine objavili su numeru „4 strane sveta“, snimljenu za potrebe filma „Južni vetar“. Kako je sam film postao hit u bioskopima, tako je i pesma brojala sve veći broj pregleda na Jutjubu. Za manje od godinu dana ta cifra se popela na 25 miliona pregleda, a Senidah i Cobi su postali zvezde „Bassivity Digital-a“.

Senidah sada sarađuje sa Dinom Merlinom, s kojim je snimila duet, čija se objava očekuje.

STEFAN ĐURIĆ RASTA

Jedan od trenutno najpopularnijih repera takođe je povezan sa Cobijem. Naime, po Cobijevom povratku iz Amerike, gde je proveo neko vreme sa Reljom Milankovićem, on se pridružio Rasti, te je tako počela višegodišnja saradnja.

U okviru te saradnje, gde je Cobi kreirao muziku a Rasta pisao tekstove, ovaj dvojac napravio je veliki broj pesama za brojne srpske muzičare, između ostalog i za Bobana Rajovića, Daru Bubamaru, Anu Nikolić.

Početkom jula 2014. godine, Cobi i Rasta su uradili pesmu koja je imala presudan uticaj na Rastinu karijeru i koja ga je proslavila širom Balkana, a to je bila pesma „Kavasaki“. Iako je tema pesme bila sasvim ne toliko inovativna, način na koji je obrađena omogućila je Rasti veliku popularnost, tako da ova pesma trenutno na sajtu Jutjub broji skoro 60 miliona prikaza.

Početkom 2016, Cobi i Rasta su Ani Nikolić napravili album Labilna, koji je postao hit tokom te godine, a iduće godine su to uradili i sa Darom Bubamarom, za koju su kreirali album Biografija.

ANGELLINA

Trenutno popularnu pevačicu Angellinu „otkrio“ je Ognjen Amidžić, tačnije, ekipa njegove emisije „Amidži šou“, koji su tragali za rezident pevačem za emisiju.

„Nastupala sam sa mojim gitaristom Miroslavom Vraneševićem, radili smo punom parom i imala sam već spremne pesme koje želim da uradim i samo sam čekala momenat da se to dogodi. U tom trenutku, ekipa iz Amidži šoua je tragala za nekim ko bi bio rezident bend ili pevač u emisiji. Moje drage koleginice iz Amidži šoua Aleks, Boka i Tijana su me čule i predložile Ognjenu. Došla sam jedan dan do studija na sastanak i ispričala sve o sebi, koliko radim, gde radim i nakon te priče, ispričala sam im sve svoje ideje o mojoj daljoj karijeri i pustila im svoje demoe pesama koje sam sama pisala. Svima su se dopale i moje ideje, a i cilj. Napravili smo ugovor o saradnji, koji mi je definitivno omogućio da prikazujem ono što stvaram“, ispričala je Angellina u intervjuu za magazin „Vajb“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)