Ovo je pet najvećih trep zvezda u Srbiji

Showbiz 26. feb. 202018:39 > 18:41
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Muzički talas koji je iz južne Amerike krenuo da se širi u ostale delove sveta vrlo brzo je dospeo do nas i osvojio Srbe

Za mnoge mlade ljude trep je način života, neki ga smatraju novim pankom, a evo šta kaže definicija:

– Trep je stil hip hop muzike koji se razvijao od kasnih devedesetig do ranih 2000-ih na jugu Sjedinjenih Američkih Država uglavnom u siromašnijim gradovima.

Naime, trep je hibridni nastavak rep muzike. Baš kao što je svojevremeno rep nastajao na temelju fanka, koji je devedesetih počeo da se urušava, tako je trep nastao iz repa. Princip je isti, repuje se preko matrica, samo sporije. Samim tim i lakše, što je ohrabrilo mnoge da se oprobaju, a ubrzo i proslave u novom žanru. Kako sam izraz „trep“ opisuje mesto gde se nabavlja i preprodaje droga, tekstovi pesama su zasnivani na toj tematici. U njima se govori o uličnom životu, siromaštvu, raznim opasnim situacijama, nasilju, ali i begu od takvog životnog stila.

Foto: Profimedia.rs i EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Reperi Kul Brize, Dandžn Femili, Autkest, Gudi Mob i Geto Mafija prvi su koji u svojim numerama pominju termin trep. Novi žanr ubrzo je zarazio mlade širom sveta, pa su najveće svetske zvezde počele da „koketiraju“ s njim i on odjednom postaje neizostavni element u hitovima ostalih, već postojećih, muzičkih pravaca. Tako, na primer, Bijonse, Lejdi Gaga i Keti Peri pronalaze u trepu novu inspiraciju i prave pesme koje sadrže ovakav zvuk.

Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Talas koji se s juga Amerike proširio u ostale delove sveta stigao je i do nas, a smatra se da su Corona i Rimski doneli trep u Srbiju.

Corona i Rimski zaludeli Srbe trepom

Predrag Miljković Corona i Premil Jovanović Rimski su Leskovčani koji iza sebe imaju dosta ostvarenih saradnji sa mnogim afirmisanim izvođačima. Na društvenim mrežama su često karakterisani kao „Džala i Buba za siromašne“. Ovi mladi treperi su, poput Džale i Bube, koji su potpuno promenili muzički pravac turbo folk zvezdi Maji Berović, od Tanje Savić takođe napravili „eksperiment“. Od njih je sve krenulo, a trep je zahvaljujući njima osvojio Srbe i postao veoma popularan muzički žanr i na ovim prostorima.

Maju Berović trep vinuo u samo zvezdano nebo

Pre nego što je postala jedna od najpopularnijih zvezda na ovim prostorima, Maja Berović je bila još jedna u nizu pevačica kojoj nije uspevalo da se „dokopa“ vrha, sve dok joj „Buba nije postao kum, a Džala brat“. Saradnja sa Bubom i Džalom za nju je bila odskočna daska, pa se zahvaljujući novom pravcu vinula u samo zvezdano nebo i ostvarila sve ono što joj nije omogućila dugogodišnja borba na folk sceni.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Coby pregazio put od siromaštva do bogatstva

Jedan od trenutno najpopularnijih producenata i „hitmejkera“, Slobodan Veljković Coby, nije uvek živeo tako lagodan život kao sada kada je postao velika trep zvezda. On je i sam pričao da na početku karijere bukvalno nije imao „za leba“, da je iz rodnog Prokuplja u Beograd došao sa 2.000 dinara, te da mu se dešavalo da čeka da mu neko od saradnika dođe u studio i donese nešto da jede. Prvi se na njegov rad „upecao“ pevač Boban Rajović, potom Dara Bubamara, a onda je cela estrada krenula da „kuca na vrata“ ovog „Bisera iz blata“. Coby i sam u jednom stihu svoje pesme „Mami“ kaže „Zovu me ljudi da im gradim karijere“.

Slobodan Veljković Cobi

 

Rasta potiče iz ugledne porodice

Za jednog od najoriginalnijih repera, koji je orijentisan i na trep, slovi Stefan Đurić Rasta, koji u svojim pesmama favorizuje marihuanu, objašnjava stanje u društvu, ali peva i o ljubavi i ženama. Iako se bavi „socijalnim pitanjima“ on ne potiče iz siromašne porodice, naprotiv. Dete je uglednih roditelja, koji su profesori na univerzitetu, ali ga očito dotiču globalne nevolje, kojima između ostalog odišu njegove kompozicije, kao i tekstovi koji ih prate. Rasta je takođe jedan od najpopularnijih izvođača na ovim prostorima, a zanimljivo je i to da je on jedan od retkih izvođača koji je uspeo da napuni Beogradsku arenu bez ikakve medijske kampanje.

Posle Džale i Bube, Senidina slava se udvostručila

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Slovenačka zvezda Senida Hajdarpašić Senidah, koju je naša publika takođe zapazila sa dvojcem – Bubom i Džalom, vrlo brzo prihvaćena je širom regiona, a njena popularnost se udvostručila. Iako je dugo skrivala talenat, ne želeći uopšte javno da se eksponira, postala je jedna od najvećih trep zvezda na ovim prostorima.

I Relja i Nikolija pali na trep

Bračni par Nikolija Jovanović i Relja Popović pobornici su mešanja starog i novog. Oni su još jedan dokaz da se trep „upliće“ u druge muzičke žanrove, pa se i u njihovim pesmama mogu osetiti primese ovog modernog zvuka.