Mirjana Karanović i Mirjana Milošević/Foto: Zoran Lončarević, Epa/Srđan Suki

"Nisam podržavala iste vrednosti i stavove kao i Mirjana Marković, pogotovo devedesetih godina, ali ovoga puta sam ušla u taj svet u kojem je ona živela. Kada kažem svet, ne mislim samo na fizički svet, nego na njen duhovni svet. Naravno, glumac nikada ne može do kraja da se poistoveti, a i mi ne znamo sve, dosta toga moramo i da pretpostavimo, ali u svakom slučaju, dok sam radila ja nju nisam osuđivala, već sam je prihvatila i pokušavala da vidim svet iz njenog ugla", rekla je Mirjana Karanović za Nova.rs o svojoj ulozi Mirjane Marković u seriji "Porodica".

Najbolju glavnu žensku ulogu odigrala je Mirjana Karanović, a Zlatnu antenu „Milena Dravić“ dobila je za rolu Mirjane Marković u „Porodici“. Glumica se javila video-porukom iz Švedske i naglasila da je srećna i uzbuđena zbog nagrade, kao i da joj je uloga Mirjane Marković verovatno najteža u životu jer je prvi put igrala biografsku rolu, odnosno osobu koja je postojala i koju su mnogi poznavali.

PROČITAJTE JOŠ

U razgovoru za Novu, ispričala je da je kroz svoj lik pokušala da razume preminulu suprugu nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, uprkos tome što se nikada privatno nije slagala sa njenim stavovima.

„Za mene je uloga Mirjane Marković nekako drugačija od nekog mog sasvim privatnog odnosa koji sam imala prema toj ženi. Za mene je to sasvim prirodno došlo. Likove koje igram nikada ne posmatram kao neki sudija, već uvek kao neka vrsta istražitelja. Otkrivam tajne koje neka osoba nosi u sebi, pokušavam da je prihvatim, da budem na njenoj strani i da je razumem. To je ono što je za mene kao glumicu najvažnije da bih ostvarila uverljiv lik koji onda zajedno sa ostalim nekim komponentama, da ih tako nazovem, za gledaoce bude dovoljno uzbudljivo i uverljivo. Zato sam uvek bila na strani lika koji sam tumačila. Nisam podržavala iste vrednosti i stavove kao i Mirjana Marković, pogotovo devedesetih godina, ali ovoga puta sam ušla u taj svet u kojem je ona živela. Kada kažem svet, ne mislim samo na fizički svet, nego na njen duhovni svet. Naravno, glumac nikada ne može do kraja da se poistoveti, a i mi ne znamo sve, dosta toga moramo i da pretpostavimo, ali u svakom slučaju, dok sam radila ja nju nisam osuđivala, već sam je prihvatila i pokušavala da vidim svet iz njenog ugla“, rekla je Mirjana Karanović.

Kako kaže, razmišljala je da li će moći da iznese lik Mire Marković.

„Za mene je serija Porodica bila značajna od trenutka kada sam dobila tekst da ga pročitam i kada me je Bojan Vuletić pozvao da igram ulogu Mirjane Marković. Sećam se da sam bila i presrećna zbog toga što me je odabrao da igram tu ulogu, a istovremeno sam bila i prepadnuta, pre svega zbog toga što je ona mnogim ljudima, ne samo u regionu, nego i širom sveta poznata – kao ličnost, kao osoba, kao pojava. Mnogi ljudi o njoj već imaju izgrađeno mišljenje. Tako da, moja sloboda u interpretaciji te uloge nije bila ista kao kod uloga koje sam inače igrala u životu. Kako glumac uvek nekako razmišlja o tome da treba da ispuni očekivanja, ne samo reditelja i producenata, već i publike kojoj je namenjeno to što radi, moja lična glumačka odgovorst prema tom liku je bila ogromna“, ispričala je Mira za Nova.rs.

„Srećom, već na prvoj kostimskoj probi smo svi videli, pa i ja, da između nas postoji veoma velika fizička sličnost, pogotovo kada sam stavila periku. Nisam imala taj problem – da li fizički podsećam na nju. Onda sam imala mnogo vremena, s obzirom na to da nam je i koronavirus odožio snimanje, da o njoj razmišljam, da je čitam i da gledam malobrojne snimke Mirjane Marković, te da se adekvatno pripremim za tu ulogu. Dok sam radila, imala sam ogromnu pomoć pre svega od reditelja Bojana Vuletića, a onda i od svog partnera Borisa Isakovića. Tako da, za mene je to jedno veliko iskustvo, jedna posebna teritorija glumačka na kojoj sam se nalazila i zato mi je drago da sam za to i nagrađena i da je nekakav žiri, ne znam ni ko su ti ljudi, prepoznao taj moj napor i ocenio ga kao uspešnim“, objasnila je glumica.

BONUS VIDEO: Nenad Jezdić o ulozi u seriji i filmu Vikend sa ćaletom 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.