Foto:Nemanja Jovanović

"Kad bi nakon ove epidemije čovečanstvo izašlo pametnije, bilo bi više koristi nego štete", kaže Mile Kekin u ekskluzivnom intervjuu za Nova.rs.

Snažna, istinita, potresna, ali i pesma koja daje nadu i tera nas da svi zajedno izdržimo, jer i „Ovo će proći“!

Upravo je ovo naziv nove pesme Hladnog piva koja nas uči da nikad ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. Ono što danas imamo, već u sledećem trenutku može biti drugačije. Emotivan tekst i muziku pisao je frontmen benda, čuveni Mile Kekin, a tehnički vrlo izazovan projekt na daljinu, sa brojnim gostima u pesmi, završio je producent Denis Mujadžić Denyken.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog situacije u kojoj se do sada niko od nas nije našao, Mile je pred sebe postavio najveći izazov do sada – snimiti i video za ovu pesmu na daljinu.

„Sve je krenulo u nedelju 22. marta, u 6:24 ujutro. Ljude iz sna budi snažan zemljotres kakav se ne pamti u glavnom gradu Hrvatske. Prestravljeni iskaču iz kreveta, ne znaju šta se događa. Napolju je
pandemija apokaliptičnih razmera, vlasti apeluju da se ostane kod kuće, zemljotres tera ljude iz kuća.“

Centar Zagreba, u kom živi muzičar, najviše je stradao, a kako je to Mile Kekin doživeo, objašnjava:

„Još u pidžami čekamo. U autu žena, klinci i ja. Nemam pojma šta čekamo. Možda da režiser vikne da je scena snimljena. Na radiju govore da ne idemo napolje zbog korone, ali da izađemo iz kuća zbog zemljotresa. Susednoj zgradi se urušio krov. Srećom, niko nije stradao. Komšije stoje zbunjene i promrzle na hladnoći, pada sitni sneg. Žena mi kaže da krenem bilo kuda, samo da krenem. Vozimo nadrealni slalom smrskanom Ilicom. Krivudajući među ruševinama pitam se šta je sledeće nakon pandemije i zemljotresa. Hoće li se iza Medvednice pojaviti Godzilla da nas sve razbaca k’o lego kockice? Noć pre napisao sam pesmu o ovoj neukusnoj šali od vremena u kom živimo. Tad me morila samo korona. Refren mi ne izlazi iz glave. Vraćamo se u napukli stan. Pred ženom glumim statičara u stilu: “Maco, nije to ništa što se ne može zakrpiti“, ali me predobro poznaje. Zovem prijatelje Barbaru i Juricu Toth, koji nam nude svoju praznu kućicu na selu za korišenje, dok ne vidimo kakvo je stvarno stanje sa statikom zgrade. Navrat nanos trpamo prnje u gepek i krećemo. Tamo na selu se bacam na dovršavanje te nove pesme. Gitara mi nije stala u auto, ali sam srećom poneo laptop i mikrofon pa snimam po prvi put samog sebe. Urlam toliko glasno da klinci imaju problema pratiti nastavu na trećem. Fali mi nešto. Ne! Fali mi neko. Fale mi ljudi. Fali mi puno glasova da me uvere da je taj refren istinit. Zovem sve koje znam da mi snime taj refren mobilnim telefonima, starog drugara Goluba iz Goblina, komšiju Shemsu 69 iz Brkova, Edu Maajku, zovem Sašu iz TBF-a, Dubiozu, Šarana iz Štuka, Amiru Medunjanin koju ne poznajem, ali mi se čini skroz ok, zovem Gibonnija, naučnika Igora Rudana čiji sam veliki fan, zovem Šprajca, Sokija iz Elvis Jacksona, Rambo Amadeusa, Ivanku Mazurkijević i Mrleta iz Leta 3, Remi, Vojka V i naravno zovem i moje momke iz Piva i svi, ama baš svi do jednog, pristaju da mi ponove jedino što sad želimo čuti – da će i ovo jednom proći!“.

Foto:Nemanja Jovanović

Da li ste napokon malo došli sebi od užasa koji ste sa porodicom usred pandemije doživeli i kada je zemljotres pogodio Zagreb?

– Pa moram reći da je situacije dosta nadrealna u zadnjih par nedelja. Ko da smo se odjednom našli u dva filma katastrofe istovremeno. U stanovima slušamo po celi dan o virusu, a po centru grada, gde živim leže komadi crepa i cigle. Uz takvu scenografiju sve miriše na proleće. Što bi u Bosni rekli – Niđe veze.

Kako provodite dane u izolaciji, da li ona dodatno podstiče kreativni naboj, pa se okrećete stvaralaštvu i evo izbacujete pesmu iz karantina?

– Pokušavam koliko mogu da se odmaknem od stvarnost i vesti. Ne možeš cele dane samo misliti o koroni jer ćeš poludeti. Zato se teram da pišem i radim za vreme nakon korone. Sanjam o tom danu kada ću opet skočiti na binu i pokažem da nisam vreme zalud utrošio.

Jeste li u svakodnevnom kontaktu sa bendom, da li imate u planu još neke projekte?

– Čujemo se svakog dana preko mejla i telefona, a uskoro ćemo krenuti i sa video konferencijama pa ćemo pokušati tako da funkcionišemo. Zasad imam u planu nastaviti s novim pesmama „Piva“, taman smo napravili četiri pesme i trebalo je da izbacimo singl u proleće, ali ova korona nam je sve planove izokrenula.

Foto:Nemanja Jovanović

Imate li onlajn svirke u planu i da li one uopšte mogu da nadomeste žive nastupe kojih su svi sada željni?

– Naravno da ne mogu nadomestiti, ko što CD ne može nadomestiti živi koncert, znoj, naguravanje, masu glasova kad se zaoru dvoranom. Mislim da bi nakon ovih karantina ljudi mogli pohrliti na koncerte više nego ikad pre.

Nedostaje li vam skakanje na bini, može li da se skače u karantinu?

– Naravno da može ali bi mi žena verojatno brzo pozvala hitnu pomoć.

Možete li da date neki savet kako da se sačuva mentalno zdravlje?

– Čim sebe uspem mentalno srediti, javiti ću svima kako. Pokušavam sebi da organizujem dan, nađem neku rutinu, u smislu malih obaveza, da imam neku strukturu u danu. Mislim da to pomaže. Svaki dan radim, trčim, pišem, sviram i naravno bavim se logistikom za familiju.

Pratite li vesti u regionu i svetu, brine li vas najava ekonomske krize kada prođe ova trenutna?

– Naravno da pratim. Naročito u našem susedstvu u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i BiH gde imam najviše prijatelja. Računam da će Hrvatska imati i najmanji problem zbog pada industrijske proizvodnje, jer smo industriju već pre uništili. Sva smo jaja stavili u istu košaru turizma i sad je frka. Mislim da će kriza biti teška, ali opet verujem u čoveka jer je on vrlo otporan virus. Ipak, da ne ispadne da samo kritikujem, moram pohvaliti ljude koji zasad vode Hrvatsku kroz ovu pandemiju. Bolje se držimo od mnogo bogatijih zemalja. Nije lako držati se svih pravila, ali ima rezultata, pa sve ima smisla.

Foto:Nemanja Jovanović

I ranije ste upozoravali da je strah poligon za manipulaciju, da li to sada još više dolazi do izražaja i šta po tom pitanju preduzeti?

– Mislim da je pozitivna strana ove pandemije što reči stručnjaka opet dobijaju na težini, a šarlatani padaju u drugi plan skupa sa nacionalistima i teoretičarima zavere. Strahom se opet manipuliše, ali ovaj put ga se koristi za preuzimanje apsolutne moći kao što je slučaj u Mađarskoj gde je Orban sebe zaposlio kao kralja Sunca na neodređeno.

Verujete li u neku od teorija o koroni ili imate svoju?

– Najviše verujem epidemiolozima, nauci i znanju, verujem da se ovo dogodilo jer je jedan virus prešo sa životinje na čoveka. Naravno da je čovek najveći krivac za to jer godina siluje i mrcvari planetu od koje živi.

PROČITAJTE JOŠ

Da li je tačno da nas nevolje povezuju i da iz njih izlazimo bolji i jači?

– Voleo bih da svi shvatimo da smo svi međuzavisni, da skupa delimo istu planetu i da nemamo drugu, da treba da ulagažemo u javno zdravstvene sisteme. Kad bi nakon ove epidemije čovečanstvo izašlo pametnije, bilo bi više koristi nego štete.

Šta mislite, koliko će nam trebati da se vratimo u normalu?

– Voleo bih da se nikad ne vratimo u onu normalu od pre jer ona je normala bila nenormalna i zato smo završili ovako.

Za sebe ste i ranije govorili da niste komformista, da li takav pogled na život pomaže u ovakvim situacijama da se lakše iznesete sa teškoćama?

– Mislim da sad dobro dođe ako je čovek prilagodlijv. Ja sam recimo evo pre par dana snimajući ovu pesmu sam sebi bio ton majstor, tehničar, kameraman i stilista. Šalu na stranu, moramo biti prilagodljviji od korona virusa ako mislimo pobediti.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.