Foto: Goran Lizdek & Edvin Kalić

Muzička senzacija iz Bosne i Hercegovine "Dubioza kolektiv" svakog ponedeljka od 20:30 sati svira onlajn koncert od 20 minuta, a njihov "Karantin Show" trajaće dok bude trajala i izolacija usled pandemije koronavirusa, najavljuje frontmen benda Brano Jakubović u razgovoru za Nova.rs.

Kako članovi grupe „Dubioza kolektiv“ žive u tri različite države, oni su već navikli da funkcionišu putem društvenih mreža i video uključenja, pa su lako došli na ideju da tako prekrate i ove dane u karantinu, te animiraju publiku na koju takođe apeluju da ostane kod kuće, odvrne zvučnike do kraja, te zaigra i zapeva uz njihovu muziku.

Imaju rešenje i za komšije – ukoliko se budu bunile, momci iz „Dubioze“ savetuju – pošaljite im link i pozovite ih da se pridruže.

Na samom početku intervjua, zatražili smo da nam se svaki od njih ponaosob predstavi, pre nego glavnu reč preuzme vođa grupe, Brano Jakubović.

Senad Šuta – bubanj: Mostarac u Istri, koji kada udari po dobošu u tri okolna sela nestane struje.

Miro Duwkica – vokal: Prva igračka koju je dobio bio je bong.

Disko Čombe – vokal: Uz pomoć plastične operacije sebi presadio glasne žice od Pavarotija.

Velja Mujagić – bass: Čovek koji zna svaku informaciju koja se pojavi na internetu pre nego se ona pojavi na internetu.

Brano Jakubović – DJ: Ateista, vegetarijanac, dete iz mešanog braka, ukrakto – izrod.

Mario Ševarac – saxofonista: Somborac u Hercegovini, duva najviše od svih članova benda, al’ u saxofon.

Žera Šavel – gitara: Slovenac.

Foto: Goran Lizdek

Kako se snalazite u karantinu i šta vam najviše nedostaje u izolaciji?

– Ja živim na selu, a po priprodi sam introvert. Meni nije velika razlika u odnosu na normalan život. Kada sam kući ionako ne izlazim iza kapije, ali mi fale putovanja i svirke do bola.

S obzirom na brojčano stanje u bendu, na koji način funkcionišete?

– Zbog tako velikog broja članova benda po kvadratnom metru kombija, shvatili smo da je najbolje da se organizujemo po modelu organizacije Mesne zajednice „Vučija luka“ u Donjem Vakufu. U toj mesnoj zajednici živi tačno jedanaest ljudi, što je isti broj kao u „Dubioza kolektivu“, pa smo samo iskopirali njihov način delovanja.

Čija je ideja da krenete sa onlajn svirkama?

– Mi internet na ovaj način koristimo već nekoliko godina, jer članovi benda žive u tri različite države i na šest različitih lokacija. Pisanje pesama i snimanje već odavno radimo preko neta, tako da smo za „Dubioza Kolektiv Karantin Show“ samo to sve prilagodili. Muzika je jedino što znamo da radimo i shvatili smo da naš doprinos možemo dati najbolje kroz muziku. Nadam se da će serija „web koncerata“ koje ćemo da sviramo svakog ponedeljka u 20:30 časova bar na momenat da trgne ljude iz turobnosti trenutne situacije i da im vrati neki osećaj zajedništva.

Da li je i vama padalo na pamet da poput nekih izbacite pesmu o koroni?

– Inspiracije ima najviše u teškim trenucima. Najbolje pesme nastaju iz očaja. Nadam se da nikada nećemo napisati ništa slično „korona hitu“. Ako budemo pisali pisaćemo iz potrebe za zajedništvom, empatijom i solidarnošću. 

Kakvo je vaše mišljenje o virusu, da li nam se desio slučajno ili ste zagovornici neke od teorija zavere?

– U ovom trenutku nije uopšte bitno odakle je došao i kako. Prvo moramo da se skoncentrišemo svi zajedno da prevaziđemo pandemiju, a onda ćemo videti šta je i kako bilo.

Ima li trenutno prostora da se napadaju političari i kritikuje vlast, što je vaša uža specijalnost?

– S jedne strane – bilo bi glupo sada trošiti vreme i resurse na politička prepucavanja dok virus divlja, ali sa druge strane – moramo držati na oku političare jer oni vole da koriste sve moguće situacije za vlastiti boljitak bez obzira na posledice. Preporučujem ljudima da pročitaju tekst „Doviđenja slobodo“, koji je na ovu temu napisao moj prijatelj Edin Zupčević na portalu nomad.ba

Šta mislite koliko će sve ovo trajati i koliko ponedeljaka ste spremni da pravite „Karantin Show“?

– Teško je pokušavati predvideti koliko će ovo trajati. Mi ćemo pokušati da sviramo ponedeljkom sve dok karantin traje. 

Postoje neka istraživanja da dugoročno karantin može da ostavi psihičke posledice na ljude, da li se plašite toga? Imate li neki savet kako da do toga ne dođe?

– Ima već trilion saveta i preporuka o tome kako proći kroz vreme karantina. Ne bih da glumim stručnjaka po principu „nisam ginekolog, ali mogu pogledati.“

Strahujete li od svetske ekonomske krize, koju takođe najavljuju zbog potpunog zastoja svih delatnosti?

– Ma, nama je ovde na Balkanu ekonomska kriza domaća životinja. Muka mi je više od strahova od ove ili one krize. Ima aplikacija koja može da pomogne u ovakvim situacijama. Aplikacija se zove Ogoogle. Jednostavno se koristi: u aplikaciju upišeš sve ono čega te strah, pritisneš dugme „proces“ i kada Ogoogle isprocesira, korisnik jednostavno ogugla na strah i sve bude OK.

Da li iz cele ove situacije može da se izvuče nešto dobro?

– Uvijek može da se izvuče nešto dobro. Evo ja sam se jutros izvukao da ne moram da perem suđe, iako mi je žena rekla da je na mene red.

Šta je vaša misija i kada ćete znati da ste je ispunili?

– Znaću da sam ispunio misiju kada mi deca odrastu i nastave svoj život onako kako su oni planirali, a ja i moja gospođa budemo putovali po svetu u kombiju koji će biti kopija kombija koji je napravio Radule iz Atheist rap-a.

Imate li ciljnu grupu ili se obraćate svim generacijama?

– Naša ciljna grupa su ljudi bez obzira na rasu, naciju, veroispovijest i td. Za nas ne postoje njihovi i naši, jer smo svi naši.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.