Foto: N1

"Što se tiče scene i rokenrola, sve se promenilo. Oko nas su se raspadale države u kojima smo mi živeli, menjale su imena i vladare. Sve se menjalo. Bend je opstao kroz sve to. Ipak, značaj rokenrola nije takav kakav je bio kada smo mi bili klinci", priča u Srđan Gojković Gile, frontmen benda Električni orgazam za portal Nova.rs.

U susret predstojećem „Kontakt 2020“ festivalu koji će biti održan od 19. do 21. marta ove godine, a na kome će bend Električni Orgazam održati koncert povodom 40 godina postojanja, razgovarali smo sa frontmenom grupe, Srđanom Gojkovićem Giletom, koji je za Nova.rs govorio o svojoj inspiraciji za ime benda, o samom bendu i predstojećem nastupu, ali i da se boji da će koncert možda biti otkazan zbog koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ

„Manje-više, niko nije mogao da predvidi da će bend trajati 40 godina. Sada kada se okreneš, prošlo je toliko mnogo vremena. Od danas do sutra, od koncerta do koncerta i albuma do albuma. Kao klinac sam imao želju i nameru da napravim od toga zanimanje za ceo život, ali nisam znao da će Električni orgazam kao bend toliko dugo postojati“, započeo je on za naš portal, pa potom objasnio odakle ime „Električni orgazam“.

„To mi je prvo palo na pamet. Mi smo to napravili iz šale, nije bilo ozbiljnih namera. Bend je bio predrupa za glavni bend Hipnotisano pile, koji je početkom osamdesetih imao koncert u SKC-u. Tada smo hteli jednom da nastupimo kao predgrupa, ali onda smo po reakciji publike zaključili da je Električni Orgazam naš glavni bend.“

Komentarišući promene koje su tokom godina dolazile, Srđan govori da je jedina konstanta u karijeri bila upravo promena.

Foto:N1

„Bend se stalno menja. Ja sam se šalio, pa sam par puta rekao da je jedina konstantna stvar u vezi s nama promena. Naš prvi album je bio mnogo drugačiji u odnosu na „Paket aranžman“ i sve se nastavilo u tom smeru. Odrastao sam na muzičkim autoritetima koji su i sami forsirali to da se ne treba držati koncepta koji si imao na prethodnom albumu. Odmah mi padaju na pamet Bitlsi ili Dejvid Bouvi. To je škola za mene – svaki novi album treba da zvuči kao da pripada drugom izvođaču. Nikada se nisam plašio promene i uvek mi je bilo zabavno da bend prolazi kroz različite faze, što se i dešavalo“, objašnjava on i dodaje:

„Što se tiče scene i rokenrola, sve se promenilo. Oko nas su se raspadale države u kojima smo mi živeli, menjale su imena i vladare. Sve se menjalo. Bend je opstao kroz sve to. Ipak, značaj rokenrola nije takav kakav je bio kada smo mi bili klinci. U to vreme je to bio neki snažan plamen koji je tada bio aktuelan, zlatna era, od šezdesete do sedamsedete. Normalno je što sve to biva izloženo promeni i što uticaj slabi. Rokenrol ne znači istu stvar kao što je značio tada, to je za mene prirodan razvoj događaja.“

Na kraju, pričajući o festivalu „Kontakt 2020“, Srđan dodatno objašnjava da bend planira da ima goste na nastupu, ali da nije sigurno hoće li koncert uopšte biti održan.

„Imaćemo goste. Biće to tri generacije muzičara, neki predstavnici generacije uz koju smo mi odrastali, i neka generacija koja je danas u velikoj snazi. Biće tu Žika i Jelić iz YU grupe, biće tu Cane i Anton iz Partibrejkera. Od mlađih će biti tu Damjan iz grupe Medžikbuš i Bojan i Romana, ali i Jovec, koji je sa mnom i Ljubom napravio Električni Orgazam. Biće tu i naša drugarica Duca Marković, koja je bila sa nama to veče kada je bend nastao“, govori za Nova.rs i dodaje:

„Mi se radujemo koncertu, ali što se festivala „Kontakt“ tiče, pitanje je hoće li se održati. Ono što sam čuo je da zbog situacije u Hrvatskoj i Sloveniji sa koronavirusom, učesnici koji treba da dođu verovatno neće doći. Mi se spremamo kao da će se koncert održati, ali kao što znamo, sve se to može preokrenuti u narednih desetak dana“, zaključio je on.

Pratite portal Nova.rs i na Instagramu, Fejbuku i Tviteru.