Ljudska prava, feminizam i korona, sve poruke Lejdi Gage

Showbiz 28. mar. 202111:16
Podeli:
Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kantautorka Lejdi Gaga, koja danas puni tridesepet godina, tokom svoje karijere koja se proteže kroz gotovo deceniju i po, okarakterisala je kao inovativna, kreativna i besprekorno uticajna - ono što je ipak razlikuje od većine drugih pop devojaka, jeste njena hrabrost da podigne glas u vezi važnih društvenih i političkih pitanja koje je tište.

Njeni umetnički izbori mnogima deluju šokantno i kontroverzno, ali je pevačica tokom godina uvek apelovala na to da želi da je ljudi posmatraju kao nekoga ko inspiriše i ohrabruje druge da budu svoji bez obzira na okolnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Inostrani mediji uvek navode da je nesumnjivo da ona ima talenta za pevanje i pisanje pesama, ali ono što posebno ističu u prvi plan je hrabrost ove amerikanke italijanskog porekla, da koristi svoju popularnost i vreme koje dobija u medijima, kako bi skrenula pažnju na bitna politička i društvena pitanja.

Gaga je tako vremenom, kada je pop kultura i muzička industrija u pitanju, postala jedan od glavnih političkih simbola tolerancije, prihvatanja i socijalne promene.

U nastavku ovog teksta, podsetićemo na nekoliko važnih političkih i društvenih poruka koje je Lejdi Gaga tokom trinaest godina karijere poslala u javnost.

Podrška Džou Bajdenu na poslednjim američkim izborima

Gaga ne samo da ne podnosi, sada već bivšeg predsednika SAD, Donalda Trampa, već se pokazala i kao jedan od glavnih sabornika demokratskog predstavnika i aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena, kada je svet šoubiznisa u pitanju. Zbog toga je i bila glavna zvezda na njegovoj inauguraciji koja se održala 20. januara ove godine.

Gaga je ranije ovu vest potvrdila na svom Instagram profilu objavivši fotografiju sa jednog od svojih ranijih nastupa, kada je neposredno pred izbore u SAD pevala za Bajdena u Pensilvaniji.

“Jako sam uzbuđena što sam stigla u Pensilvaniju. Vidimo se na Džoovom skupu, potreban nam je svaki mogući glas”, napisala je Lejdi Gaga na Instagramu tada. Izjavila je tada, govoreći pred svoj nastup, da je Americi potreban svaki mogući glas kako bi pobedili “čoveka koji misli da samo zbog toga što je poznat može da dodiruje vaše majke, sestre, ćerke i supruge gde god mu se prohte”.

„Nosite masku, to je znak poštovanja“

Tokom dodele prošlogodišnjih MTV VMA nagrada, kada je Lejdi Gaga proglašena za umetnicu godine i sa sobom ponela neke od glavnih nagrada večeri, održala je govor na pozornici, skrenuvši pažnju na aktuelnu situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa.

„Samo zato što pada kiša, ne znači da moramo da se udavimo u poplavi“, započela je tada Lejdi Gaga, citirajući stihove svoje pesme „Rain on me“.

„Znam da dolazi renesansa i nadam se da će vas pop kultura inspirisati da nastavite sa svojim životima. Volim vas, ostanite sigurni, govorite šta mislite, i za kraj bih imala da poručim, iako možda zvučim kao pokvarena ploča – nosite masku, to je znak poštovanja“, rekla je ona.

Fondacija za mentalno zdravlje 

Ne samo da Gaga otvoreno govori o sopstvenim problemima sa depresijom, vršnjačkim nasiljem i zlostavljenjem koje je proživela, već i ohrabruje druge mlade ljude širom sveta da podignu svoj glas i suprotstave se sistemu za koji kaže da ih nipodištava. “Born This Way fondacija” koju je osnovala 2011. godine predstavlja sigurno utočište za mlade ljude koji se bore sa depresijom, i/ili koji su proživeli bilo kakvu vestu fizičkog ili psihičkog zlostavljanja.

Kako slogan ove fondacije i glasi – ohrabrujemo mlade, podstičemo hrabrost – pevačica se zajedno sa majkom Sitnijom Džermanotom trudi da mladima širom sveta pomogne da prevaziđu svoje probleme, ali ih i podstiče da budu društveno angažovani i da samostalno takođe pomažu svojoj zajednici.

Haljina od mesa i podrška LGBT zajednici 

Haljina od mesa koju je pevačica nosila na dodeli “MTV VMA” dodeli nagrada 2010. godine bila je svojevrsan šok fešn stejtment koji je iza sebe imao dublju poruku. Kako je nekoliko puta iste godine objasnila, obukla je haljinu od mesa kako bi skrenula pažnju na tadašnju polisu uvedu u američkoj vojsci – “Don’t Ask Don’t Tell”.

“Jednakost je ono iza čega stojimo kao nacija? Ukoliko vojska SAD u svojim jedinicima ne prihvata gej ljude, to nije u redu. Zašto svi ne bismo mogli da nosimo meso koje želimo na svojoj koži? Ukoliko neko ne prihvata LGBT zajednicu, on je taj ko treba da ide na lečenje, jer u njemu leži koren problema, homofobija je koren problema”, izjavila je Gaga tada.

Lejdi Gaga
Lejdi Gaga Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Donacije humanitarnim udruženjima

Pevačica se svojevremeno udružila sa firmom “Virgin mobile”, kako bi podelila besplatne karte za svoje koncerte volonterima koji su više od osam sati proveli na terenu pomažući udruženjima koja zastupaju prava beskućnika u Americi.

Američki mediji navodili su da je njen potez pomogao da se tokom mesec dana sakupi više od osamdeset hiljada dolara i više od trideset hiljada sati društvenog rada za pomoć beskućnicima širom SAD.

Foto: EPA/IAN LANGSDON

Feminizam i borba za jednakost žena 

Tokom svoje karijere, pevačica je više puta govorila o tome da se kao žena u muzičkoj industriji oseća podređeno i da sve mora da uradi duplo bolje od muškaraca, kako bi bila sigurna da je zaslužila svoje mesto pod reflektorom.

Na proslavi “Elle USA” magazina 2018. godine, Gaga je primila nagradu kao jedna od najuticajnijih žena u Holivudu, te je tom prilikom istakla da ona nije samo zabavaljač i objekat koji treba da zabavi svet.

“Mi žene u Holivudu nismo ovde da bismo vas zabavile. Nismo deo neke velike palete lepote i seksipila koje terate da se međusobno takmiče jedna sa drugom i da jedna drugoj zabadaju nož u leđa. Mi žene smo glas! Imamo mozak i njime razmišljamo. Imamo ideje, uverenja i vrednosti iza kojih stojimo i za koje se borimo. Ukoliko pokušate da nas utišate, znajte da ćemo se braniti”, izjavila je ona tada.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar