Emir Kusturica Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Najpoznatiji srpski reditelj je preko 40 godina u braku sa Majom.

Emir Kusturica vezu sa suprugom je otpočeo još pre nego što je krenuo na studije u Prag, ali daljina im nije predstavljala prepreku.

PROČITAJTE JOŠ:

„Jednu noć na kraju prve godine studija kroz Prag prolazi jedan sarajevski šaner koji me izvodi na večeru i kaže: ‘Profesore…’, oduvek su me zvali profesore jer sam voleo da pričam, kaže: ‘Maja bi što pre trebalo da dođe do tebe ili ti do nje, napadaju je svi’. A ja sam tu ljubav kao ostavio, ali mi je bila na srcu. Kažem: ‘Znaš šta, to je davno prošla priča, nema veze, ona ima svoj život, ja imam svoj.’ Završi se to veče, četvrtak ujutru na tabli oglasnoj kaže: ‘Najveći film svih vremena ‘Amarkord’ Federika Felainija će biti prikazan sutra na projekciji po podne’, a taj šaner me podstakao na Maju, pa razmišljam da li da idem da gledam film ili da skočim na voz i otputujem za Sarajevo“, priča Kusturica, pa nastavlja:

„Trčim na stanicu, uskačem u voz, Mađarska, Horgoš, Zagreb, Beograd, presedam, dolazim u Sarajevo, idem pravo u kafanu gde smo mi sedeli zajedno. Sedam na onu električnu peć na struju, Borka, koja je vodila tu kafanu, kaže: ‘Profesore, nije valjda da nisi naučio u svetu dobre manire, ne sedi se na toj peći, sedi vamo na tu stolicu’, kažem: ‘Da nisi možda videla ili da nije Maja dolazila ovde?’ Kaže: ‘Ne znam, čula sam da ima neki plavušan, sin nekog hirurga, koliko sam čula, ide u slastičarnu kod Nikole Jadranka na Ljubovici’ Ja brže-bolje u taksi, u slastičarnu, najedem se onih kolača, dođu mi do vrha grla, povraćam, nema Maje, nema tog dečka, čak sam bio istrenirao kako da mu objasnim da ne sme više da joj se približava“, dodao je Kusturica na Samitu mladih „Otvoren svet“ na Zlatiboru.

Emir Kusturica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako Maju nije pornašao, opet se vratio u Prag.

„Subota uveče, nisam video Maju. Nedelja ujutru, Beograd, Zagreb, Horgoš, Prag i stižem negde u ponedeljak ujutru, dolazim, na oglasnoj tabli kaže zbog velikog interesovanja film ‘Amarkord’ se prikazuje još jedan put. Odem u projekcionu salu i sednem u prvi red. Počinje film, razmakne se zavesa, kaže, ona neka žena pere veš. Provincija Rimini, jedan klošar vikne ‘La prima vera’ i ja zaspim. Probudim se, kolege sa klase gledaju u mene onako s podozrenjem, vidi se da si balkanski divljak“, rekao je kroz osmeh Emir.

Još jednom se vraćao u Sarajevo da pronađe Maju, ali bezuspešno.

Festival Kustendorf otvaranje
Emir Kusturica otvaranje 15. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Čitava nedelja je prošla u osećanju krivice. Sreda, srećem opet šanera, kaže: ‘Čuo sam se sa njenom prijateljicom. Čoveče, moraš da dođeš, moraš da je odvojiš, vodi je iz Sarajeva, nestaće ti, izgubićeš je, nećeš je nikad naći’, krenem i opet se pitam da li da gledam veliki film ili da idem u Sarajevo. Odluka. Četvrtak veče. Voz. Neki bugarski kupe je bio. Ošugam se. Dođem u Sarajevo, majka me namaže onim praškovima“, kazao je reditelj, a potom istakao da ni tad nije uspeo da pronađe Maju.

Sarajlije su mu prenele da se Maja zabavlja sa sinom Bebe Selimović. 

„Odem ujutru u kafanu i jedan prijatelj kaže: ‘Ona ti je na Jahorini, izgleda da se zabavlja sa sinom Bebe Selimovića’. Uzmem od oca auto, na Jahorinu, prijatelji i ja popnemo se gore, metar i po snega, dođemo u hotel ‘Jahorina’, nje nema i krene cuganje, jedna za drugom rakija ide. Oni se ponapijaju, ja ispratim čitav put do mladosti. Nema Maje. Vratimo se u Sarajevo, a ja opet na studije. Voz. Opet nisam video Maju, jer opet ta stvarnost koja te ludi. Dolazim u Prag, ponedeljak ujutru, opet na oglasnoj ploči piše: ‘Zbog ogromnog interesovanja film ‘Amarkord’ još jedna projekcija. I sad ja na projekciji, razmakne se ona zavesa. Prva slika žena pere veš, neka deca pretrče obalom i ja zaspim. Probudim se, bruka nikad veća. Neki Poljak neće da priča sa mnom. ‘Kakav je to čovek’. Pa je li moguće da ti negiraš najveće dostignuće u istoriji kinematografije?“ Ćutim. Skrušen.

Emir Kusturica Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Kusturica je na kraju uspeo da dođe do voljene, ali i da odgleda „Amarkord“.

„Dolazim na Mljet, na Mljetu nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, koji nije bio tada predsednik. Kažu mi došla je Maja. Bicikl, na glavni trg, Maja je tu, mi se onako pozdravimo, kafa. Ćutimo, ćutimo, ćutimo, kao i u svim tim dobrim ljubavnim pričama. Pita me: ‘Jesi čuo da je Felini napravio jedan divan film? Jesi gledao ‘Amarkord’?’ Sad ja da se ne obrukam kažem: ‘Pa ko nije gledao ‘Amarkord’ i te iste godine u bioskopu ‘Romanija’ nas dvoje smo gledali film ‘Amarkord’ Federika Felinija i zapravo posle toga je došlo do venčanja. Tako je to kad se daje prednost životu, a ne fikciji, jer ona uvek čeka, a život ne čeka, u životu mora čovek da razvija pozitivne instinkte i da deluje u odnosu na izazove“, zaključio je on.

BONUS VIDEO: Kusturica uručio Petru Božoviću nagradu Drvo života

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar