Slavna Barbra Strejsend danas slavi 79. rođendan

Showbiz 24. apr. 202115:59 > 16:39
Podeli:
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Legendarna muzička diva Barbra Strejsend, jedna od najprodavanijih izvođačica svih vremena, danas proslavlja svoj 79. rođendan.

Rođena je u jevrejskoj porodici u Bruklinu u Njujorku. Njen otac, nastavnik, umro je kada je imala samo 15 meseci; nije se najbolje slagala sa očuhom. Njena sestra, Roslin Kajnd takođe je pevačica. Majka, Dajana Ajda Rozen, nije podržavala Barbru u želji da se bavi šou biznisom, smatrajući da nije dovoljno lepa.

PROČITAJTE JOŠ

Završila je srednju školu Erazmus Hol gde je maturirala kao jedna od najboljih učenica i pevala je u horu sa Nilom Dajmondom i družila se sa šahovskim prvakom Bobijem Fišerom. Nikada nije pohađala koledž.

Još je kao tinejdžerka počela da peva u noćnim klubovima. Želela je da bude glumica i pojavila se u nekoliko of-brodvejskih predstava – u jednoj je glumila sa Džoun Rivers, koja je takođe želela da postane glumica. Njen tadašnji momak, Bari Denen, pomogao joj je da osmisli svoj prvi nastup sa kojim je počela da stiče slavu kao pevačica, najpre u gej barovima u Grinič Vilidžu na Menhetnu, 1960.

Ime Barbara je skratila na Barbra da bi bilo prepoznatljivije.

Sa 19 godina, 1962. godine pojavila se prvi put na Brodveju, u mjuziklu I Can Get It for You Wholesale. Iste godine je potpisala ugovor sa muzičkom kućom Kolumbija rekords. Njen prvi album, The Barbra Streisand Album izašao je 1963. godine i s njim je osvojila dve nagrade Gremi.

Njeni naredni albumi bili su takođe uspešni, tako da su joj se u jednom trenutku prva tri albuma našla istovremeno među prvih deset na listi Bilbord pop albuma i to u vreme kada su rokenrol kao i Bitlsi dominirali top-listama.

Godine 1964. dobila je ulogu u predstavi Smešna devojka, baziranoj na životu Fani Brajs. Uloga je najpre trebalo da pripadne glumici En Bankroft, ali je Džul Stajn, autorka muzike za predstavu, nakon gledanja predstave I Can Get It For You Wholesale poželela Barbru za glavnu glumicu.

Posle nekoliko uspešnih pojavljivanja na televiziji, među kojima je bio i Šou Džudi Garland, godine 1965. dobila je svoju emisiju na Si-Bi-Es-u pod naslovom Zovem se Barbra.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.