Lane Gutović: Vlast vidi zločince u onima koji ne ćute

Showbiz 28. apr. 202013:0612 komentara
Podeli:
Foto: Medija centar Beograd

"Vlast je izgubila elastičnost jer je projektovana kao carevina ali je problem što carevinu treba upakovati u demokratiju. Pošto je demokratija puna nekih institucija, caristi sve to izbace da bi carevina mogla da se nekako uglavi. Napor je vidljiv i carevina se ugurava u tu demokratsku ljušturu ali joj stalno ispada neki sramni deo - te Jovanjica, te Sava mala, te doktorati...", izjavio je glumac Lane Gutović za Nova.rs, govoreći o današnjoj vladajućoj partiji u Srbiji.

Milan Lane Gutović, legenda srpskog glumišta, u intervjuu za Nova.rs govori o trenutnom stanju društva u kome se nalazimo, navodeći da mu je amaterski jasno da živimo u dobu lažnih vesti gde vlast kontroliše sve pod prividom demokratije. Kako kaže, to je projektovana carevina koju treba upakovati u ljušturu demokratije.

PROČITAJTE JOŠ

On je u razgovoru za Nova.rs takođe govorio o pozorištu i trenutno aktuelnim televizijskim projektima, navodeći da mladim glumcima uglavnom, kako kaže, nedostaje talenta.

Kako ste Vi proslavili Uskršnje praznike i kako se osećate tokom izolacije na koju smo prinuđeni?

– Među svojima… U krugu policijskog časa.

Da li pratite konferencije kriznog štaba i kako Vama sve to izgleda?

– Sve su bolje uvežbani.

Mnoge Vaše kolege iz sveta glume odlučile su da „podignu glas“ i izraze svoje nezadovoljstvo trenutnim režimom. Da li Vam činjenica da se sve više ljudi budi iz „zimskog sna“ uliva nadu da će se stanje u Srbiji popraviti?

– Nisam tu “množinu” koja izražava nezadovoljstvo video, ali sam video “množinu” koja se ulizivala vlasti. Mislim da nemamo uslova za popravku stanja.

Kako Vi posmatrate društvo u kome živimo danas? Šta o njemu mislite i šta biste najviše voleli da promenite?

– Društvo se vidi i procenjuje kroz slobode izražavanja, a to je uglavnom štampa i televizija. Iza svakog obaveštenja i svake vesti koje se objavi može da stoji rečenica; “Tu eksluzivnu vest naš novinar je pouzdano saznao iz naređenja koje je dobio.“ Amaterski vidim da nije dobro, a nisam ni dalekovid, niti sam vizionar. Da sam politički komentator, verovatno bih izvodio analize, ali ja to nisam. Vidim da bi bilo kakva revizija ovoga sistema samo produžavala ovu muku. Mora da se menja sve.

Svedoci smo toga da satiričari postaju glavna linija odbrane protiv autoritarnih režima, da li se slažete sa tom tvrdnjom?

– Vlast je izgubila elastičnost, jer je projektovana kao carevina, ali je problem što carevinu treba upakovati u demokratiju. Pošto je demokratija puna nekih institucija, caristi sve to izbace da bi carevina mogla da se nekako uglavi. Napor je vidljiv i carevina se ugurava u tu demokratsku ljušturu, ali joj stalno ispada neki sramni deo – te Jovanjica, te Sava mala, te doktorati… a na svu tu muku i bruku satiričari, koji umesto da se učlane u stranku i okrenu glavu i pišu o „dramatičnim“ obrtima u Zadruzi ili o bogatom unutrašnjem životu neke „linijske lepotice“, oni se deru i ukazuju narodu; „Eno viri im piša… vidi ispalo im jaje.“ I pesma kaže za jaje „ne bi dugo, ispade i drugo“. To vređa vlast, ili preciznije, ne vređa ih to što rade. Ne vređa ih ni to što se nedela vide. Vređaju ih oni koji kada to vide ne umeju da ćute. U tome je „zločin“ satiričara, karikaturista i opozicije.

Da li možda vidite neke sličnosti sa Vašom ulogom Srećka Šojića i sadašnjeg predsednika Srbije? Da li Vam danas izgleda kao da je lik iz TV serije oživeo i sada postoji u našoj svakodnevnici?

– Što ja vidim nije toliko strašno koliko je strašno što su “nevaljalci” delove serije uporedili sa postupcima predsednika i našli ne samo sličnost nego identičnost. Još gore je što Šojić to bolje radi.

PROČITAJTE JOŠ

Koja je prva stvar koju biste uradili kao predsednik Srbije, ukoliko bi Vas zadesila ista sudbina kao Vladimira Zelenskog – glumac i satiričar koji je postao predsednik Ukrajine?

– Kao uslov bi tražio usvajanje zakona o štampi. Za objavljenu lažnu vest novinar ide godinu dana u zatvor I gubi parvo da po odsluženju opet radi kao novinar. Urednik novine koja je objavila tu lažnu vest ide dve godine u zatvor, sa obavezom da se posle odslužene kazne vrati na mesto urednika istog lista.

Šta je ono što po Vašem mišljenju najviše nedostaje glumcima i umetnicima u Srbiji?

– Uglavnom talenat. To nam je nedostajalo oduvek.

Kakav je prema Vašem mišljenju status umetnika u Srbiji generalno?

– Standardno i stabilno jadno. Ništa nam nije ni gore, niti bolje.

Kako komentarišete ekspanziju domaće TV produkcije kada je u pitanju serijski program? Šta je po Vama najkvalitetnije od svega aktuelnog?

– Gospoda Biković i Bjelogrlić su postavili nove standarde. Na netalentovanima je sada da po njihovim modelima prave surogate i ispune programe televizija.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar