Kako se poznatima smučila opozicija

Showbiz 15. jun. 202008:28 > 08:3719 komentara
Podeli:
Foto: N1/Arhiva

Priblažava se trenutak kada će biti održani parlamentarni izbori u Srbiji, a samo sedmicu pred njihovo održavanje, strasti se usijavaju, kako u međusobnoj komunikaciji građana koji neguju različite stavove, tako i na Tviteru među javnim ličnostima.

Do sada je već poznato ko su estradne zvezde koje su pružile svoju podršku vladajućoj partiji SNS i predsedniku Aleksandru Vučiću, ali nije poznato postoje li javne ličnosti koje u današnjoj Srbiji podržavaju bilo koju opozicionu partiju i njihovu politiku. A možda je upravo i to razlog manjka podrške opoziciji – politika?

PROČITAJTE JOŠ

Tokom proteklih godina, najveća zamerka određenog dela javnosti opoziciji bila je upravo „nepostojanje politike“.

Glumac Ammar Mešić koji u seriji „Igra sudbine“ tumači ulogu Strahinje, objavio je juče na Tviteru da „ne zna za koga bi glasao“ na predstojećim parlamentarnim izborima koji će biti održani 21. juna ove godine. On je isprva upitao ko su članovi pokreta “Metla 2020”, navodeći da ne pravi nikakvu reklamu, već da mu je, kako kaže, bilbord privukao pažnju. Mladi glumac se odmah potom ogradio, dodavši da ne izlazi na izbore jer ne zna za koga bi glasao.

“Samo da se ogradim da ne radim nikakvu reklamu. Nit’ podržavam nekoga nit’ izlazim na glasanje. Ne zbog bojkota, već jer ne znam za koga bih uopšte glasao. Pozdrav”, napisao je on na Tviteru.

Ammar Mešić je pre uloge u pomenutoj seriji bio poznat kao jedan od umetnika koji pripadaju građanskoj opoziciji. Iako nije direktno bio opredeljen za određenu stranku, često je na svojim društvenim mrežama kritikovao aktuelnu vlast i politiku SNS-a i predsednika Aleksandra Vučića.

S druge strane, istaknuta kritičarka vlasti i opozicije, glumica i producentkinja Bojana Maljević, tokom proteklih nekoliko meseci aktivno je kritikovala i vlast, ali više opoziciju. Ona je svoju poslednju kritiku uputila još juče i to predsedniku Dveri Bošku Obradoviću, navodeći da deo opozicije „laže narod“.

“Koristeći se poznatim načinima za budjenje nacionalizma – kroz poziv za bojkot izbora da bi se ‘odbranio Kosmet’ – deo opozicije laže narod da Kosmet odavno nije prestao da bude naš. To su isti metodi koje je nekad koristio Vučić. Istina, braćo, istina, a ne zvona i praporci”, napisala je očigledno revoltirana Maljević.

Njen Tvit nadovezao se na Obradovićevu objavu da koristi „lažne izbore kako bi predao Kosovo i Metohiju“.

Glumci, politika i Tviter prepiske nisu ništa novo u Srbiji. Još krajem 2018. godine, velike buru u javnosti podigla je rasprava Sergeja Trifunovića, lidera Pokreta slobodnih građana koji je ove godine jedan od kandidata na izborima, i Miloša Bikovića, jednog od najpoznatijih srpskih glumaca. Povod za to bili su protesti „Stop krvavim košuljama“ u Beogradu.

Glumac Miloš Biković je u decembru, preciznije 2. decembra 2018. godine, na svom nalogu na Tviteru napisao: „A u Parizu… žurka.“ Povod su bili protesti „Žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske. Njegov kolega Sergej Trifunović odgovorio mu je tada tvitom: „Žurka i u Beogradu, mili. Naiđi“. Povod za njegov tvit su protesti koji su se u tom trenutku već tri subote zaredom održavali na ulicama Beograda. U nizu tvitova razvila se polemika između dvojice glumaca.

Biković je odgovorio Trifunoviću: „Posle takvih žurki se loše trezniš, ako se svašta pomeša. Tematske žurke su maskenbal sa nepoznatim ishodom“, napisao je Biković, na šta je Trifunović odgovorio: „Mm, interesting“.

Biković je potom napisao da „ovaj razgovor nije za ovaj rijaliti šou u šta se pretvorio naš Tviter“.

„Voistinu“, napisao je Sergej. „Ali onda imamo samo dve opcije: ili da se maknemo sa istog ili da govorimo sve otvoreno do kraja. Jer ni ti, ni ja, nismo ovde neke dve jedinke skrivene iza lažnih imena. A imamo odgovornost. Ozbiljnu“, naveo je Trifunović.

„Odgovornost. U pravu si“, odgovorio je Biković. „Nekad ista podrazumeva da se bude oprezan sa rečima jer kapiraš da nemaš celu sliku. To je na primer moj slučaj sada“, tvitovao je Biković.

„Razumem“, piše mu Trifunović. „Ali je tvoja odluka s kog ćeš izvora da piješ. Meni zdrava logika govori da je istina o Srbiji pre na ulicama Beograda, nego u kafeu Puškin u Moskvi.“

„Mislim da bi ovih 50 soma ljudi and counting baš obrnuto, rekli da je ovo što se događa na ulicama tvog rodnog grada, upravo žurka otrežnjenja, no Bože moj. Percepcije su uvek različite. Zavisi gde si. Bitno je da je tebi dobro tamo gde si“, odgovorio je Trifunović.

Glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo takođe su kritikovali opoziciju i to upravo na pomenutim protestima. 19. januara 2019. godine, na osmom po redu protestu pod nazivom „1 od 5 miliona“, okupljenima su seobratili glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo koji su tada poručili da je jedini cilj protesta odlazak Vučića sa vlasti. Takođe su imali poruku i za opoziciju: „Dozovite se pameti i poslušajte narod.“

“Zatražimo da opozicija predstavi plan zdrave jasne uprave kojoj će se političari prilagoditi. Hoćemo da nam napišete kako da vas smenimo ako ne budete valjali. Potrudite se da zaslužite naše poverenje”, poručio je tada Trifunović.

Međutim, iako česti kritičari opozicije, stiče se utisak da glumci i kulturna elita potajno žele da se opizicija promeni i da napreduje. Dokaz za to jesu mnogobrojni intervjui gore pomenutih javnih ličnosti koje uprkos svemu polažu nadu da će se stvari na političkoj sceni Srbije promeniti na bolje – i kada je u pitanju vlast, i opozicija. Do tada, izlazite li na izbore? 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

 

 

Komentari

Vaš komentar