Estrada uz pretnje i koncerte kao stub predizborne kampanje

Showbiz 27. apr. 202021:36 > 22:39
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/RTV Pink Official

"SNS koristi sve što može za kampanju, pa su često akteri toga i muzičari. Često se dešava da mnogi od njih pevaju na mitinzima ili drugim javnim događajima. Naravno da koriste i estradu, posebno one za koje znaju da ih njihovi birači vole/slušaju i koga će hteti da vide na tim okupljanjima", govori politikolog Boban Stojanović za Nova.rs, komentarišući seriju koncerata po imenu "Beograd pobeđuje" ispred Skupštine grada Beograda.

Iako su predstojeći izbori, kao i njihovi pojedinačni detalji, još uvek neizvesni, prema mišljenju struke i jednog dela javnosti na društvenim mrežama, kampanja vladajuće partije uveliko traje.

PROČITAJTE JOŠ

Svedoci smo organizovanja takozvane serije koncerata po imenu „Beograd pobeđuje“, koju je otvorio Željko Joksimović, da bi je nastavili Tijana Bogićević, Saša Kovačević, Tropiko bend. Koncerti se održavaju ispred Skupštine Grada Beograda u trenutku kada su državne zastave spuštene na pola koplja usled vanrednog stanja, a organizuje ih upravo zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Pored toga, imali smo i pretnje smrću folk pevača Ace Lukasa putem tabloida „Srpski telegraf“, upućene voditeljima televizije Nova S – Ivanu Ivanoviću i Zoranu Kesiću. Potom je usledilo i njegovo drugo po redu gostovanje u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink, koje je služilo kao svojevrsni pandan Ivanovićevom gostovanju u emisiji „Utisak nedelje“ iste večeri.

O sredstvima predizborne kampanje koje koristi Srpska napredna stranka za Nova.rs je govorio politikolog Boban Stojanović.

„SNS koristi sve što može za kampanju, pa su često akteri toga i muzičari. Često se dešava da mnogi od njih pevaju na mitinzima ili drugim javnim događajima. Sećam se kada je skoro na otvaranju auto-puta Miloš Veliki neko od muzičara izvodio pesmu o auto-putu. Naravno da koriste i estradu, posebno one za koje znaju da ih njihovi birači vole/slušaju i koga će hteti da vide na tim okupljanjima“, izjavio je on za naš portal i dodao:

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Ne verujem da to donosi nekakav dodatni rejting, ali verujem da im je razmišljanje da time dodatno „oraspoložuju“ svoje birače. Što se tiče napada na javne ličnosti, poput Kesića ili Ivanovića, nažalost, i oni su očekivani. To su emisije koje su gledane, koje gledaju i njihovi birači, a oni na sebi svojstven način kroz humor ogoljavaju suštinu političke borbe i političkih dešavanja. Zato su posebno Kesić i Ivanović „na tapetu“ i zato sada SNS koristi i te estradne umetnike za napade na njih.“

Međutim, ovakav vid koncerata i javnih nastupa, kao i izjava koje za cilj imaju da zastraše i obesmisle svaku kritičku misao, samo je vrh ledenog brega u srpskom estradnom moru.

Propaganda jednog dela javne scene niže se u nedogled, o čemu je portal Nova.rs već ranije pisao. 

Neizostavan je i primer rijaliti zvezde Kristine Kije Kockar, koja je pre pet meseci gostovala u emisiji “Hit tvit” na televiziji Pink, iznoseći svoje političke stavove, u kojima oštro kritikuje opoziciju, poredi ih sa fašistima i tvrdi da su “i njoj palili knjige”, kao Goranu Vesiću.

Bora Đorđević takođe je više puta otvoreno govorio o svojoj podršći prema vladajućoj partiji, a nekoliko puta je i nastupao na mitinzima koje je organizovao SNS.

Pevačica Ana Nikolić takođe je nedavno gostovala u emisiji kod Ognjena Amidžića na televiziji Pink javno podržavajući predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić. Više o tome možete pročitati OVDE.

Ipak, nije novina da pevači i ostale javne ličnosti nastupaju i govore u ime vlasti predstavljajući tako jedan od glavnih stubova predizbornih kampanja. Pandemija koronavirusa je samo čitavu priču podigla na „viši nivo“, a do kraja vanrednog stanja, kome se još uvek ne nazire jasan kraj, dajte narodu hleba i koncerata.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar